El Museu del Cinema inaugura l’exposició “Cartells de revista”

L’exposició mostra anuncis de pel·lícules en publicacions periòdiques nord-americanes del període comprès entres el 1930 i el 1964. Tots ells formen part de la Col·lecció Roger Biosca

L’alcalde de Girona i president de la Fundació Museu del Cinema – Col·lecció Tomàs Mallol, Albert Ballesta i Tura, el director del Museu del Cinema Jordi Pons, el col·leccionista Roger Biosca i el comissari  de l’exposició Ricard Mas han inaugurat avui al Museu del Cinema l’exposició “Cartells de Revista”.

Aquesta exposició reuneix més d’un centenar d’anuncis procedents de revistes nord-americanes, publicats entre el 1930 i el 1964, tots ells procedents de la col·lecció Roger Biosca. I la seva raresa és conseqüència directa de la seva senzillesa: qui guarda els anuncis que apareixien enmig d’unes revistes que eren llençades una vegada llegides’ Els cartells, els programes de mà, fins i tot les fotografies promocionals han estat objecte de col·leccionisme des dels inicis del mitjà. Però ningú -o gairebé- es plantejà de col·leccionar els anuncis de pel·lícules inserits en revistes. I avui pràcticament no hi ha informació sobre aquest rar tresor gràfic.

Aquesta exposició, però, pretén mantenir un diàleg íntim i sorprenent amb l’espectador. Sorprenent perquè aborda un tema tan popular com el cinema de Hollywood des d’un vessant inèdit, l’anunci de films en revistes nord-americanes de gran tiratge com “Life”, “The Saturday Evening Post”, “Ladies’ Home Journal”, “Colliers” o “Esquire”. Íntim perquè no és el mateix “un crit al carrer” concebut en grans dimensions, que un cara a cara amb una proposta nogensmenys engrescadora. L’objectiu era el mateix, que anessis al cinema, però el mitjà, amb elements compartits, tenia en compte criteris gràfics diferents per mida, proporcions i distància de visió. Els anuncis de pel·lícules destinats a les revistes manlleven elements del cartell, però els deconstrueixen per establir una nova jerarquia en la qual l’ull és a dos pams i el text guanya importància.