El Misteri de la Selva: Un any més, el somni es fa realitat

La representació torna més viva que mai disposada a sorprendre i emocionar espectadors de totes les edats i condicions

La representació torna més viva que mai disposada a sorprendre i emocionar espectadors de totes les edats i condicions L’Església de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp (Baix Camp) acollirà els propers 14 i 15 D’agost de 2011 el 32è cicle de representacions D’El Misteri de la Selva, L’escenificació del drama assumpcionista íntegre més antic D’Europa escrit en llengua romànica.

L’any 1980 la Selva del Camp veia com el somni D’un grup de vilatans es feia realitat amb la primera representació D’El Misteri de la Selva que, gràcies a la bona acceptació, es convertiria en una celebració continuada any rere any.

La primera notícia que en tingueren els de la generació que va engegar El Misteri va ser al 1951, en una conferència sobre el teatre selvatà, on es treia a col·lació L’auto sacramental sobre L’Assumpció que Mn. Joan Pié havia trobat a L’Arxiu Parroquial de la Selva del Camp. Cap a mitjans dels anys seixanta es va començar a remoure la idea i al 1980 es va dur a terme la primera representació. A partir D’aquí, El Misteri s’ha consolidat com un dels principals esdeveniments culturals del territori. S?han realitzat, sense faltar mai a la cita anual, més de 60 representacions a la població i a D’altres indrets de la geografia dels Països Catalans, com ara Elx, Tarragona i Montserrat, i més enllà a ciutats tan emblemàtiques com Roma i Jerusalem.

Al llarg dels anys, El Misteri de la Selva ha rebut diferents premis, entre els quals destaca el Premi Nacional de Cultura Popular a la millor iniciativa artística popular ex-aequo L’any 1994. Amb el temps també ha anat incorporant millores a nivell artístic i tècnic. Les principals han estat la il·luminació, donat que els efectes lumínics són determinants en la successió de les diferents escenes, i la incorporació de directors escènics i musicals, que duen a terme assajos personalitzats amb els diferents actors amb la voluntat de perfeccionar encara més L’espectacle.

A El Misteri de la Selva hi participen de forma desinteressada més de 100 persones entre actors, cantors, músics, escenògrafs, maquilladors, tècnics de llum, directors, ajudants de vestuari, membres de junta, etc.

Durant aquests 31 anys, més de 300 persones han participat a El Misteri. Cal destacar que una desena D’actors hi participen des de la primera representació, a L’any 1980.

El Misteri de la Selva, una joia del teatre medieval
Escrit en llengua catalana a finals del segle XIV, El Misteri de la Selva és un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya, de gran interès filològic i musicològic. El text, anònim, permet gaudir del refinament del lèxic trobadoresc i dels cants a capella, que són interpretats majoritàriament amb la mateixa tonada que indica el manuscrit original, i pertanyents al repertori gregorià i polifònic dels segles XIII i XIV. Els drames francesos i castellans són posteriors, i també el conegut Misteri D’Elx que data del segle XV.

Encara que no hi ha certesa absoluta D’on va néixer El Misteri, se?l pot relacionar amb una ?representació? duta a terme a la Plaça de la Font de Tarragona L’any 1388. Donat que el text fou trobat a la Selva del Camp, els selvatans L’han recuperat i L’han incorporat a la seva pròpia tradició.

Al marge de la seva faceta religiosa, El Misteri és una realitat viva que s’adreça tant a amants del món del teatre com de la música, la història i la llengua.

El Misteri de la Selva compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, L’Ajuntament de la Selva del Camp i la parròquia de Sant Andreu de la Selva del Camp.

REPRESENTACIONS 2011
14 D’agost a les 22h i 15 D’agost a les 20h.
Lloc. Església de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp.
Telèfon de contacte i reserva D’entrades. 636 541 532.