El millor jazz d'avantguarda català i internacional torna a Girona

Una original revisió de les millors peces d'Adrià Puntí en clau de jazz donarà el tret de sortida

Les cançons d’Adrià Puntí a càrrec de la Girona Jazz Project, Håkan Broström Quartet amb Joey Calderazzo & Jeff “Tain” Watts, Gabacho Maroconnection i els Nu-Roots de David Pastor, entre el més destacat de la 14a edició del Festival de Jazz de Girona, aquesta actuació donarà el tret de sortida a la catorzena edició del Festival de Jazz de Girona, que s’ha presentat avui a l’Ajuntament de Girona amb la presència de Carles Puigdemont, alcalde i regidor de cultura de la ciutat; Xavier Soy, vicepresident i diputat de l’àrea de Cooperació Local, Cultural i d’acció Social de la Diputació de Girona i de Francesc Ubanell, director del certamen.

Cada vegada més consolidat en el seu gènere, el festival tornarà a omplir la ciutat del millor jazz d’avantguarda català i internacional amb propostes per a tots els públics. Serà del 14 fins al 27 de setembre, amb vuit actuacions protagonitzades per artistes de primer nivell i activitats paral·leles com el cercavila de la Girona Marxing Band o la master class a càrrec de David Pastor, un dels jazzmen més destacats del nostre país.

Ull per ull, Viatge d’un savi vilatrista cap enlloc, Mmm quin fàstic veeecs, què bo, Muriel i Coral·í, entre d’altres, són algunes de les cançons del genial músic, cantant i compositor de pop Adrià Puntí, que es podran sentir en l’espectacle Girona Jazz Project fa Puntí. La formació, especialitzada en dur repertoris de diversos creadors al seu terreny, serà l’encarregada d’inaugurar el certamen.

En l’apartat internacional, destaca l’actuació del quartet del saxofonista suec Håkan Broström, que compta amb la participació estel·lar de les figures del jazz nord-americà Joey Calderazzo i Jeff “Tain” Watts, un autèntic all-star de músics acostumats a tocar al costat d’artistes com Herbie Hancock, Joe Lovano i els germans Wynton i Branford Marsalis.

La formació franco-espanyola-marroquina Gabacho Maroconnection, també marcarà un dels moments més interessants del festival amb la seva particular fusió del jazz, el flamenc i la música popular magrebina, que incorpora veus, percussions i instruments marroquins. Amb el disc ‘Bissarra’ aparegut aquest any, s’ha convertit en el grup revelació del jazz mediterrani actual.

El jazz de casa nostra estarà representat, entre d’altres per l’insigne trompetista David Pastor, escollit millor solista de jazz del 2014 als premis Enderrock i que està preparant el tercer disc dels seus David Pastor Nu-Roots, un projecte ple de groove i tan eclèctic que s’atreveix fins i tot amb temes d’U2. El contrabaixista David Mengual, un altre dels pilars del jazz català contemporani presentarà ‘U’, el primer disc del David Mengual Slow Quartet, però també hi haurà espai per als nous talents, com els de Joan Solà & Lucas Martínez, dos joves instrumentistes (piano i saxo, respectivament), amb una gran projecció.

El Festival de Jazz de Girona es reserva també un espai pel jazz més hedonista i somniador, com el que practica els Hop’s Trio, especialitzat en versionar peces de l’era daurada del swing; el jazz vintage de Shakin’ All, una actuació que comptarà amb una ballada de lindy hop; o la Girona Marxing Band que, al més pur estil de New Orleans, anunciarà el festival pels carrers de la ciutat el mateix dia de la inauguració.

Els concerts tindran lloc a diversos espais, com l’Auditori de Girona, La Planeta, la Fundació Valvi, La Mirona de Salt, l’Ateneu Bar de Banyoles i la Casa de Cultura (Auditori Josep Viader). També es faran dos concerts a La Rambla, a peu de carrer, (Girona Marxing Band i Shakin’ All) i l’Espai Marfà acollirà el taller de cançons amb David Pastor.

 Trobareu tota la informació del Festival de Jazz de Girona a www.festivaldejazzdegirona.com