
23 juny 2021 El nou Arts Santa Mònica qüestiona què és l’art
El nou projecte pel Centre d’Arts Santa Mònica engega amb una mostra que qüestiona què significa avui un centre d’arts
Redacció.- El nou Santa Mònica, que obrirà les portes el pròxim 24 de setembre, inicia una nova etapa de la mà del nou director Enric Puig Punyet, centrada en la participació col·lectiva i la creació de nous formats. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha assistit avui a la roda de premsa de presentació del projecte i ha desitjat tota la sort a Enric Puig. “Catalunya té un circuit artístic, i els seus creadors han de comptar també amb l’Arts Santa Mònica com a espai de pas, de creixement, de xarxa i de connexió grupal”, ha insistit la consellera, que ha recordat el compromís d’arribar al 2% de pressupost per a la cultura en la seva legislatura. A part d’això, ha afegit que “també sabem que, a part del finançament, la nostra tasca és escoltar quines són les necessitats del sector, i en el cas dels equipaments museístics, quines tendències segueixen actualment, què demanen els agents que hi interactuen i com poden modernitzar-se i alhora ser útils per tota la ciutadania. Per això, és molt important que l’Arts Santa Mònica creï comunitat entre els artistes d’aquest país, direcció en la qual treballa el projecte del nou director”.
Una de les claus del nou període és posicionar el nou Centre d’Arts Santa Mònica com a un laboratori de participació col·lectiva a través de diversos canals. Un d’ells és la convocatòria de 20 beques de creació on artistes d’arreu podran aportar i sumar els seus coneixements a un projecte que va més enllà del fet expositiu. Els artistes agrupats per gremis o grups de treball (de mediació, arquitectura, digitalització, disseny editorial,…) desenvoluparan les seves investigacions seguint els cicles de programació. “M’agradaria subratllar que el fet de no anticipar gaire la programació, perquè no sabem què passarà al centre d’aquí un any, és interessant perquè és una reivindicació artística”, ha explicat el nou director a la roda de premsa.
El primer cicle de programació, actiu des del setembre fins a finals d’any, es centrarà en qüestionar què significa avui una exposició i, en general, un centre d’arts. El centre esdevindrà un organisme viu, mutable, constantment en transformació, oferirà lectures diverses a cada visitant i noves capes a cada visita. Mostres i accions s’interrelacionaran constantment, provocant diversos graus de participació i activació ciutadana.
La proposta expositiva vol acostar el Santa Mònica a un públic curiós que vulgui formar part de la proposta com a creador o espectador. A més, el centre vol apropar-se al barri amb projectes que capil·laritzin en les comunitats veïnes. Es tracta, doncs, de democratitzar el concepte d’art per tal de trencar amb les velles lògiques piramidals, a la recerca d’un art que promogui l’horitzontalitat, el pensament col·lectiu i la igualtat de drets i oportunitats entre la ciutadania.
A més, el nou Santa Mònica no només renova el seu contingut sinó també el seu continent. Així, l’edifici experimentarà una sèrie de modificacions arquitectòniques que el faran molt més obert i accessible. Es reobre la rampa que uneix la primera planta amb la segona. S’obren els balcons situats a la primera planta per connectar-la visualment amb el claustre. S’activa l’Espai Laboratori, ubicat a peu de la Rambla, on s’hi ubicaran els gremis o grups de treball. El claustre estarà també obert al vestíbul, connectant-se directament al carrer.
Enric Puig Punyet (Mataró, 1980)
Doctor en filosofia i investigador especialitzat en l’anàlisi de les noves funcions de les institucions en el gir digital. Té una contrastada trajectòria com a director de projectes i centres artístics —entre els quals, el de La Escocesa, centre d’arts visuals de la Xarxa de Fàbriques de Creació de l’Ajuntament de Barcelona—, i també com a comissari d’exposicions, festivals i cicles a l’entorn de temàtiques vinculades a les arts visuals, el cinema, la filosofia i els canvis que la digitalització ha impulsat en la societat i la cultura.