El Museu Marítim presenta L’exposició ?Els grans viatges de Zheng He?

Una mostra sobre la cultura marítima de la Xina mil·lenària

L’exposició s’estructura a través de la figura d’un dels seus navegants més importants, Zheng He i es podrà veure fins al maig de 2009.
L’exposició, dedicada a la cultura marítima de la Xina entre els segles X i XV, fa especial menció a les grans expedicions marítimes xineses per L’Oceà Índic i els Mars del Sud entre el 1405 i el 1433. Aquests viatges van ser dirigits per Zheng He, un eunuc de la cort de L’emperador Yongle i un dels navegants més importants D’aquell país. La Xina es va convertir en la primera potència marítima mundial arribant a mobilitzar fins a 300 vaixells i 27.000 homes en una sola expedició. La mostra ofereix L’oportunitat de veure peces úniques originals que mai s’han vist a L’estat espanyol. N?és comissària Dolors Folch i Fornesa, doctora en Història de Xina per la Universitat Autònoma de Barcelona.
Xina ha estat sempre un territori que ha despertat L’interès i la curiositat del món occidental. A través D’un viatge temporal, L’exposició Els grans viatges de Zheng He vol plasmar els grans contrastos culturals entre la civilització occidental i L’oriental, que van conviure en el temps i eren alhora, tant diferents i distants. Es posa de relleu la vital importància que les rutes marítimes han tingut en el desenvolupament i la caiguda de grans civilitzacions i es destaca la seva importància com a vehicle transmissor de coneixements.
L’exposició fa un recorregut per les figures protagonistes D’aquesta història: L’emperador Yongle, gran artífex D’aquests viatges, i el propi Zheng He. S?hi mostra el món de L’Índic abans D’aquestes expedicions, quan la dinastia Song impulsa L’obertura al mar, tot cercant un lloc preeminent en el comerç del circuit de L’oceà Índic, i s’ofereix una panoràmica del desenvolupament cultural i tecnològic i de la diversitat religiosa de la societat xinesa amb la dinastia Yuan.
La mostra té com a tema central els grans viatges fets per Zheng He, sota patronatge imperial, viatges en què els enormes vaixells xinesos van recórrer els principals ports de L’Índia i del SE D’Àsia en un circuit que anava des de Xina fins Java, Bengala, Ormuz i les costes africanes.
El recorregut es clou escenificant la situació posterior als grans viatges: les causes de L’oposició als viatges per part dels grans funcionaris, la desaparició fulminant de la marina xinesa, així com els elements que perduren, L’impacte que les expedicions van tenir en el SE D’Àsia i l’arribada dels nous dominadors de L’Índic: otomans, portuguesos, castellans i wokou (pirates japonesos).
Amb motiu de L’exposició, es proposen un conjunt D’activitats entorn a la navegació i la Xina, adreçades tant al públic infantil (activitat de Nadal) com al públic general (visita guiada els caps de setmana a partir de gener).

Etiquetes:
,