
01 febr. 2010 El Sommer de Tosar torna al Maldà
El Círcol Maldà recupera un dels millors i més celebrats textos de L'escriptor alemany Patrick Süskind
Pep Tosar reprendrà al Círcol Maldà, un espectacle emblemàtic de la seva carrera artística que va estrenar fa quinze anys i va ser reconegut amb el Premi de la Crítica: el monòleg Sa història des senyor Sommer. El director i actor mallorquí ha interpretat aquest text des del 1994 en més de cinc-centes ocasions i sobre diversos escenaris, com L’Artenbrut, la Muntaner o el Capitol, entre D’altres. El muntatge, de petit format, que va iniciar les funcions al círcol Maldà el 26 de novembre reprèn L’èxit i torna al mateix escenari.
Després de Molts records per a Ivanov i Nocturn, Tosar torna a convocar el públic a compartir la refinada ironia i la sensibilitat D’un dels millors i més celebrats textos de Patrick Süskind. L’escriptor alemany, allunyat del circuit promocional al punt de rebutjar
premis com el Gutenberg, va concebre aquesta mena de conte per a adults com a un viatge iniciàtic, ple de poesia. Malgrat que no va assolir L’èxit de la seva més famosa novel·la, El perfum, aquest breu text va fascinar a Pep Tosar i Xicu Masó des del primer moment.
El Sommer de Pep Tosar diverteix i commou a la vegada, i L’espectador es reconeix a sí mateix en cada episodi de la narració, donat que tothom té un Senyor Sommer que s’assembla al protagonista. Pep Tosar assegura que no passa mai un més sense trobar-se algú que li digui: ?Quan tornaràs a fer el Sommer?? Una calorosa acollida per part del públic L’ha convertit en un espectacle de culte.
El Senyor Sommer és el símptoma ambulant d’una sensibilitat amenaçada permanentment. Duu rabiosament viva sota la pell aquella part de nosaltres que sovint anestesiem amb l’oblit o amb la indiferència. És la consciència del perill que suposa viure la vida amb els cinc sentits a flor de pell. És el sistema perfecte per a no participar en allò que defugim i que tanmateix és evident que existeix. Qui és creuria el Senyor Sommer si aquest pensés en veu alta? Ningú. El personatge que ens explica la història crea un forat de pany a través del qual ens ofereix l’oportunitat de conèixer els secrets reals. No només de conèixer-los sinó també contrastar-los, ja que el mateix personatge / narrador es converteix en el seu mirall, on descobrim de quina manera passa a formar part implicada de la seva / nostra vida interior.