El misteri del vi de Jerez, l'ecologia a la vinya i els "nois de Barolo", protagonistes de la Secció Collita del Most Festival 2015

Barcelona acollirà la projecció de Jerez y el misterio de palo cortado en una prèvia del Most al CCCB

El Most, Penedès Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava ja encara la seva cinquena edició, que se celebrarà a Vilafranca, Sant Sadurní i a d’altres indrets del Penedès del 5 al 15 de novembre. La Secció Collita torna a ser una de les perles del festival. És una secció competitiva, que recull la millor producció audiovisual internacional de les millors relacionades amb el món de la vinya, el vi i el cava. Inclou cintes realitzades en els darrers dos anys, i hi participen títols de diverses nacionalitats i múltiples registres. 

En aquesta cinquena edició, s’hi projectaran un total de 21 treballs entre documentals, pel·lícules de ficció i vídeos promocionals. La seva procedència segueix sent molt variada i arriba de països com Itàlia, Suïssa, França, Xile i Estats Units. La selecció s’ha dut a terme d’entre un total de 35 produccions de 7 països diferents. La Selecció Oficial del Most opta a cinc guardons: el Gran Premi del Jurat, el Premi al millor treball de ficció, el Premi al millor treball documental, el Premi Projecció internacional, el Premi Arrels i el Premi al millor Spot.

 

Algunes propostes destacades:

“Vinodentro”, una pel·lícula de ficció en què es narra el canvi de Giovanni Cutton quan tasta el vi: evoluciona de treballador tímid d’una entitat bancària i marit fidel a ser director, seductor de dones i l’expert de vi més valorat a Itàlia. El dissabte dia 7, el seu director Vicentini Ongnani serà a Sant Sadurní per presentar la pel·lícula.

Vilafranca també rebrà el director de “Barolo Boys”. Storia di una Rivoluzione. Paolo Casalis el dissabte 14. El documental explica l’aventura col·lectiva d’un grup de joves vinaters italians que, amb orgull i passió, passen de l’autoproducció a consolidar els vins de Barolo, una denominació d’origen admirada arreu del món. Un cas equiparable al cas català del Priorat, on als anys vuitanta un grup d’elaboradors van convertir un vi popular en un dels millors vins del món. Per altra banda, també el documental “Chasselas” exposa el cas d’una regió suïssa de vi que defensa la seva identitat a partir de la posada en valor de la seva varietat de raïm més popular, el chasselas.

Juntament amb Ongnani i Casalis, la tercera convidada internacional serà Sandrine Ferraro, actriu, guionista i productora de “In wino veritas”, que el dissabte 14 presentarà una proposta que barreja la ficció i la dansa per explicar la història d’una parella multicultural que reflexiona sobre les diferències culturals i idiomàtiques i el vi.

“El Moment, un viatge a la terra del Cerç” és la nova pel·lícula de l’Elisenda Trilla, la realitzadora de Valls que va guanyar el Premi del Jurat del Most 2012 amb Interior de Paisatge. Si en la seva anterior pel·lícula defensava els valors del paisatge de vinya del Priorat, ara reivindica els nous vents que bufen a les vinyes de la Terra Alta, una terra marcada per les cicatrius que va deixar la batalla de l’Ebre, però il·lusionada i plena de projectes. La directora serà a Vilafranca el dissabte dia 7.

El Most també projectarà “Insenticide mon amour”, film que reflexiona sobre l’origen dels aliments i els tractaments químics nocius. El Most ha convidat diversos agents del sector de la vinya per tal que es creï un debat després de la projecció. La cinta va rebre el Premi del Públic i una menció especial del jurat al festival Oenovideo de França. Altres propostes destacades són “A la source du vin”, que busca les arrels del vi per terres de Georgia, on encara es fa vi amb tècniques ancestrals, i “Cava, emoción & armonía”, un treball que mostra amb molt de ritme el concurs per escollir el millor sommelier d’Espanya de Cava.  

Una de les projeccions més esperades d’aquesta edició del Most és “Jerez y el misterio de palo cortado”, de José Luis López-Linares. La pel·lícula, que participa fora de competició i que va ser estrenada al festival de cine de Berlín 2015, narra els més de 3.000 anys d’història i de llegendes dels vins de xerès mentre planteja el misteri d’un vi inclassificable: el palo cortado. Pel camí també fa constar com el vi pot arribar a formar part de la memòria cultural col·lectiva i com ho ha reflectit la gran literatura (Shakespeare) o el millor cinema (Orson Welles). Jerez y el misterio de palo cortado comptarà amb una projecció prèvia al Most a Barcelona, el dia 2 de novembre. A més a més, una de les activitats paral·leles del festival, el taller de degustació Vins de pel·lícula, estarà dedicada al xerès en motiu de la pel·lícula.

A més a més, els espots promocionals trobaran en la secció Collita el seu espai, i aquest any el vi i el cava catalans hi tindran una gran presència. D’aquesta manera, es posa de manifest que la publicitat del món del vi que es fa a Catalunya està al mateix nivell que els millors exemples d’espots de vins d’arreu del món.

Enguany el Most segueix apostant per exportar sessions més enllà de les sales de cinema habituals, a l’interior dels propis cellers del Penedès. Aquesta vegada són Codorniu, Torres i Can Descregut les firmes que protagonitzen la seccióCinema als Cellers.