El sopar dels idiotes, arriba al Teatre Borràs

Una adaptació de Paco Mir

Redacció.- Vania Produccions torna a portar als escenaris, més de 20 anys després de la seva estrena a Catalunya, una nova versió d’El sopar dels idiotes. La companyia ja va adaptar l’obra del francès Francis Veber el 1998, i va ser aleshores quan es va veure per primera vegada a Barcelona, en el Teatre Condal, en el marc del Festival Grec.

L’espectacle compta de nou amb l’adaptació de Paco Mir i amb una direcció i un repartiment renovats. Pep Antón Gómez serà el director del muntatge i David Olivares, Artur Busquets, Anna Gras, Toni González, Jordi Vidal Gómez i Ariana Bruguera els intèrprets, alguns dels quals repeteixen cartell dues dècades després.

Le Dîner de cons (títol original d’El sopar dels idiotes) narra la història d’un executiu que acostuma a sopar cada setmana amb amics –tots ells homes de negocis– i un convidat molt particular. L’objectiu és presentar, en petit comitè, un desconegut seleccionat per tenir alguna afecció que consideren estúpida.

En aquesta ocasió, el convidat és un funcionari d’hisenda amb una obsessió per les maquetes gegantines d’edificis famosos fets amb mistos i que ell mateix construeix. La història s’embolica quan, unes hores abans del sopar, l’executiu pateix un atac de lumbàlgia i el convidat es presenta a casa seva. És aleshores quan, en poca estona, el funcionari aconsegueix capgirar la vida de l’altre, que acaba essent abandonat per la seva dona, la seva amant i el seu metge, a  més de patir una severa inspecció per part d’hisenda.

Francis Veber, un dels referents de la comèdia contemporània, és l’autor d’aquesta exitosa producció que es va estrenar el 1993 al Théâtre des Variétés de París. Va ser produïda per Jean-Paul Belmondo i dirigida per Pierre Mondy i va estar gairebé dos anys en cartell. Posteriorment el dramaturg va ser també el director de la pel·lícula homònima, que es va veure als cinemes l’any 1998.

A Catalunya va arribar de la mà de Vania Produccions després que la pel·lícula es popularitzés al resultar guanyadora de tres premis César (millor actor, millor actor de repartiment i millor guió). El 2010 es va estrenar un remake cinematogràfic estatunidenc, Dinner for Schmucks, dirigit per Jay Roach i protagonitzat per Steve Carell i Paul Rudd.

El remuntatge de l’obra, que ha començat funcions al Teatre Borràs de Barcelona aquest passat dijous 20 de gener, s’estrena oficialment el dijous 27 de gener.