El Museu Comarcal de Manresa estrena la sala Antoni Viladomat i Manalt (1678-1755) amb un dipòsit d’obres cedides pel Museu Nacional d’Art de Catalunya

El Museu Comarcal de Manresa inaugura avui, 4 de desembre, a les 7 de la tarda, el nou espai dedicat a Antoni Viladomat i Manalt, (Barcelona, 1678-1755), gràcies al dipòsit de 12 d’obres cedides pel Museu Nacional d’Art de Catalunya.

El dipòsit d’aquest important conjunt d’obres d’Antoni Viladomat és fruit de la col·laboració entre els dos centres i és el punt de partida per realitzar futures activitats conjuntes de difusió del patrimoni entre els dos museus integrats a la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, posada en funcionament a l’octubre, impulsada pel Museu Nacional. La xarxa articula els museus d’art -14 en total- en una estratègia comuna de col·laboració, per a la posada en valor i la difusió del patrimoni artístic català i amb l’objectiu de desenvolupar serveis, projectes i activitats conjuntes, que aconsegueixin una major projecció social, turística i científica.

Gràcies a aquesta col·laboració, el Museu Comarcal de Manresa es consolida en l’objectiu de ser un referent de l’art barroc català. És al període barroc i fins al segle XVIII que la ciutat acull fites històriques remarcables com l’estada de sant Ignasi de Loiola o la Guerra del Francès, de les quals el museu disposa de més material. Amb el dipòsit d’Antoni Viladomat, el museu guanya especial rellevància amb peces pictòriques.

Les pintures són de petit o mitjà format i de temàtica variada, i formen un conjunt molt representatiu de la globalitat de l’obra de Viladomat. Es tracta de representacions religioses procedents d’esglésies, com ara Mare de Déu de la Mercè i la Verge Nena amb sant Joaquim i santa Anna, quadres amb una funció devocional d’ús particular, i l’Aparició de Crist a sant Ignasi a Roma, un sant molt lligat a la història de Manresa. També forma part d’aquest dipòsit el Retrat d’un cavaller santjoanista, un dels cinc retrats que es conserven, i l’excepcional conjunt de quatre al·legories de les estacions.

Durant l’acte, també tindrà lloc la presentació de la miscel·lània Manresa, de la Guerra dels Segadors a la Guerra Gran, com a cloenda dels actes commemoratius del Tricentenari a Manresa. Els alumnes del Conservatori Professional de Música de Manresa tancaran amb la interpretació de peces de Pla i Vivaldi.