El retrat apassionant de la caiguda D’un home

Platonov, de Gerardo Vera, al TNC

Platonov és el quart muntatge D’una obra de Txèkhov que es podrà veure al TNC, després de La gavina (1997), Ran del camí (2002) i Les tres germanes (2005). Aquest cop ens endinsem en una obra primerenca del gran mestre rus que parla de la caiguda D’un home, i amb ell, de L’extinció de tot un món. Escrita de manera magistral, Txèkhov descobreix a Platonov tots els temes, els personatges i les obsessions que van caracteritzar la seva obra dramàtica de maduresa. Com afirma Gerardo Vera, director de L’espectacle, «Platonov està travessada per una línia de febre, de bogeria, de vertigen, que li dóna un caràcter singular.» És la febre del camí implacable cap a L’abisme. L’obra es podrà veure del 3 al 20 de juny al TNC.

Protagonitzada per Mikhaïl Platonov, un mestre D’escola de províncies que arrossega un desencís enorme per la vida que L’acabarà enfonsant en la desesperació, Txèkhov fa un retrat afinat D’una societat ferida de mort, que ataca com un animal moribund i que està a punt de perir definitivament.

Desapareguda durant anys i considerada pel seu autor com a inacabada, va aparèixer una còpia de L’obra, sense títol, en una caixa forta D’un banc de Moscou a la dècada dels anys vint del segle passat. Se?n van fer diverses versions, i a poc a poc ha anat consolidant-se com una referència i un dels grans títols de la dramatúrgia txekhoviana i ara arriba a la Sala Gran de la mà de Juan Mayorga i Gerardo Vera, un dels tàndems artístics més fèrtils de L’escena teatral espanyola, en un espectacle que prossegueix la línia de coL’laboració establerta entre el TNC i el Centro Dramático Nacional de Madrid.