El Premi Sant Jordi 2007, objecte de la censura eclesiàstica

El rector de Tremp fa una crida a boicotejar la novel·la de Pep Coll

El rector de la parròquia de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp, mossèn Mateo,
ha recomanat als fidels a través del full parroquial que no assisteixin a la
presentació del llibre de Pep Coll Les senyoretes de Lourdes
El rector de la parròquia de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp, mossèn Mateo, ha recomanat als fidels a través del full parroquial que no assisteixin a la presentació del llibre de Pep Coll Les senyoretes de Lourdes dimecres que ve a la biblioteca de la localitat. Creu que aquesta novel.la, guardonada amb el Premi Sant
Jordi 2007, menysprea la fe religiosa.
Per la seva banda, L’autor, Pep Coll lamenta l’actitud del mossèn, ho considera una censura i dubta que el rector s’hagi llegit la novel.la, ja que en Les senyoretes de Lourdes no hi ha menyspreu ni burla de Déu.
La presentació de Les senyoretes de Lourdes, publicat per Edicions Proa, està prevista per demà a les vuit del vespre a la Biblioteca pública Maria Barbal de la localitat (Plaça Catalunya 6). La presentació, presidida per la regidora de cultura de L’Ajuntament de Tremp, Sílvia Romero, anirà a càrrec de la bibliotecària Lourdes Baulies Dalmau.
“Vivim en una societat lliure i democràtica i considerem que certes manifestacions de menyspreu a les actituds de fe religiosa estan passades de moda”, afirma mossèn Mateo a través del full parroquial, alhora que lamenta el “sarcasme” que suposa que Les senyoretes de Lourdes hagi rebut un premi que porta el nom i patronatge d’un sant. El responsable de la parròquia de Tremp retreu a l’autor que faci escarni d’una gran devoció cristiana i finalitza recordant que “de Déu no es burla de ningú”.
Davant D’aquestes afirmacions, Coll ha titllat el rector de “personatge inquisidor”, a més d’acusar-lo de tenir una visió encarcarada. L’autor ha insistit que la història, la biografia de Bernadette Soubirous, està tractada des d’una vessant humana, i que molts devots li han comentat l’obra de manera emotiva. Coll creu que els habitants de Tremp són prou madurs per decidir i que no faran cas de les recomanacions del rector de la Parròquia de la Mare de Déu de Valldeflors.
Les senyoretes de Lourdes (Proa) és una novel.la sobre la vida de Bernadette Soubirous, la nena que l’any 1858 va assegurar que havia vist una senyoreta amb
un vestit blanc en una cova propera al poble. De bon principi els veïns de Lourdes van interpretar l’aparició de manera diferent: que era una fada de les que habitaven la cova, o que es tractava de l’esperit d’una beata morta feia uns mesos, o que s’havien despertat els dimonis ancestrals de la muntanya. Fins i tot
s’ironitzava assegurant que el suposat fantasma era la dona del farmacèutic que
s’havia citat amb el seu amant… Qui no teoritzava era l’única vident, una humil
adolescent asmàtica que es referia a l’aparició com a Allò. Fins a les últimes visions, quan els milers de pelegrins que acudien a la cova no tenien aturador, la nena no va acceptar, a suggeriment d’un sacerdot de Lourdes, que era la Mare de Déu.
En realitat, aquella primavera, allò que van despertar les visions de Bernadette van ser les il.lusions i els desenganys, les enveges i els odis, l’ambició de diners i de poder. Pep Coll reconstrueix els orígens del santuari més important del catolicisme, retrata amb vigor cadascun dels personatges històrics implicats en les aparicions i ens acosta al drama terrible d’una nena malalta que es volia amagar de les multituds i que no se’n va sortir. Ni en vida, ni morta.