El MUME inicia la temporada expositiva amb una mostra sobre Josep Subirats

S'hi podran veure 40 obres, la majoria inèdites

El Museu Memorial de L’Exili de La Jonquera recupera per mitjà D’una exposició temporal el recorregut vital de Josep Subirats (1914-1997) durant la Guerra Civil i els primers anys de postguerra. A L’exposició es presenta una part de L’obra D’aquest artista que reflecteix el seu pas i estada enmig de la tempesta de la història del segle XX. Des dels cartells realitzats als tallers del Sindicat de Dibuixants Professionals durant els primers mesos de la Guerra Civil als croquis fets al front D’Aragó quan es trobava destinat a la 27a Divisió de L’Exèrcit Popular de la Républica; i els rellevants dibuixos esbossats durant els seus diferents internaments, ja sigui als camps de la costa rossellonesa (1939-1940), ja sigui als batallons disciplinaris del règim franquista (1940-1941).

El periple de Josep Subirats uneix Saidí de Cinca amb Barbastre, Sant Martí Sesgueioles amb Tàrrega; Prats de Molló amb el Barcarès; Argelers i Perpinyà; i a la tornada a L’Espanya franquista, Figueres amb Reus i Lleida amb Darnius per, L’any 1941, acabar el trajecte a la Barceloneta, havent passat abans per Caldes de Malavella. A cadascuna D’aquestes etapes, Subirats dibuixa la seva quotidianitat, cosa que permet rellegir, mitjançant centenars D’esbossos que va deixar, el conjunt del destí dels soldats de L’Èxercit Republicà durant la guerra i després durant la desfeta de 1939.

L’exposició, comisariada per Eric Forcada, fixa també la seva atenció sobre el retorn de Subirats a la vida civil L’any 1941, període en què va començar a treballar en una sèrie molt important consagrada al fenomen del «Barraquisme». Tal com un perllongament natural de la seva experiencia de vida en les barraques dels camps de concentració del Rosselló, Subirats s’interessa amb aquells barris improvisats que comencen a aplegar altres ?víctimes’ del franquisme.

L’obra de Josep Subirats, realista i incisiva, mostra L’univers transitori i efímer de totes les víctimes directes o indirectes del franquisme. Vençut enmig dels vençuts, per mitjà dels seus dibuixos, Subirats llega un nou patrimoni visual que dóna cos a espais de vida avui dia totalment despareguts, esborrats.

A causa de mostrar llocs i escenes rebutjats pel poder i la societat ?oficiaL’ de la seva època, L’obra de Josep Subirats es va veure exclosa del món de L’art. L’exposició del Museu Memorial de L’Exili de la Jonquera permet posar-la en perpectiva i, alhora, revelar un missatge silenciat durant temps que reflecteix la coherència que animava L’obra artística de Josep Subirats. Des del camp de concentració de Perpinyà (Camp de Mart) escrivia el mes de gener de 1940: “Mi gloria, la que yo he amado, no es de celebridad sino la de llegar al final de la vida y haber sido un hombre y haber dejado a mis semejantes las pruebas de mi inspiración, como un deber, como algo que ni soy yo mismo. […]  Para mí, al revés de muchos, la obra debe ser una consecuencia de la conducta moral y no un camino placentero como parece. Éste pero [sic] es un camino muy largo lleno de luchas. Aquest camí de lluites sobreviu, a partir D’aleshores, a L’artista i esdevé un testimoniatge de la supervivència D’un humanisme que actualment i a través de L’obra retroba el seu lloc en la història contemporània i la memòria col·lectiva.