El premi Fantàstik Granollers-MAC viatja cap a Suècia

El curtmetratge Killing small animals de Marcus Svanberg, obté el premi del Jurat

Redacció.- A la seva llarga llista de guardons acumulats durant aquest 2020, el jove realitzador suec Marcus Svanberg ha de sumar ara el Gran Premi del Jurat obtingut a la darrera edició del festival Fantàstik Granollers, celebrat aquesta setmana.
Aquest reconeixement té una dotació econòmica de 1.000 €, aportats pel Mercat Audiovisual de Catalunya.
La resta de categories premiades han estat:
Millor direcció: Adrián Cardona i David Muñoz per La última Navidad del universo.
Millor guió: David Orellana i Alba Ballesta per Las niñas terribles.
Millor actuació: Ruben Martínez per Nosotros.
Millors efectes especials: Laura Zamora per La última Navidad del universo.
Menció especial: Luna per Fetch.
Terror escandinau
El Jurat del Fantàstik Granollers, enguany format per membres de l’organització del festival, ha premiat Killing small animals, un inquietant curtmetratge sense diàlegs que té com a única protagonista una dona que, aparentment, gaudeix d’una vida rica i plena. Però sembla que trobi a faltar alguna cosa, potser l’enyor d’un nen que hagi mort o que mai ha nascut.
Un dia mata una papallona i li encanta la sensació d’alleujament i de control que aquest fet li proporciona. Però només per un instant. En un intent desesperat per alleujar la soledat, el dolor i l’angoixa, la dona emprèn un camí cada vegada més destructiu.
Svanberg produeix, coescriu i dirigeix aquesta peça hipnòtica d’11 minuts de durada i un final obert que es va rodar en un únic dia. Després d’una carrera professional en el camp del documental i la publicitat, aquest representa el seu debut en el camp de la ficció. “Vaig fer el curt per mostrar les meves habilitats, que sóc capaç d’establir estats d’ànim, treballar amb actors, crear emoció i tensió.”
La pel·lícula es va estrenar al Festival de Cinema de Göteborg a principis d’any i des d’aleshores ha participat en més de quaranta festivals d’arreu del món. De moment ja ha guanyat 21 premis i 12 nominacions.
Fantàstic internacional
La novena edició del Fantàstik Granollers s’ha celebrat els dies 29 i 30 de desembre al Cinema Edison, seguint totes les mesures de prevenció contra la COVID-19. De fet, la imatge del festival i el desig dels seus organitzadors ha estat el de reivindicar la cultura com a cura per a fer front a la crisi social actual.
Com la pràctica totalitat de les manifestacions culturals, el festival també ha estat víctima de la pandèmia. Les dates es van haver d’endarrerir de novembre a finals de desembre i, a causa de les restriccions de temps i mobilitat, també s’ha alterat el format, prescindit de la projecció de llargmetratges així com la presència d’un jurat convidat.
Un premi de por
L’any 2018 el MAC reafirma la seva col·laboració amb el Festival de Cinema Fantàstic i de Terror de Granollers, mostrant el seu compromís en l’estímul de la producció audiovisual. I ho fa a través de la creació d’una nova categoria de premi dins el Curtàstik, el concurs internacional de curtmetratges que configura la secció competitiva d’aquest festival.
Aquest premi que atorga el jurat està dotat amb 1.000 €.
Un festival de gènere
El Festival de Cinema Fantàstic i de Terror de Granollers, neix a mitjans de l’any 2012 de mans del col·lectiu Fantàstik, amb el propòsit de divulgar el cinema de gènere fantàstic i de terror de qualitat, inèdit a les pantalles comercials convencionals.
La cita s’ha convertit en un esdeveniment únic a la ciutat i a la seva programació hi té cabuda la sèrie B, la ciència-ficció, el thriller i el terror en totes les seves variants.
És, doncs, un intent d’oferir un espectacle exclusiu on poder gaudir d’una experiència col·lectiva única als espectadors amants de les emocions fortes.
En paral·lel a la projecció de llargmetratges i altres activitats, el certamen també inclou una secció competitiva, el Curtàstik, un concurs internacional de curtmetratges.
L’organització rep gairebé mig miler de títols, tant d’imatge real com d’animació, i es premien diverses categories.