
02 maig 2015 El programa MIRO reconegut amb un premi a la nit de Sant Jordi de Perpinyà
El Premi d'economia, que concedeix UPE 66 dins l'acte que organitza Òmnium Cultural, ha estat concedit al programa MIRO en reconeixement del dinamisme en les relacions transfrontereres
El programa MIRO que impulsa la Universitat de Perpinyà Via Domitia ha rebut el Premi d’economia UPE comarques nord catalanes com a recompensa pel dinamisme en les relacions transfrontereres. Aquest premi el concedeix la Unió Per a les Empreses 66 -UPE66- dins la tradicional Nit de Sant Jordi de Perpinyà.
Per Ramon Brunet-Planas de la Unió per les Empreses de Catalunya del Nord (UPE66) «el programa MIRO dóna un nou sentit a les relacions transfronteres ja que va més enllà d’una col·laboració entre socis institucionals per donar una resposta real a les necessitats de formació d’un territori ampli i adaptar-les a les pràctiques del públic turístic que no està condicionat per les fronteres estatals o regionals». Per Brunet «el programa MIRO obre de manera desacomplexada el nostre territori transfronterer per que les generacions futures puguin fer-se’l seu com a un autèntic espai de desenvolupament econòmic integrat de manera coherent als mercats internacionals».
Fabrice Lorente, president de la Universitat de Perpinyà i responsable del programa MIRO s’ha mostrat molt satisfet per la concessió d’aquest premi i ha afirmat que «només la Universitat de Perpinyà i els seus socis podien fer la síntesi dels models turístics líders a nivell internacional per desenvolupar un programa de formació transfronterera de primer nivell”. Per Lorent «el principal objectiu del programa MIRO és ofertar un màster de postgrau en turisme cultural que pretén formar gestors turístics que sumin l’experiència dels dos models de banda i banda dels Pirineus per crear una nova norma internacional del turisme cultural».
L’edició d’aquest any de la nit de Sant Jordi ha tingut lloc a la sala Grenat del Palau dels Congressos de Perpinyà i ha estat organitzada per Òmnium Cultural Catalunya Nord, conjuntament amb l’Institut d’Estudis Catalans, el Consell General dels Pirineus Orientals, l’Ajuntament de Perpinyà i la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà i UPE66.
El programa MIRO
El programa MIRO compta amb un pressupost de 5,5 milions d’euros (2012-2019) i està finançat per l’Agència Nacional de la Recerca francesa (ANR) sota els auspicis de les Iniciatives d’Excel·lència en Formacions Innovadores (IDEFI). La convocatòria de projectes IDEFI es va llançar la tardor de 2011 per donar suport a projectes emblemàtics i innovadors a l’àmbit de l’ensenyament superior francès.
El principal objectiu del programa és desenvolupar el Màster MIRO de turisme cultural i està organitzat des de la Universitat de Perpinyà conjuntament amb les universitats de les Illes Balears, Andorra, París VI i l’Institut de Ciències Polítiques de Tolosa. Aquest programa formatiu s’imparteix en línia i de forma multilingüe –francès, castellà i català amb traducció a l’anglès–, i ofereix tres títols acadèmics, un de francès, un altre d’espanyol i un altre d’andorrà.
El Màster MIRO és una formació innovadora que proposa una oferta de formació que, preveient els canvis del sector turístic, contribueix a definir els futurs estàndards internacionals del turisme cultural. Els 120 crèdits (ECTS) que conformen el programa busquen proporcionar una base de coneixements comuns al voltant del turisme i proposa tres grans àmbits d’especialització: l’e-turisme, l’estudi de les polítiques dels públics i la valorització dels patrimonis. Les competències i els coneixements que s’hi imparteixen estan avalades per diferents actors socioeconòmics que van participar en la identificació i definició del temari.
El turisme cultural un sector en creixement a l’euroregió Pirineu Mediterrània
El Màster MIRO neix en una àrea definida per Barcelona, Tolosa, Montpeller, que inclou ciutats com Perpinyà, Girona, Palma de Mallorca i Carcasona. Aquesta regió del sud d’Europa és un motor econòmic i atractiu turístic a nivell mundial, amb 700 museus, 350 rutes turístiques i 12 llocs UNESCO que rep cada any prop de 35 milions de visitants estrangers.