El Sismògraf, festival de dansa a Olot

El Sismògraf celebrarà una nova edició apostant per la presencialitat i una dansa més sostenible

La tretzena edició del festival de dansa d'Olot serà del 8 al 30 d'abril de 2021

Redacció.- El Sismògraf, el festival que converteix Olot en l’epicentre de la dansa de Catalunya, celebrarà la seva tretzena edició del 8 al 30 d’abril de 2021 i encara la seva transició cap a un festival més sostenible, verd i pausat on el paisatge es converteixi en protagonista.
El passat 2020 el Sismògraf transformat, que va tenir lloc durant diverses setmanes a la tardor, va aconseguir reprogramar un 80% de les propostes cancel·lades inicialment a l’edició de primavera. Aquest 2021 el festival promet mantenir la seva essència i aposta per la presencialitat, cabdal en les arts vives, adaptant-se en tot moment a les mesures de prevenció i seguretat que dicti la situació sanitària: el Sismògraf d’enguany tindrà lloc en aforaments reduïts, en espais adaptats i a l’aire lliure.
En aquesta línia, el festival presenta com a novetat l’extensió en el temps de la durada del festival, l’ona expansiva a diversos municipis i nodes creatius de la comarca, l’erupció de propostes al voltant de les coreografies de l’objecte i el sorgiment a partir d’aquesta edició d’universos creatius, sota els quals determinats artistes presentaran un seguit de propostes diverses que aniran més enllà d’un sol espectacle.

El Sismògraf segueix treballant actualment per assolir la màxima responsabilitat ecològica, social, econòmica i estètica. Tant des de la seva gestió com a festival, com des de la vessant artística programant propostes que treuen a la llum temes que es troben en l’agenda pública.

Més dies de festival
Un festival adaptat als temps d’ara i aquí, sense grans multituds i amb companyies locals i nacionals, però també amb la presència de tres companyies internacionals. El Sismògraf 2021 apostarà per un públic menys nombrós, per sobreposar-se així als condicionants derivats de la situació de pandèmia actual que poden donar lloc a confinaments perimetrals, limitació d’horaris, aforaments reduïts i reducció de la mobilitat.
Amb aquesta idea, i la reivindicació de la presencialitat, la programació s’estendrà en més dies -un mes respecte del cap de setmana llarg habitual- i es presentarà de forma més dosificada i escampada en el temps i els espais. El resultat: menys massificació i més possibilitats de gaudir de les propostes del festival.
Entre les propostes habituals del Sismògraf, es mantindrà la celebració de l’itinerari de dansa al Parc Nou. El dimarts 9 de març es farà pública tota la programació.

Ona expansiva: Sismògraf més enllà d’Olot
Amb l’objectiu d’arribar a més gent arreu del territori sense necessitat que s’hagin de traslladar de municipi i per tal de donar suport a la iniciativa local, el Sismògraf 2021 estendrà part de la seva programació a més d’una desena de municipis i nodes creatius. Municipis de la comarca com Mieres, Les Planes d’Hostoles, la Vall d’en Bas, Sant Joan de les Fonts, la Vall de Bianya, la Canya, Sant Ferriol, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, actius des dels propis ajuntaments o des de nodes creatius -espais singulars regentats per artistes que acullen o presenten propostes pròpies- com l’espai nyamnyam, Can Pixola, casa Humanhood, Festival Meandre, Binari, Üdelbac.

Erupció al voltant de les coreografies de l’objecte
La programació del Sismògraf 2021 presentarà diversos espectacles que concebran la presència de l’objecte com un cos més afegit als cossos en escena. Una forma d’eixamplar les possibilitats expressives de la dansa i el moviment. Des de barres de ferro, gel, vegetals o la concepció del cos com a objecte en si, el festival acollirà diverses propostes que seguiran aquest leitmotiv sota el nom “Coreografies de l’objecte”.

Jornada de professionals
Fruit de la recomanació de reducció de la mobilitat, l’habitual jornada de professionals es plantejarà enguany en diferents formats:
de forma virtual
Aquesta jornada acollirà, entre altres accions, el llançament el 8 d’abril del projecte europeu Big Pulse Dance Europe del qual formen part 12 festivals de dansa de referència a Europa, com Julidans, Tanzinaugust o Dance Umbrella i entre els quals es troba el Sismògraf. A través del projecte els festivals duran a terme diverses accions conjuntes, afavoriran la mobilitat internacional d’artistes, la possibilitat d’augmentar el format de produccions de creadors emergents, la producció de peces de dansa per a l’espai públic i la realització d’accions de formació i intercanvi, entre altres. Big Pulse Dance Europe donarà a companyies que han fet petites produccions l’oportunitat de crear peces per a grans escenaris i el Sismògraf serà el primer lloc on puguin presentar-se.
També es presentaran online altres iniciatives per a promoure la mobilitat internacional dels creadors i creadores de l’àmbit de la dansa.
de format documental
Totes les produccions que es puguin veure al Sismògraf 2021 quedaran resumides i encapsulades al web del festival i a la llista de reproducció de l’Àrea Pro, de manera que els i les professionals puguin accedir de forma àgil i directa a tota la informació sobre les companyies i/o les produccions que es presentin al festival.
de forma presencial
Amb l’esperança que a l’abril la mobilitat per motius laborals sigui més fàcil i segura per a tothom, el festival espera que qualsevol professional que ho desitgi pugui assistir al festival de manera presencial.