El proper 4 d’octubre s’estrena el musical “IsaVel”

Al teatre Jardí de Figueres, el músical tracta de la vida de la primera catalana sindicalista.

Encapçalen el repartiment en Carlos Gramaje, el protagonista de “Mar i Cel” de Dagoll-Dagom, i l’actriu Iris Vilà. També hi actuen els actors Jordi Gràcia (que ha actuat, entre altres llocs, a “Cuéntame” a TVE1), Víctor Petit (“Perros Callejeros” i “La máscara”), Karl Svensson, Susanna del Saz i el popular Carles Casanovas, del grup Port Bo d’Havaneres, entre altres.
IsaVel és una obra que s’endinsa en el viatge iniciàtic de coneixement que fa la jove Isabel Vila, que serà la primera dona sindicalista del país. Una obra absolutament actual.
El musical es basa en obres de Francesc Ferrer i Gironès i Toni Strubell i Trueta, que són els que fan la troballa de la què Carles Rahola va descriure com “una heroína gironina”. El sobrenom d’aquesta fins ara poc coneguda figura histórica –“Isabel Cinc Hores”- ve del fet que va lluitar per tal que les criatures no poguessin treballar a les fàbriques més de 5 hores. Va ser també un personatge clau del Foc de la Bisbal, episodi que va enfrontar un exèrcit de “tapers” del suro, a les ordres de Pere Caimó (alcalde de Sant Feliu de Guíxols) contra l’exèrcit espanyol. Un punt àlgid de la sublevació catalana i republicana contra el poder de Madrid. Isabel Vila hi va dirigir un grup d’infermeres. Després va fundar dos sindicats de l’AIT a Llagostera (cosa que fins fa poc, alguns historiadors consideraven “impossible” ja que era insòlit que una dona dirigís un sindicat l’any 1874. Isabel també va fer 6 anys d’exili per després portar una escola laica a la plaça de Catalunya de… Barcelona. També es diu que, en fer-ho, va ser la primera dona en dirigir una escola al nostre país… és a dir, és tot un personatge. I l’obra “Isavel” és un cant a la seva vida. El musical té 10 actors professionals i 15 músics en directe.