El programa Exposicions Viatgeres presenta a la Casa de Cultura una nova mostra centrada en l’obra de l’artista Adrià Ciurana

Fins al 27 de setembre es podrà veure a la Casa de Cultura de Girona l’exposició «Hipnosi», de l’artista figuerenc Adrià Ciurana

Després del 27 de setembre, d’acord amb el programa expositiu del qual forma part, Exposicions Viatgeres, l’exposició iniciarà el seu cicle itinerant per diversos municipis de les comarques gironines.

Les obres que conformen «Hipnosi» són composicions fetes a partir de materials de rebuig, com papers, fragments d’embalatge, codis de barres o mapes de deixalleries, que donen forma a les més tradicionals vanités. El procés que utilitza l’artista per realitzar-les té punts en comú amb la tècnica del gravat i del collage. Treballa damunt d’una planxa de conglomerat, en la qual defineix la forma (com les vanités), i posteriorment hi estén la pasta de paper de rebuig, que funciona com a suport.

Sentit crític. A «Hipnosi» Ciurana reflexiona sobre una idea recorrent que apareix en gairebé tota la seva obra: la crítica a l’entorn, sobretot a la societat industrial i de consum, tot interpel·lant directament l’espectador amb temes relacionals amb la utilització dels béns materials i la tecnicitat que ens ve imposada. El consumisme el veu Adrià Ciurana des d’un punt de vista crític; confessa que li fascina el símbol del reciclatge, la cinta de Möbius, i el fa servir com a analogia en moltes representacions.

L’exposició es complementa amb un seguit d’obres (fetes també amb material reciclat) vinculades a algunes poesies d’Àngel Rodríguez, que emfatitzen aquesta voluntat de Ciurana que l’espectador reflexioni sobre les idees que ell ha volgut plantejar.

Eudald Camps, el crític d’art encarregat de fer el text que encapçala el catàleg de la mostra, ho resumeix explicant que «potser per això Ciurana ha volgut titular la seva exposició «Hipnosi»: perquè l’espectador haurà d’assumir el repte que suposa mirar d’una altra manera, en ocasions a desgrat seu, però en tots els casos enormement enriquidora».

 

Exposició Adrià Ciurana from Diputació de Girona on Vimeo.