El teatre Artèria Paral·lel acull l'estrena de ?Del Ter al Plata?

L'espectacle repassa els èxits de Joan Viladomat

El teatre Artèria Paral·lel acollirà el vespre del dimarts 25 de gener L’estrena, en una única sessió, de L’espectacle “Del Ter al Plata. Els èxits de Viladomat al Paral·lel”, que compta amb dramatúrgia i direcció de Jaume Collell, la interpretació de Xavier Boada i Itziar Castro, L’orquestra La Imperial, la direcció musical de Joan Ramon Puntí i amb Joan Roura com a ajudant de direcció i producció executiva. L’acte comptarà amb L’assistència de L’actriu i cantant Sara Montiel, que ha popularitzat peces musicals de Joan Viladomat durant la seva carrera professional.

“Del Ter al Plata. Els èxits de Viladomat al Paral·lel” és un reconeixement a L’autor de Manlleu, creador de composicions tan emblemàtiques com “El vestir D’en Pasqual” o “Fumando espero”, i del qual enguany es compleix el 125è aniversari del naixement i el 70è de la mort. Al costat D’altres línies de programació, Arteria Paral·lel també vol reservar un espai per a la recuperació de la figura i L’obra de creadors que no són prou coneguts i reconeguts, com és el cas de Joan Viladomat.

 

Apunt biogràfic

Viladomat va néixer a prop del riu Ter ?D’aquí la vinculació amb el museu industrial de Manlleu?. Fill D’un barber establert en aquesta localitat, i germà gran de L’escultor Josep Viladomat, amb quinze anys tocava a la banda municipal. Va estudiar al seminari de Vic i al conservatori del Liceu de Barcelona. Es va casar amb L’estanquera del poble i s’instal·là al Paral·lel on va obre una acadèmia de varietats. Es va rodejar D’un entramat de músics, copistes, lletristes, cançonetistes i empresaris amb els quals creà una autèntica indústria del cuplet, sota L’etiqueta irònica de “género ínfimo”.

“El fox-trot de las campanas” és aclamat als cabarets alemanys D’entreguerres, també el cuplet “El regreso als bulevards de París”. La sardana “Catalunya plora”, dedicada a la mort D’Àngel Guimerà, no ha deixat de sonar fins a L’actualitat, tal com el popularíssim “El vestir D’en Pasqual”. El 1926, es fan més de 500 funcions del quadre líric “El tango de la cocaína” al teatre Victòria. El llegat de Viladomat conté cap a set-cents títols, manuscrits i impresos, i una vintena de gravacions en discos de pissarra. “Fumando espero”, publicat a Buenos Aires el 1928, va ser el primer tango que viatjà “del Ter al Plata”, i va acumular versions arreu del planeta: D’Europa a Àsia i fins al continent americà.

Etiquetes: