El Museu del Cinema homenatja el cinema NIC

El memorial Mallol 2021 es dedica al cinema Nic, un popular projector de cinema infantil

Redacció.- Aquest proper 17 de juny el Museu del Cinema acollirà una nova edició del Memorial Tomàs Mallol cineasta. Aquest Memorial que aquest any arriba a la setena edició vol homenatjar al cineasta i col·leccionista a través del cinema que més li agradava. Sota el títol de “El Cinema que agradava a Tomàs Mallol” l’acte d’aquest any es dedicarà al primer projector de cinema per a infants, el “Cine NIC”. Una joguina d’èxit mundial i del qual Tomàs Mallol en va ser un gran aficionat.

L’acte començarà a les set de la tarda i contarà de dues parts. A la primera part d’aquest acte, es projectaran alguns audiovisuals per explicar el “Cine NIC”, es veuran  pel·lícules animades que es projectaven amb aquesta joguina i fragments on el mateix Tomàs Mallol ens explica el món del “Cine NIC” a partir de la gran col·lecció que va arribar a aplegar. A la segona part, tindrà lloc la presentació del llibre de Jordi Artigas, El Cine NIC i altres joguets cinematogràfics editat per Trilita edicions un estudi aprofundit i rigorós sobre el “Cine NIC”. Aquest és el primer llibre dedicat íntegrament a l’estudi de la història d’aquest popular projector i de l’empresa que el va produir entre 1931 i 1974 i que en comercialitzà la patent arreu del món. L’autor, Jordi Artigas, és historiador del cinema, dibuixant, dissenyador gràfic, tècnic cinematogràfic i gestor cultural.

El Cine NIC va ser patentat pels germans Nicolau de Barcelona l’any 1931. L’aparell i les seves pel·lícules ben aviat van ser exportades a nivell mundial, es va vendre la patent a empreses de molts països i van aparèixer noves marques que copiaven el mecanisme inventat pels germans Nicolau. La simplicitat d’aquests aparells permetia accelerar, retrocedir i congelar la projecció de la imatge, afegir-hi la banda sonora i, fins i tot, dibuixar les pròpies pel·lícules. Gràcies a aquest aparell realitzar pel·lícules va esdevenir una activitat fàcil i divertida per a la mainada. Fou un gran joguet que va marcar a diverses generacions de nens,