El Teatre Akadèmia presenta l’obra 'Troianes 15' un text de Jean-Paul Sartre, coproducció de La Pell i Vania Produccions

L'obra porta a una reflexió sobre el paper de la dona tant en el passat com en l'actualitat

Del 14 d’octubre al 8 de novembre es podrà veure al Teatre Akadèmia l’obra “Troianes 15”, un text de Jean-Paul Sartre, amb dramatúrgia i direcció d’Anna Estrada. L’obra compta amb els actors Ramon Bonvehí, Queralt Casassayas, Anna Estrada, David Ortega, Magda Puig i Lavinia Vila, i també amb la col·laboració de Lluís Soler, Bàrbara Roig i Mercè Estrada.

Troianes 15 ens parla del paper de la dona a la postguerra, del paper que se li adjudica, del lloc on queda relegada. Aquesta producció contemporània trasllada l’acció fins a la societat atenesa del segle V, per mostrar com les dones de Troia són repartides com a trofeus de guerra per a ser esclaves i concubines dels vencedors. No hi ha compassió per a elles, no es podran quedar a refer la seva terra; en canvi, són humiliades i se’ls arrenca la seva llibertat. L’obra, centrada en les dones que pateixen la submissió, permet aprofundir en el seu espai íntim i la relació amb els seus opressors.

L’obra ens explica també l’horror de la guerra, les conseqüències que té per als vençuts, però també per als vencedors. Parla de la por, del dolor, de la venjança, del sacrifici, de l’amor i de la mort. Particularment, se centra en la situació de la dona després d’una guerra, ja que fa una reflexió profunda del que està passant amb la violència de gènere, un comportament massa arrelat i present en totes les societats, sigui en un grau més o menys elevat.

“Troianes 15” reflexiona sobre el valor que donem actualment a la dignitat, veu i opinió de la dona al segle XXI. Ens parla sobre el comportament humà en situacions de feblesa, misèria i dolor, com són les guerres, tant presents ara mateix.

 Aquesta coproducció de La Pell i Vània Produccions és una adaptació de “Les troianes” de Jean-Paul Sartre, que es va estrenar durant la guerra d’Algèria. És una condemna de la guerra en general, i de les expedicions colonials en particular. Sartre va saber plantejar el tema de la guerra des d’una visió contemporània que envolta el conflicte a uns personatges clàssics, que alhora s’acosten a la catàstrofe que aquesta suposa.

La Pell és una companyia d’actrius i actors que al setembre de 2010 decideix formar un grup de teatre per investigar i crear un llenguatge expressiu, que connecti i enforteixi la relació entre el teatre i la societat canviant i divers en la que vivim. L’Anna Estrada, a partir de la seva recerca iniciada al 2006, dirigeix i lidera la investigació de la companyia. La Pell va presentar l’any 2012 al Teatre Akadèmia la peça “Llàstima que sigui una puta”, de John Ford amb molt bona resposta de públic i crítica que destacava la feina dels actors.

Ara, torna com a companyia resident al Teatre Akadèmia. La Pell té un gran coneixement de l’instrument actoral i de dinàmica coral, pel que aporta cohesió de grup com un valor afegit a les seves produccions. D’altra banda, la seva estètica contemporània, que ja apareixia a la seva producció anterior, pot ser un element particularment interessant. “Troianes 15” sabrà traslladar el conflicte al públic actual sense perdre els valors del text de Jean-Paul Sartre.