El Sónar visualitza la música i la creació digital catalana

Enguany compta amb més de 20 artistes catalans

Redacció.- Des d’avui fins el 19 de juny, el Sónar tornarà a convertir Barcelona en l’epicentre de la creació digital, amb un programa que compta amb una important participació d’experts, empreses i institucions catalanes

La celebració del Sónar converteix Barcelona en l’epicentre de la creació digital, amb un programa que compta amb una important participació d’experts, empreses i institucions catalanes, i mostra com l’escena experimental a Catalunya està consolidada i plenament integrada en els principals corrents internacionals contemporanis. L’àmplia oferta de clubs i festivals, tant a Barcelona com al conjunt del país, fan que la importació i exportació d’influències i energies d’escenes d’altres llocs es produeixi de forma orgànica i fluïda.

La programació del festival incorpora un ampli ventall de propostes dins de les corrents globals més interessants del moment, i per a les i els músics catalans actuar-hi representa una oportunitat única per donar a conèixer la seva música tant al públic local com internacional. El Sónar comptarà amb les actuacions de: ANNA, Arca, AWWZ, b1n0, DJohnston, El Bobe, ETM, Gela, Hamill Industries & Kiani del Valle, IHHH & Desilence, Ivy Barkakati, Juicy Bae, Lucient, Maria Arnal & Marcel Bagés, MBODJ, Miret, Morad, Pedro Vian & Mana, Rojuu, Simona, Tarta Relena, Virginie .

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, farà demà divendres, 17 de juny, una visita al festival Sónar, el festival de música avançada que compta amb grans noms de l’escena internacional i un total de vint-i-dues actuacions de grups i solistes catalanes.

Sessió de presentació de l’escena musical catalana amb Javier Blánquez 

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) col·labora amb el Sónar amb una activitat sota la marca d’internacionalització, Catalan Arts – Music. Avui, 16 de juny, a les 12h, el periodista i professor d’història de la música moderna Javier Blánquez farà una sessió per a periodistes internacionals acreditats al Sónar en què els presentarà l’escena catalana i les últimes novetats en el terreny de la música electrònica feta a Catalunya.

Per donar una major difusió a les actuacions d’aquests grups al Sónar 2022, Catalan Arts ha publicat una llista al canal Catalan Music de Spotify. Alhora, per oferir una difusió més àmplia de tota la participació catalana al festival, l’ICEC ha editat també un flyer electrònic que vol ajudar els agents i empreses catalanes a ser també visibles en el circuit global.

 

Àmplia participació catalana del sector de les tecnologies creatives al Sónar+D 2022 

El Sónar+D 2022, el congrés internacional de creativitat i tecnologia que es du a terme en paral·lel al festival i que compta amb el suport de l’ICEC, també inclou una àmplia participació catalana.

Hi ha prop de 30 activitats del programa –xerrades, instal·lacions, exposicions,…– que compten amb la participació d’experts, professionals i empreses catalanes. A l’Stage +D, un espai completament nou dedicat a conferències i actuacions híbrides, hi ha previstes les xerrades “What art can teach us about the Web3”, que compta amb la participació de Fernando Cucchietti del Barcelona Supercomputing Center (dijous 16 de juny, 15.15 hores); la presentació de “Bioacoustics, the science of the sound of Life, can take humanity back to Nature” a càrrec de Michel André, fundador i director del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (dijous 16 de juny, 17.00 hores). Dissabte 18, la presentació de “5uuoPRPPW%A%”, tres projectes audiovisuals únics d’alguns dels artistes visualistes amb més talent de Barcelona, DOES, gtxdlr & Laura Rigau i ¥€$Si PERSE serà a les 16.30 hores, i a les 18.00 hores, l’artista Tupac Martir presentarà “Haita”, un espectacle amb música inspirada en cançons mexicanes i fados portuguesos que utilitza tecnologia científica i creativa d’avantguarda.

Dins del Lounge+D by Patreon, exclusiu per a acreditats, hi haurà un petit racó anomenat Corner+D by Patreon on se celebraran sessions íntimes de Q&A, trobades amb la comunitat i una sèrie de debats amb artistes i ponents tant de Sónar com de Sónar+D. Aquest espai també comptarà amb presència catalana, amb un Q&A de Maria Arnal i José Luis de Vicente (dijous 16 de juny, 15.00 h), una demostració de com funciona l’hiperorgue “Hyperorgan” desenvolupat per Blancafort OM i el tecnòleg Santi Vilanova de Playmodes (dijous 16 de juny, 15.45 h), diverses trobades de projectes musicals, tecnològics, d’art i blockchain i tres meets & drinks amb Djs catalans.

Al SonarÀgora, que enguany s’organitza en col·laboració amb ISEA 2022 Barcelona i Hac Te, l’IDIBELL (Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge) presentarà els resultats del seu experiment “Being a curious music mind” (dijous 16 de juny, 13.30h); l’empresa barcelonina Voctro Labs  parlarà dels sintetitzadors de cant que porta deu anys desenvolupant (divendres 17 de juny, 13.30 h) i els artistes i científics de la UPC que van participar en l’AI and Music S+T+Arts Festival de l’octubre de 2021analitzaran els projectes que van desenvolupar en la sessió “Creativity and AI, Three case studies from the AI + Music S+T+Arts Festival” (divendres 17 de juny, 15.00 h).

Finalment, la nova àrea expositiva SonarMàtica by Tezos inclou diverses instal·lacions, entre les quals destaquen les desenvolupades per artistes i tecnòlegs catalans: “Carbolytics” de Joana Moll, “NAN (Not An NFT)” del Barcelona Supercomputing Center i “Non Dimensional Cities”, en que l’holandès Marnix de Nijs col·labora amb la New Art Foundation. Alhora, “Karst’, de l’artista sonor Lugh O’Neill, s’ha creat durant una residència organitzada pel Sónar i el CCCB. Finalment, la “NFT Exhibition” compta amb obres d’artistes com Alba G. Corral, Anna Carreras i Franc Aleu.

Sónar+D és una iniciativa d’Advanced Music i CCCB amb el suport, entre altres, de l’Institut Català de les Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de la marca Catalan Arts.