
06 oct. 2023 El Museu de la Música obre temporada inaugurant dues mostres dedicades als suports sonors
S'ha inaugurat "Found Tape Archive", amb enregistraments insòlits en cinta de l'arxiu de l'artista sonor Ben Roberts
Redacció.-El Museu de la Música enceta la tardor amb tot un seguit d’activitats al voltant de l’exposició Escoltar amb les mans. Suports obsolets, missatges efímers, inaugurada el passat mes de març i que es podrà visitar fins al 10/12. Comissariada per Ferran Fagès, l’exposició reflexiona sobre la durabilitat i la fragilitat dels suports analògics i en com aquests han determinat les nostres escoltes, memòries i imaginaris.
Les novetats arriben amb la inauguració de dues mostres que orbiten entorn d’Escoltar amb les mans i que també evidencien l’interès històric de preservar tot tipus de suports sonors en desús, obsolets o malmesos. D’una banda, fins al 5/11, ja es pot visitar The Desintegration Loops, un projecte del cineasta David Wexler nascut a partir de dos moments de crisi occidental clau: el Museu de la Música estrena en primícia europea el documental creat per l’artista durant la pandèmia del coronavirus per revisitar el llegat de l’obra homònima de William Basinski, peça clau en la música ambient i icona musical dels atemptats de l’11-S. A més del documental, la mostra inclou l’exhibició de les cintes originals de l’obra.
D’altra banda, des d’ahir es pot visitar la Found Tape Archive (fins al 7 de gener), una mostra temporal que dona a conèixer i permet escoltar l’arxiu privat i insòlit d’enregistraments en cinta que l’artista sonor Ben Roberts (aka EclectikTronik) ha recopilat amb l’objectiu d’evitar la seva pèrdua irreversible. Entre els arxius sonors accessibles per als visitants, hi trobem cintes no musicals rebutjades i troballes tan variades com correspondència sonora, dictats, exercicis d’idiomes, gravacions de contestadors automàtics, sermons religiosos o conferències. Trobades a la brossa, al carrer o als encants, són gravacions desubicades: traces físiques i sonores d’un sentit que s’ha esvaït i que, amb l’aparició d’Internet, formen part d’un món ja extingit.
Del divendres 6 d’octubre fins al 15 del mateix mes, el Museu acull en col·laboració amb el Festival Mixtur la instal·lació sonora Poema simfònic per a 100 metrònoms creada per György Ligeti a la dècada dels 60 i en plena efervescència del moviment fluxos, ara ja esdevinguda una icona d’art sonor. Es faran dos passis diaris en horari d’obertura del Museu, a les 13.00 h i a les 17.00 h.
Concerts i tallers al museu aquest octubre
Pel que fa al programa de concerts, el programa ha començat aquesta setmana amb el ja conegut cicle Guitarres que dona igualment el tret de sortida de la 28a edició del LEM, festival internacional de música experimental, en marxa fins al 28 d’octubre en diferents espais de la ciutat. El primer concert del cicle comptarà amb la participació del mateix Ben Roberts i de l’artista Nuno Rebelo, amb qui comparteix una fascinant trajectòria per l’exploració musical i sonora. Rebelo proposarà un programa que indagarà i explorarà les possibilitats de la guitarra expandida. Igualment, el Museu també serà l’escenari del tancament de l’edició d’enguany del LEM, oferint el concert Paraigües d’amor amb Marc Pitarch i Martí Ruiz (28 d’octubre), que presentaran una aproximació al sampling i al hip-hop a partir de trossos de vinil retallats i reenganxats.
En el marc del Mixtur, el Museu acollirà una jornada dedicada a la figura de Ligeti la tarda del 13 d’octubre amb l’actuació del violoncel·lista Éric-Maria Couturier.
Pel que fa als tallers i formacions ofertades pel Museu, aquest mes d’octubre, Marc Pitarch i Martí Ruiz impartiran el taller Vinils retallats, loops analògics (28/10) en col·laboració amb el LEM, i el públic familiar gaudirà de dues propostes per als més petits a càrrec de Julio César Palacio: els tallers Music for Tape Loops (14/10), amb cintes de casset, i Music for Rubber Tape (28 i 29/10), en el marc del Barcelona Dibuixa.