El Museu de la Música replica instruments amb impressió 3D

El projecte contribueix a l'estudi i a la preservació d'instruments antics, així com a la difusió del patrimoni musical amb finalitats educatives i d'accessibilitat

Redacció.- El Museu de la Música de Barcelona ha incorporat aquest darrer any sis nous instruments ben especials a la seva col·lecció. Es tracta de sis rèpliques d’alguns dels instruments més representatius del Museu, que han estat impreses en 3D gràcies a les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies i al finançament rebut per part del programa europeu FEDER.

A més de ser emblemàtics per al Museu, els instruments triats per a la seva rèplica són peces que formen part de l’exposició permanent i representen les diverses famílies organològiques que hi trobem: una flauta travessera Xuriach feta a Barcelona el segle XVII, una xeremia del segle XVI, una ocarina de fang amb més de 2.000 anys d’història (l’instrument més antic del Museu), unes castanyoles eivissenques, un charango en què la closca d’un armadillo fa de caixa de ressonància i un violí del reputat lutier José Contreras. Totes són peces excepcionals i úniques que, a partir d’ara i gràcies als seus facsímils impresos, es podran manipular, fer sonar i, fins i tot, ser adquirits pels visitants en un futur.

S’obre un mar d’oportunitats educatives per difondre aquest ric patrimoni a l’hora de desenvolupar activitats pedagògiques per a infants i joves, avançar en l’accessibilitat del museu (oferint visites tàctils a col·lectius amb diversitat funcional), ampliar el nombre d’instruments disponibles per a l’ús del públic i teixir complicitats amb institucions educatives.

A més, el projecte també permet analitzar l’estructura interna i externa dels instruments amb una altíssima precisió i arribar a veure les seves cavitats interiors per obtenir informació que els mitjans clàssics d’estudi no poden obtenir. El procés de creació, doncs, ha propiciat l’estudi exhaustiu d’aquestes peces antigues i en facilita així la seva preservació i restauració futura.

El procés d’escaneig i reproducció

El procés comença amb l’anàlisi i l’escaneig amb amb tècniques de tomografia 3D de l’instrument amb el qual s’obté l’STL, l’arxiu amb el model tridimensional a partir del qual es faran tantes còpies impreses com es vulgui. Una feina que ha realitzat l’equip d’Irene Ràfols i Enric Rovira, de la Unitat de Desenvolupament de Producte de la Fundació Eurecat. A continuació, amb l’assessorament de la lutier Blandine Galy, s’han tingut en compte les possibilitats constructives (les rèpliques estan fetes amb diferents elements plàstics com resines, fibres sintètiques o nylon) i s’ha dut a terme la impressió sencera o per parts de l’instrument. El procés acaba amb la incorporació de tots els acabats finals de pintura que fan que la rèplica s’assembli a l’original, amb el consell puntual de la intèrpret, professora i investigadora de la Universitat de Basilea Áurea Domínguez.

El procés de creació va tenir lloc del desembre del 2022 a l’abril de 2023, i ara el Museu decidirà quin ús concret en fa de cara a la temporada vinent. Segons Marisa Ruiz, cap de Col·leccions del Museu de la Música: “Aquests prototips són un gran actiu per impulsa la interacció per part dels nostres visitants; dels 6 instruments originals que hem replicat, només 2 es poden tocar actualment: els hem fet tocables i accessibles al públic”. La intenció és ampliar el llistat d’instruments que es puguin anar replicant gràcies a aquesta tècnica més endavant.

Sobre la col·lecció del Museu de la Música

El museu compta amb més de 2.500 instruments musicals i 400 objectes i obres d’art que permeten un estudi acurat del fet musical des de les diferents vessants científiques. Una fracció d’aquest fons forma l’exposició permanent, i la resta es conserva en reserves accessibles. Conserva també un gran arxiu històric, amb llegats documentals que el situen en una referència bàsica per a l’estudi de la música a la Catalunya dels segles XIX i XX, i isposa d’un fons sonor integrat per més de 13.000 enregistraments en diversos suports que testimonien l’evolució de la fixació sonora en els darrers tres-cents anys. Les col·leccions i les activitats del museu estan documentades als més de 60.000 ítems que formen part de l’Arxiu Multimèdia.

El Museu de la Música forma part del catàleg col·lectiu internacional d’instruments musicals MIMO i també és impulsor i coordinador del catàleg col·lectiu CATICAT (Catàleg d’Instruments de Catalunya).