El museu AGBAR de les aigües rep un dels màxims guardons europeus de museologia

És la primera vegada que el Premi Micheletti s'atorga a un museu espanyol

L’ European Museum Forum, l’organització europea que, sota els auspicis del Consell d’Europa, opera en l’àmbit cultural i especialment en el camp de la museologia, ha atorgat el Premi Micheletti 2010 al Museu Agbar de les Aigües. El lliurament del premi va tenir lloc durant la cerimònia de l’ European Museum of the Year Awards celebrada a Tampere (Finlàndia), a la qual van assistir més de 150 professionals de museus procedents de 22 països europeus. L’ objectiu de l’ European Museum Forum és reconèixer i premiar l’exceL’lència, principalment a través de tres guardons: l’ European Museum of the Year Award, el Council European Prize, i, finalment, el Micheletti Award.
 
El Micheletti Award, que aquest any celebra la 15a edició, ha recaigut per primera vegada en un museu espanyol, el Museu Agbar de les Aigües (Cornellà de Llobregat – Barcelona).
 
El jurat ha destacat el valor del patrimoni industrial conservat i exposat en paraL’lel amb la maquinària actual en funcionament; la dinamització cultural i expositiva del patrimoni, la forta vocació educativa que es desenvolupa a través dels 30 tallers i itineraris per a escoles – de primària a batxillerat -, i la mirada calidoscòpica i rigorosa al voltant de l’aigua des del punt de vista científic, mediambiental, històric, social, ètic i humanista.
 
El Museu Agbar de les Aigües ocupa els edificis modernistes de la Central Cornellà, la planta que Aigües de Barcelona va inaugurar el 1909 per extreure aigua de L’aqüífer de la vall baixa del riu Llobregat i abastir així Barcelona. Avui en dia, la Central Cornellà continua fent la mateixa funció que ara fa un segle, i la instaL’lació hidràulica de vapor original conviu amb les modernes bombes D’impulsió. Així doncs, el Museu és també al mateix temps una indústria en funcionament, un lloc on passat i present s’entrellacen sobre un substrat comú; L’aigua subterrània.
 
El Museu és per sobre de tot un espai viu, concebut perquè hi aflorin les diverses manifestacions i aproximacions a L’aigua a través D’una oferta D’exposicions, d’activitats de dinamització del patrimoni (visites teatralitzades, tallers, concerts), de divulgació de L’aigua  (cicles de cinema , música i arts) i D’activitats per a tots els públics. Des de la seva obertura, la qualitat dels programes educatius han fidelitzat escolars, famílies i gent gran.
 
El Museu Agbar de les Aigües és una iniciativa de la Fundació Agbar i es va inaugurar l’1 de juny de 2004.

Etiquetes: