El MUME presenta l’exposició “de la caiguda de Barcelona a la Retirada. Report of wide world photo for the New York Times”

42 tiratges fotogràfics originals presentats a l’exposició del MUME permeten redescobrir un patrimoni visual essencial de la història del segle XX

Els 42 tiratges fotogràfics originals presentats a l’exposició del MUME -que es van veure amb anterioritat a la casa de la Generalitat a Perpinyà- permeten redescobrir un patrimoni visual essencial de la història del segle XX i, alhora, ofereixen una nova mirada a la història del fotoperiodisme. 

Mitjançant la cobertura dinàmica i compromesa de la Guerra Civil espanyola, aquesta professió obté el seu primer gran reconeixement i els fotoperiodistes, finalment, surten de l’anonimat.

Per al comissari de l’exposició “De la caiguda de Barcelona a la Retirada. Report of Wide World Photo for The New York Times”, Eric Forcada, “era important que el 2014, any de la celebració del 75è aniversari de l’Exili de 1939 i el 25è aniversari de la creació del festival Visa pour l’image, es retornés a un esdeveniment que ha impactat de manera decisiva la història del segle xx així com la del fotoperiodisme. Si bé la relació entre fotoperiodisme i la Guerra d’Espanya ha estat àmpliament estudiada, la que mantingué amb la Retirada es encara pràcticament inèdita. Aquesta exposició i el seu catàleg pretenen reparar aquest oblit”.

Aquesta exposició és una producció de la casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà, de Mare Nostrum Éditions amb la col·laboració del Museu Memorial de l’exili. La mostra compta amb el suport de la ciutat de Perpinyà.

L’exposició es podrà veure del 24 de gener al 22 de març de 2015 a La Jonquera (MUME).