El Museu d’Art Medieval de Vic inaugura un espai immersiu

El nou espai immersiu descobreix un món medieval en una catedral romànica de referència


Redacció.- S’ha inaugurat el nou espai immersiu del MEV, Museu d’Art Medieval, una important aposta per la digitalització de l’art medieval, emmarcada dins del projecte MEV, L’Art Medieval + Digital, que compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Barcelona. Es tracta de l’espai immersiu més gran dels museus catalans, i s’inaugura amb una experiència emotiva i de gran impacte visual, un viatge del present cap el passat que permetrà connectar els públics actuals amb l’art medieval a través d’un relat protagonitzat per un jove aprenent de pintor del segle XII i per la catedral romànica de Vic. En un futur s’oferiran nous relats virtuals que les persones visitants podran escollir a través d’una pantalla tàctil.

El nou espai immersiu del MEV, Museu d’Art Medieval és una eina educativa i divulgativa que explica un relat que connecta amb les obres de la col·lecció permanent del museu i és la porta d’entrada per visitar el MEV. La contextualització de les peces en el corrent artístic i en l’època en què van ser creades esdevé fonamental perquè el visitant entengui i valori l’excepcional col·lecció que ofereix el museu. Planteja doncs un viatge de l’avui cap al passat. L’experiència immersiva i el relat que ofereix la sala tenen un gran impacte visual, tant per la restitució digital que s’ha fet de les peces com per la bellesa cromàtica, i responen a la necessitat d’arribar a gran diversitat de públics, inclosos aquells segments d’edat que són menys coneixedors de la cultura i l’art medieval.

La primera experiència immersiva es titula ‘Avui, fa mil anys’. Té una durada de 8 minuts i ens permet descobrir tres espais virtuals. El relat el protagonitza un jove aprenent de pintor que treballa en un taller ubicat just a l’actual edifici del MEV. El noi ha d’anar a la catedral a recollir una eina oblidada. En aquest punt es pot contemplar allò que no s’ha vist mai, una de les catedrals capçalera de la Catalunya romànica: la catedral romànica de Vic. En entrar penetra en un món únic de misteri i color: les parets i els absis completament coberts de frescos, frontals d’altar de colors vius i escenes captivadores, i va situant les peces en el seu context. Aquesta recreació virtual de la catedral romànica de Vic permet descobrir els colors originals supervivents de les obres del museu, trencant el tòpic d’un art medieval auster i fosc, per descobrir un art ple de colors, daurats i riquesa de decoracions. El muntatge, que també té moments onírics, permet una reinterpretació contemporània de l’època medieval i posa de manifest com a partir d’experiències actuals, podem viure el passat.

El disseny de l’espai i l’experiència immersiva ha anat a càrrec de Burzon & Comenge. Un estudi creatiu i d’innovació digital que ha elaborat diversos projectes de gran rellevància com el mapping permanent de Sant Climent de Taüll: Taüll1123 o el projecte Ullastret 3D. L’empresa ha fet la reconstrucció virtual en 3D dels espais i la restitució de l’aspecte original dels objectes del museu utilitzant la paleta cromàtica del romànic. El treball aborda l’època amb gran rigor científic i ha comptat amb l’assessorament dels conservadors del museu.

La sala s’ubica en un espai de prop de 100 m², la més gran de tots els museus catalans. Té una paret en semicercle on es projecta l’experiència audiovisual en 3D, inicialment amb un sol relat, però més endavant se n’elaboraran més. A través d’una pantalla tàctil les persones visitants poden triar quina experiència volen veure i en quin idioma: català, castellà, anglès i francès. La sala té cabuda per unes 30 persones i la poden visitar tant grups (inclosos els escolars) com persones a títol individual. Aquestes últimes poden fer la visita al museu després, amb un recorregut establert a través de canals digitals o bé amb una visita guiada que ofereix el mateix museu. La mida també és idònia per als grups escolars que durant el curs acadèmic visiten el museu. Les visites guiades i les activitats educatives del MEV s’han adaptat a la nova experiència que ofereix la sala, que esdevé un espai de mediació que permet donar més claus per interpretar la col·lecció.

El nou espai s’emmarca en el desplegament del projecte MEV, L’Art Medieval + Digital (2020-2023) que, amb un pressupost global de 532.621 euros (dels quals 150.000 són per l’espai inaugurat) compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, per consolidar-se com a referent de l’art medieval en l’àmbit europeu. El passat desembre va implementar la nova marca MEV, Museu d’Art Medieval, actualment està treballant per publicar una nova web més experiencial i el 2023 renovarà l’espai de recepció per millorar l’acollida i confort dels visitants, que incorporarà un espai virtual i un gran videowall que servirà de finestra a la col·lecció del museu i de porta d’entrada a la visita.

D’altra banda, la construcció de l’espai immersiu ha donat l’oportunitat de remodelar i presentar millor la secció del Lapidari. Se n’ha fet una revisió museològica i museogràfica per millorar la seqüència discursiva i expositiva de la col·lecció. Amb tot plegat s’aconsegueix explicar, dins del recorregut del museu, la catedral romànica de Vic, especialment de les seves restes escultòriques. La nova proposta museogràfica entronca amb la primera experiència de l’espai immersiu: la recreació virtual de la catedral de Vic al segle XII.

Etiquetes: