El Misteri de la Selva del Camp es consolida com un dels principals esdeveniments culturals del Baix Camp

Els dies 14 i 15 D'agost tindrà lloc el 31è cicle de representacions

L’Església de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp (Baix Camp) acollirà els propers 14 i 15 D’agost de 2010 el 31è cicle de representacions D’El Misteri de la Selva, L’escenificació del drama assumpcionista íntegre més antic D’Europa escrit en llengua romànica. L’any 1980 la Selva del Camp veia com el somni D’un grup de vilatans es feia realitat amb la primera representació D’El Misteri de la Selva que, gràcies a la bona acceptació, es convertiria en una celebració continuada any rere any.

La primera notícia que en tingueren la gent de la generació que va engegar El Misteri va ser al 1951, en una conferència sobre el teatre selvatà, on es treia a col·lació L’auto sacramental sobre L’Assumpció que Mn. Joan Pié havia trobat a L’Arxiu Parroquial de la Selva del Camp. Cap a mitjans dels anys seixanta es va començar a remoure la idea i al 1980 es va dur a terme la primera representació. A partir D’aquí, El Misteri s’ha consolidat com un dels principals esdeveniments culturals del territori. S?han realitzat, sense faltar mai a la cita anual, més de 60 representacions a la població i a D’altres indrets de la geografia dels Països Catalans, com ara Elx, Tarragona i Montserrat, i més enllà a ciutats tan emblemàtiques com Roma i Jerusalem.

Al llarg dels anys, El Misteri de la Selva ha rebut diferents premis (Premi Nacional de Cultura Popular a la millor iniciativa artística popular ex-aequo L’any 1994) i ha anat incorporant millores a nivell artístic i tècnic. Les principals han estat la il·luminació, donat que els efectes lumínics són determinants en la successió de les diferents escenes, i la incorporació de directors escènics i musicals, que duen a terme assajos personalitzats amb els diferents actors amb la voluntat de perfeccionar encara més L’espectacle.

A la representació D’El Misteri de la Selva hi participen més de 100 persones entre actors, il·luminadors, maquilladors, perruquers, etc., i durant aquests 31 anys prop D’unes 300 persones han actuat a la representació D’El Misteri de la Selva. D’aquestes, 3 han representat el paper de Jesús, 7 el de la Verge Maria, 2 el de Sant Pere, 3 el de Sant Joan, 5 el D’Àngel i 6 el de Sant Pau. També cal destacar que s’han incrementat el nombre D’actors que formen part del Gran Cor, tot i que de forma controlada, ja que el marc on es desenvolupa El Misteri no permetria un increment massiu i provocaria un desequilibri amb la resta de grups. Hi ha una desena D’actors que hi participen des de la primera representació, a L’any 1980.