El Passatge Insòlit, la fira de barraques de Santa Coloma de Gramenet, puja a l'escenari l'imposible es presenta

La fira de barraques, única en el seu gènere, omple d’atraccions mecàniques i il·lusionisme els Jardins de la Torre Balldovina el 26 i 27 d'octubre

Passatge Insòlit, festival de Santa Coloma de Gramenet especialitzat en les arts del firaire, aixeca el teló per segon any consecutiu amb una edició més ambiciosa que l’anterior. Els dies 26 i 27 d’octubre els Jardins de la Torre Balldovina acolliran un conjunt de propostes familiars al voltant del món insòlit, que van creixent any rere any.
El festival, únic a l’estat en el seu gènere, és la tercera i principal proposta que acull Santa Coloma en relació a les arts del firaire després de les Nits del Passatge, a la primavera, i la programació especial de la Festa Major d’Estiu de Santa Coloma de Gramenet.
Al Passatge Insòlit, l’impossible puja a l’escenari per sorprendre’ns com si fóssim nens. L’increïble món de les barraques de fira, els fenòmens inexplicables, els xarlatans, els endevins, les atraccions mecàniques, les cases encantades o els autòmates evoquen un espai aturat en el temps i en el qual res és el que sembla.
Un itinerari artístic a la mida de cada espectador
El festival ens transporta a un món màgic i fa volar la imaginació dels més petits. Un viatge que transforma els jardins de la Torre Balldovina en un passatge ple d’atraccions fantàstiques i d’il·lusionisme. És una fira de propostes de petit format que té com a tret característic no disposar de cap espai central, perquè cada un d’ells és important en si mateix i conforma, en relació amb els altres, una xarxa que permet a l’espectador crear un Passatge Insòlit a la seva mida. La impossibilitat de veure tots els espectacles –que se succeeixen simultàniament– en un sol dia convida el públic a tornar-hi l’endemà.
La recuperació de la mida humana és la segona aposta d’aquest singular format. Els mecanismes han de ser simples, comprensibles, accionats per la força humana o fonts no convencionals d’energia. L’espai sonor no ha de sobrepassar mai el volum que permet la gent parlar sense cridar. La música es produirà en directe i sense amplificació, els presentadors treballaran a viva veu o utilitzant megàfons acústics. L’objectiu és aconseguir la màxima proximitat amb l’espectador.
Espectacles nacionals i internacionals durant dos dies d’intensa programació al cor de Santa Coloma de Gramenet
El festival convoca espectacles locals i internacionals de primer nivell en petites carpes, on es mostren atraccions que funcionen amb energia humana i petits shows inspirats en les barraques de fira. Es tracta d’un certamen únic a l’Estat en el seu gènere, que aposta enguany per consolidar el format de fira especialitzada i atraure nous públics.
Artistes internacionals com els holandesos Lejo (i la seva sèrie d’esquetxos amb les mans que crea simpàtics personatges) o Circus Drome i el seu descobriment més recent –la noia més petita del món amb tan sols 20 centímetres d’alçada i que viu dins d’una peixera–, són alguns dels plats forts d’aquesta edició. La companyia catalana Ponten Pie proposa una experiència teatral a través d’Ârtica, una aventura sensorial per a aquelles persones afortunades que aconsegueixin entrar a una vella casa de fusta. L’espectacle va guanyar el Premi Moritz FiraTàrrega 2013 a la millor estrena d’arts de carrer i no convencionals.
La Banda del Passatge, el comitè de benvinguda nascut en el propi Passatge Insòlit, s’encarregarà d’anunciar el festival els dies previs pels carrers de la ciutat, així com d’obrir cada dia les seves portes amb músiques de diversos estils.
El més petits també podran gaudir demostrant les seves habilitats com a pescadors a Dia de Pesca, pedalejant el misteriós tren de la bruixa (TDB) i coneixent la Senyora Garcia que viu dins d’una maleta a l’espectacle Carpa Fosca, tres propostes de la companyia l’Avalot. A més a més, la companyia Irrepresentables ofereix The Mechanicals, un espectacle basat en els artesans d’El Somni d’una nit d’estiu, que ara reprenen un nou viatge amb dramatitzacions basades en El Senyor del Anells o Lost.