El Museu del Cinema presenta la seva oferta formativa de cursos del 2013-2014

El Cinema Invisible, Alfred Hitchcock, el Cinema fantàstic i Quentin Tarantino seran els protagonistes dels cursos impartits per Pere Vilà, Quim Casas, Josep Mir i Desirée de Fez respectivament

El Museu del Cinema ofereix una nova oferta de cursos per a tots els aficionats al món del cinema. Una oferta variada de quatre cursos dedicats a grans directors, gèneres cinematogràfics i al cinema d’avantguarda.
El primer curs s’impartirà els mesos d’octubre i novembre i es dedicarà al Cinema Invisible, un cinema compromès estètica i ideològicament, reflexiu i sovint polèmic que s’exhibeix en espais al marge dels circuits d’exhibició habituals o sales de cinema comercials. En aquest curs parlarem de les causes que estan portant a fer d’aquest cinema, entès com una experiència cinematogràfica i humana, un art invisible a través de realitzadors com Pen-Ek Ratanaruang (Tailàndia), Philippe Garrel (França), Nobuhiro Suwa (Japó), Nanni Moretti (Itàlia) o Béla Tarr (Hongria). El curs l’impartirà el cineasta Pere Vilà.
El segon curs s’iniciarà el 25 de gener, tindrà com a professor el crític Quim Casas i estarà dedicat a Alfred Hitchcock, un dels grans creadors de formes cinematogràfiques de l’era clàssica del cinema nord-americà. En les diferents sessions s’analitzaran les diferències entre les etapes anglesa i nord-americana, els seus temes més recurrents de la seva filmografia, les seves eines d’estil, la seva idea de la posada en escena, la vinculació entre cinema i literatura o les relacions amb alguns dels seus col·laboradors, com ara el compositor Bernard Herrmann i el dissenyador de títols Saul Bass.
Durant el mes de març els alumnes podran gaudir del curs de cinema: Això és fantàstic, impartit pel crític Josep Mir i que es centrarà en el gènere fantàstic, entès d’una banda com aquell que introdueix elements de fantasia, màgia o excepció en un context realista, i de l’altra, com aquell que és capaç d’imaginar móns paral·lels i fer-los coherents i creïbles, amb els seus codis i la seva lògica. Durant les sis sessions s’analitzaran pel·lícules de directors que han marcat la història del gènere, des de Kenji Mizoguchi i Fritz Lang a M. Night Shyamalan, Tim Burton, , Brian de Palma o Terry Gilliam,
Quentin Tarantino és una figura essencial del cinema modern, i és per això que s’ha volgut dedicar un curs a la seva figura, Desireé de Fez en serà la professora i s’impartirà els mesos de maig i juny. Durant les diferents sessions s’estudiarà tant la seva filmografia com la seva importància en el cinema contemporani, a partir de diferents visionats es parlarà de la seva imprevisible i eficaç manera de creuar gèneres cinematogràfics i materials, de la potència visual dels seus films, pel tractament de la violència en pel·lícules i dels constants homenatges als mestres del cinema que apareixen a les seves pel·lícules.
Tots els cursos tenen un preu de 80 euros i els membres del Club d’Actors (el club d’amics del Museu del Cinema) tindran un preu especial de 60 euros. Les inscripcions ja estan obertes i es poden realitzar personalment, a la taquilla del Museu del Cinema o per correu electrònic a institutestudis@museudelcinema.cat. Per més informació es pot consultar la pàgina web del Museu del Cinema.