El Museu d’Art de Girona inaugura trimestre amb noves exposicions temporals i l’ampliació de l’exposició permanent

Aquesta tardor tornen els Falsos Verdaders, l'exitosa exposició dedicada a les falsificacions d’art

Redacció.- El Museu d’Art de Girona presenta la programació de l’últim trimestre de l’any i els nous canals de comunicació per aquesta temporada. Hi haurà dues exposicions temporals, l’ampliació de l’exposició permanent, i l’activació de dos canals de comunicació. Un d’ells és el servei de Whatsapp del museu i l’altre el retorn de l’agenda en paper.

La principal exposició temporal d’aquesta temporada, prevista per aquest octubre i que s’inaugurarà coincidint amb les Fires de Sant Narcís, a partir del 27 d’octubre. Es titula “Un altre art. Informalisme a Catalunya 1956-1966″ i està comissariada per Joan Gil i Conxita Oliver. La mostra està dedicada a un dels moviments artístics de postguerra que més adeptes va tenir a Catalunya pel que va significar de llibertat creativa i de ruptura amb la limitació representativa: l’Informalisme. Fins a la data se li havien dedicat mostres reduïdes o parcials a un dels moments creatius més estimulants de l’art català contemporani pel que va suposar de trencament amb els llenguatges oficials, d’aposta per l’abstracció i per la pintura matèrica i gestual. Un moviment en el qual hi van transitar figures tan destacades com Antoni Tapies, Ràfols Casamada o Romà i Evarist Vallès, dels quals enguany se’n commemora el centenari del seu naixement, commemoració a la qual també se suma el Museu d’Art de Girona. L’exposició estableix la revisió més extensa feta fins al moment sobre aquest corrent, ja que alguns dels artistes presents -sobretot algunes dones- han estat molt poc exposats o reconeguts dins del gruix d’aquest moviment. I es vol reivindicar a tota una generació que va tenir una indiscutible transcendència històrica en la historiografia de l’art català contemporani. La mostra es podrà veure del 27 d’octubre de 2023 a l’1 d’abril de 2024. 

L’altra novetat és el retorn de l’exitosa exposició dedicada a les falsificacions d’art “Falsos Verdaders. L’art de l’engany”, que va tenir un notable èxit de públic i ressò mediàtic, l’any 2019 i que va rebre premis i mencions. L’exposició, que va rebre premis i mencions, va sorgir després de la sortida a subhasta de sis taules renaixentistes atribuïdes al pintor gironí Pere Mates l’any 2016, i la descoberta que tres d’elles eren idèntiques a unes adquirides pel Museu sis anys abans, que van resultar ser falses. L’episodi es va donar a conèixer com “el cas Pere Mates”. La mostra es presenta ara en versió reduïda, centrada en aquest cas. De nou es podran veure acarades les obres falses amb les verdaderes, adquirides també pel Museu l’any 2016, i aprofundir en tot el procés d’estudi i descoberta, des de la recerca documental a les anàlisis científiques, que van permetre descobrir l’engany. L’exposició formarà part de la visita de l’exposició permanent i serà un recurs per les noves activitats didàctiques per a les escoles, a fi de treballar el binomi ciència i art.

I encara, dins la línia de treball d’Art i Salut en què també està treballant el Museu d’Art, es presentarà una petita mostra, titulada “Diàlegs amb l’Art”, en la qual s’exposen els treballs dels tallers d’art de la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària (UTCA). L’art com a mitjà de connexió i comunicació pot servir per endinsar-nos en el nostre paisatge interior. El procés creatiu és una possibilitat per donar veu a allò que les paraules no aconsegueixen expressar. A través d’aquestes premisses, la Unitat de Trastorn de la Conducta Alimentària ha organitzat uns tallers en què les persones usuàries dialoguen amb elles mateixes a través de l’art. El resultat d’aquest procés és l’exposició que es presenta al Museu d’Art i que ha comptat amb la participació de l’Hospital de Dia d’Adults, l’Hospital de Dia d’Adolescents, el Centre de Rehabilitació Comunitari de Girona, la UHEDI i la UTCA. L’exposició es podrà veure del 5 d’octubre de 2023 al gener de 2024. Alhora, continua oberta l’exposició “Esclats d’un instant. 70’s. L’aportació de les artistes al Fons d’Art del diari Avui” de la qual el pròxim 14 d’octubre se’n presentarà el catàleg.

Nous canals de comunicació i difusió del Museu d’Art de Girona

Una altra de les novetats d’aquesta tardor és la posada en marxa d’una nova eina de comunicació, més directe amb l’usuari, a través del Whatsapp, per oferir al públic del Museu una informació més propera i accessible. A més de les plataformes en línia ja establertes, com Instagram, Facebook, Twitter i la newsletter setmanal, des del 12 de setembre, s’ha implementat un nou servei vinculat al Whatsapp perquè tothom qui hi estigui interessat pugui rebre informació immediata sobre les novetats i les activitats del Museu directament al mòbil.

Aquest canal permet rebre informació de les activitats i actes al Museu d’Art, rebre continguts relacionats amb la col·lecció del Museu i estar al corrent de tota l’actualitat del Museu. Per a subscriure’s, només cal guardar el número del museu, 677 40 59 06, a l’agenda del mòbil i enviar un missatge amb el text “ALTA + [NOM I COGNOM]”. Aquest servei és gratuït i es pot donar de baixa en qualsevol moment.

D’altra banda, i després d’un parèntesi a causa de les circumstàncies de la pandèmia, el Museu d’Art de Girona retorna a l’agenda en paper, ara en una versió més reduïda i amb totes les activitats trimestrals. Aquesta iniciativa té com a objectiu arribar a un públic encara no del tot habituat a les noves tecnologies, així com ser presents en el dia a dia de la ciutadania. L’agenda està disponible en diversos punts de distribució local, així com al mateix museu, i proporciona informació bàsica sobre els esdeveniments programats, les exposicions i permet que els usuaris puguin planificar millor les seves visites al md’A.

La informació ampliada es podrà continuar consultat o rebent amb l’agenda digital, al web del Museu d’Art i amb la newsletter setmanal, a la qual també es poden subscriure totes les persones interessades a estar al corrent de les activitats, de les exposicions i de tots els projectes i treballs que està impulsant el Museu d’Art de Girona