El MNACTEC presenta l’exposició “Els medicaments a Catalunya”

Mostra l’evolució científica i tecnològica que ha experimentat la fabricació de medicaments al nostre país

Redacció.- El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) presenta l’exposició “Els medicaments a Catalunya. Empresa, ciència i innovació per a la salut”. La mostra, que es pot veure a l’espai Made in Catalonia del MNACTEC, presenta l’evolució científica i tecnològica que ha experimentat la fabricació de medicaments a Catalunya.

“Els medicaments a Catalunya. Empresa, ciència i innovació per a la salut” ofereix un recorregut des dels primers tipus de medicaments a la Catalunya preindustrial fins a l’actual indústria farmacèutica i al natural consumer healthcare, un nou model basat en la natura aparegut els últims anys.

A l’exposició s’hi mostren objectes de diferents èpoques que han contribuït a l’evolució i desenvolupament dels medicaments i de la indústria farmacèutica catalana, entre els quals destaquen: un alambí de 1870, propietat dels laboratoris del Dr. Andreu i que forma part de la col·lecció d’objectes científics del MNACTEC, i un llibre de comptes manuscrit de l’any 1783, propietat de la Fundació Uriach.

L’exposició ha estat produïda conjuntament pel MNACTEC i la Fundació Uriach i s’emmarca en la visió estratègica del MNACTEC d’explicar el passat, relacionant-lo amb el present i el possible futur.


Un recorregut per diversos moments històrics

L’exposició s’estructura en 6 àmbits, que expliquen els diversos moments que ha viscut la fabricació i la indústria dels medicaments a Catalunya al llarg de la història:

  1. Els medicaments a Catalunya al primer terç del segle XIX: aquesta època va estar marcada per l’existència de dos tipus de medicaments, les fórmules magistrals i els remeis secrets, fabricats a les apotecaries.
  1. La transformació dels medicaments (segon terç del segle XIX): apareix el medicament industrial o «específic», un producte que presentava moltes característiques pròpies que van afavorir que s’imposés al mercat.
  1. L’embrió de la indústria farmacèutica (primer terç del segle XX): en aquesta època es van establir les bases legals que van prohibir el medicament específic i el van substituir per l’especialitat farmacèutica, i es van crear els primers laboratoris industrials per a la producció d’especialitats al país.
  1. Lluita per la supervivència i la recuperació (segon terç del segle XX): el proteccionisme econòmic de la postguerra va comportar una crisi en el model de negoci de les indústries farmacèutiques, que van prioritzar els productes propis i el mercat nacional.
  1. Aposta per la innovació i la internacionalització (darrer terç segle XX): a partir de la dècada de 1960, es va produir un creixement de la indústria catalana del medicament, que va requerir la incorporació de dos nous conceptes, la innovació i la internacionalització dels productes locals per fer front a la competència estrangera.
  1. Dos models per a la salut (2000-2022): els darrers anys ha aparegut un nou model de salut que se suma a la tradicional indústria farmacèutica, el natural consumer healthcare. Dos models complementaris i necessaris que volen assolir el mateix objectiu, cuidar les persones i millorar la seva qualitat de vida.

 

El MNACTEC

El MNACTEC és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya i té com a missió mostrar permanentment la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, especialment, la seva implicació i incidència social.

La seu del MNACTEC està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l’arquitecte Lluís Muncunill, construït entre 1907 i 1908 i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2019.

 

Fundació Uriach

La Fundació Uriach 1838 va ser creada l’any 1988 amb finalitat de preservar i difondre el coneixement de la història de les ciències de la salut. A l’actualitat a aquest objectiu s’ha sumat una doble finalitat: gestionar i difondre el patrimoni industrial, cultural i artístic de la companyia Uriach i impulsar el coneixement dels productes naturals sobre la salut, especialment de la nutracèutica, així com els beneficis d’una vida saludable mitjançant activitats vinculades a l’àmbit educatiu, professional i social.