El Museu Nacional projecta el clàssic de culte Freaks

Aquesta sessió del programa de cinema Per amor a l’art és gratuïta i anirà precedida per un número de circ de la contorsionista Ane Miren

En el marc del programa de cinema que organitzen el Museu Nacional d’Art de Catalunya i la Filmoteca de Catalunya, el dimarts 18 de febrer, a les 19 h, el museu projectarà Freaks, pel·lícula dirigida el 1932 per Tod Browning. Aquesta activitat és gratuïta.
Juan José Lahuerta, cap de col·leccions del Museu Nacional, presentarà la pel·lícula, un clàssic de culte inquietant i pertorbador, que aborda el tema dels monstres, molt característic de finals dels anys 20 i principis dels 30 del segle passat.
Són nombroses les connexions entre el món del circ i l’art modern. És un tema que va interessar força els artistes de final de segle, a Picasso, els expressionistes alemanys i, molt especialment, els surrealistes.
La projecció anirà precedida per una actuació de la contorsionista Ane Miren, de l’Ateneu Popular 9 Barris, que evocarà a la protagonista de la pel·lícula.
Freaks, avui considerada una obra mestra, va ser una pel·lícula conflictiva pel seu caràcter inquietant. Els productors la van reduir a una hora de metratge i van obligar el director a posar-li un final feliç. En el seu moment va significar un fracàs de públic i va ser oblidada fins l’any 1960, quan va ser redescoberta en una sessió especial del Festival de Cinema de Venècia. Avui és una pel·lícula de culte.
Programa Per amor a l’art
Per amor a l’art és un programa de cinema fruit de la col·laboració entre el Museu Nacional d’Art de Catalunya i la Filmoteca de Catalunya, i el seu objectiu és establir una cooperació oberta a nous punts de vista i nous públics.
Un cop a la setmana, habitualment a la Filmoteca de Catalunya i en algunes ocasions al propi museu, la projecció d’un film posa sobre la taula un aspecte diferent del món de l’art: la seva relació amb la història, les trames que determinen que unes obres passin a la posteritat i altres no, la relació entre l’artista i el model, la varietat de fonts i de tipus d’inspiració, la influència del cinema sobre la pintura i viceversa, els punts de contacte entre l’art més artesanal i el més industrial, etc; així com una aproximació a la vida i l’època de diferents artistes o moviments cabdals dins la història de l’art.
Els films –produccions d’entre 1924 i 2012– són obra de cineastes molt coneguts, com ara Jean Renoir, Federico Fellini, Albert Lewin, Vincent Minnelli, Fernando Trueba, Peter Greenaway, Milos Forman o Jia Zhangke, però també de noms menys habituals a les nostres cartelleres, com és el cas de Peter von Bagh, Mathew Akers o John Maybury, per citar-ne només alguns. Cada projecció va precedida d’una presentació, a càrrec d’un especialista que parla del film i dels problemes artístics que planteja.