El Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona celebra la vuitena edició del cicle de música “La Pedra Parla”

El cicle programarà tres concerts el 5 i 6 d'agost

Redacció.- El Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona serà per vuitena vegada la seu del cicle exclusiu ‘La Pedra Parla’, una aposta musical d’alta qualitat artística amb tres concerts el cap de setmana del 5 i el 6 d’agost. Es tracta d’una proposta artística que valora el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Cister, el Monestir de Santa Maria de Vallbona, fundat el segle XII i considerat una de les joies del gòtic religiós català.

El cicle musical, que enguany arriba a la 8a edició, està organitzat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i la comunitat del monestir amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vallbona de les Monges i està pensat perquè pugui conviure amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l’habita. La iniciativa vol potenciar l’activitat cultural del territori en espais singulars com són els monuments. Les entrades i abonament al cicle es poden adquirir.

Una de les novetats d’enguany és que el cicle estrena una peça de la jove compositora Helena Cánovas, encarregada pel mateix festival. Cánovas ha fet una obra expressament per ‘La Pedra Parla’, que s’estrenarà al cicle en el marc del primer concert, que tindrà lloc el dissabte 5 d’agost a les 18.30 hores al claustre sota el títol d’Obres de joventut per a Quartet de corda amb oboè. L’obra d’estrena d’Helena Cánovas, juntament amb altres de Mozart i Britten, estaran interpretades per Ernest Martínez (violí), Maite Abasolo (viola), Daniel Claret (violoncel) i Jesús Montalvo (oboè), una formació creada expressament per aquest concert. Abans del concert, hi haurà una trobada-entrevista entre Helena Cánovas i Jordi Domènech, on l’autora compartirà els secrets del procés de creació de l’obra.

En aquest mateix espai, a les 21.30 hores, es podran escoltar les Sonates per a viola da gamba i orgue de Bach, interpretades per per Lixsánia Fernández (viola da gamba) i Juan de la Rubia (orgue).

La vuitena edició d’aquest cicle es clourà amb un dels compositors barrocs catalans més importants, Joan Cererols, originari de Martorell, i la seva obra les Completes solemnes a Maria, que el Cor Cererols, sota la direcció de l’organista Marc Díaz, interpretaran a l’església. Aquest tercer i últim concert tindrà lloc l’endemà diumenge 6 d’agost a les 12.30 hores a l’església del Monestir de Santa Maria de Vallbona.

 

‘La Pedra Parla’ cita obligada de l’estiu

Pel cicle, han passat orquestres com ara Vespres d’Arnadí, agrupacions com el Cor Infantil dels Amics de la Unió, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i l’Ensemble O vos Omnes; grups de cambra com ara Alart Quartet, Quartet Teixidor i La Galanía; i solistes com ara Enrike Solinís, Alba Ventura, Lina Tur, Josep Colom i Albert Guinovart; els cantants Raquel Andueza, Maria Hinojosa, Mireia Pintó, Airam Hernández, Marta Mathéu o les actrius Anna Moliner i Mercè Pons, entre d’altres.

El Monestir de Santa Maria de Vallbona, escollit l’any 2018 com el Monument Favorit dels Catalans, és una de les joies del gòtic religiós català. El cicle ‘La Pedra Parla’ porta un cop l’any la música dels millors compositors i intèrprets fins aquest monestir cistercenc. La música compartirà protagonisme, doncs, amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l’habita. Amb 800 anys de presència monàstica ininterrompuda, el Monestir de Vallbona, fundat el segle. XII, és el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Cister.

El cicle de concerts La Pedra Parla forma part de ‘Viu el Patrimoni’, el programa d’estiu que cada any organitza, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu d’apropar el patrimoni a la ciutadania i que descobreixi de manera diferent alguns dels monuments d’arreu de Catalunya, a través d’iniciatives culturals ben diverses. A les comarques de Lleida programa a Vallbona de les Monges, El Cogul i Bellpuig.

 

Programa

Dissabte 5 d’agost, a les 17 hores, trobada amb la compositora Helena Cánovas
Presenta: Jordi Domènech
Sala de pedra. Entrada gratuïta. Aforament limitat. Reserves al monestir

❖ OBRES DE JOVENTUT
Dissabte 5 d’agost, 18.30 h. Claustre
Quartets de corda amb oboè
Obres de Bach, Mozart, Britten i obra d’estrena d’Helena Cánovas. Ernest Martínez, violí, Maite Abasolo, viola, Daniel Claret, violoncel , Jesús Montalvo, oboè.

❖ BACH: SONATES PER A VIOLA DA GAMBA I ORGUE
Dissabte 5 d’agost, 21.30 h. Claustre
Líxsánia Fernández, viola da gamba
Juan de la Rubia, orgue

❖ COMPLETES SOLEMNES A MARIA
Diumenge 6 d’agost, 12.30 h. Església
Obres de Victoria i Cererols
Cor Cererols
Marc Díaz, director i organista