El rei borni donarà el tret de sortida al Cicle Gaudí

Redacció.- El Cicle Gaudí arranca el dijous 15 de setembre a 12 poblacions de les comarques barcelonines. El rei borni, adaptació al cinema de l’obra teatral també escrita i dirigida per Marc Crehuet i interpretada pels mateixos actors (Alain Hernández, Miki Esparbé, Betsy Túrnez i Ruth Llopis), serà el títol que inaugurarà el Circuit estable de cinema català, una iniciativa de l’Acadèmia del Cinema Català que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El rei borni va arribar a la cartellera el passat mes de maig i recentment va ser premiada al Festival Internacional de Cinema en Català (Fic-Cat). En David és un policia antiavalots que ha rebentat l’ull d’un manifestant amb una pilota de goma. La casualitat provoca que aquest manifestant, l’Ignasi, es presenti una nit a casa seva. Així comença una comèdia àcida i molt negra sobre la fragilitat, les conviccions, la naturalesa dels rols socials i la recerca de la veritat.

L’equip de la pel·lícula acompanyarà el públic en alguns dels passis previstos. Els actors Miki Esparbé i Ruth Llopis seran a la Sala Mozart de Calella; l’actor Xesc Cabot, el director Marc Creuet i la productora Alejandra Guimerà presentaran la sessió del Cinema Esbarjo de Cardedeu, els actors Alain Hernández i Betsy Túrnez la del Teatre Municipal La Sala de Rubí i Tono Folguera, productor de la pel·lícula, la del Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú. Isona Passola, directora de l’Acadèmia del Cinema Català, i altres acadèmics, també s’afegiran a les diferents projeccions arreu del territori.

El tercer dijous de cada mes, de setembre a desembre, el Cicle Gaudí portarà un títol de la collita cinematogràfica recent de l’any a una població per cada comarca de la província de Barcelona: Berguedà (Berga – Teatre Patronat-Casal Parroquial), Maresme (Calella – Sala Mozart), Vallès Oriental (Cardedeu – Cinema Esbarjo), Bages (Cardona – Teatre Els Catòlics), Baix Llobregat (Esparreguera – Patronat Parroquial), Alt Penedès (Gelida – Sala d’actes del Centre Cultural), Anoia (Igualada – Teatre Municipal l’Ateneu), Moianès (Moià – Auditori Sant Josep), Vallès Occidental (Rubí – Teatre Municipal La Sala), Barcelonès (Sant Adrià de Besòs – Ateneu Adrianenc), Osona (Torelló – Cinema El Casal) i Garraf (Vilanova i la Geltrú – Teatre Principal). Un comitè format per distribuïdors i exhibidors ha seleccionat 5 títols de la producció catalana de l’any. A més d’El rei borni, es podran veure La propera pell, Cerca de tu casa o 100 metros. També es presentarà una pel·lícula per a televisió, Ebre, del bressol a la batalla.