El teatre català arriba a 3 milions d’espectadors i recapta prop de 85 milions d’euros

Joan Pera ha rebut la Menció Honorífica Premi Catalunya de Teatre per la seva trajectòria com a actor

Redacció.- ADETCA i els Teatres Públics de Barcelona han presentat avui les xifres de la temporada 2022-2023, que freguen els 3 mil Gran Teatre del Liceu ha acollit aquesta nit la XXIIena edició de la gala Catalunya Aixeca el Teló, l’esdeveniment organitzat per ADETCA (Associació d’Empreses Productores de Teatre) i els Teatres Públics de Barcelona que dona el tret de sortida a l’inici de la temporada teatral 2023-2024. Amb l’objectiu d’arribar als tres milions d’espectadors durant la temporada que ara comença, aquest matí s’han fet públiques les xifres de balanç del 2022-2023, temporada en la que s’ha arribat als 2.789.751 d’espectadors i s’ha aconseguit el rècord absolut de recaptació, amb 84.899.466 €.

El president del Govern, Pere Aragonès, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, la Consellera de Cultura, Natàlia Garriga, el Conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, la Vicepresidenta primera de la Mesa del Parlament de Catalunya, Alba Vergés, i el Director General de l’INAEM, Joan Francesc Marco, entre d’altres autoritats i personalitats de la cultura i la societat civil, han donat suport amb la seva presència a aquesta iniciativa que cada any el sector impulsa per obrir la cartellera.

XXII edició de la gala: reivindicació de l’art de fer riure

L’anual festa del sector de les arts escèniques catalanes s’ha celebrat aquesta nit al Gran Teatre del Liceu amb actuacions, música en directe i fragments de les obres que marcaran aquest curs. Enguany durant la gala s’ha presentat la cartellera de la temporada i s’han ressaltat grans noms de l’escena catalana, reivindicant l’art de fer riure tot introduint l’humor en totes les disciplines de les arts escèniques (teatre de text i de gest, musical, rapsòdia poètica, circ, dansa, òpera…).

Roger Julià, fundador de la companyia Rhum&Cia ha estat el director de la gala que ha presentat Oriol Pla i per la qual han desfilat companyies com Campi Qui Pugui; que porta les seves obres de teatre familiar per tota Europa; Rhum&Cia, amb el mateix Roger Julià i el clown Piero Steiner; el còmic Marcel Tomàs; l’actor Jordi Vidal i el músic Jordi Cornudella per interpretar una cançó feta per a l’ocasió; o els actors de The Producers, el musical de Mel Brooks que aquesta temporada arriba a Barcelona de la mà d’Àngel Llàcer. Com a novetat, els espectadors han presenciat una lluita en directe entre quatre dramaturgs (Street Writter) en la qual han hagut d’escriure una obra a bolígraf al llarg de la gala. Tots ells han estat acompanyats de la música en directe de la Girona Jazz Project, dirigida per Marcel Tomàs.

L’escenografia d’enguany, gràcies a la col·laboració dels teatres i productores d’ADETCA i del Teatre Nacional de Catalunya, ha estat formada per més de 100 làmpades que han ocupat el prosceni creant un espai oníric de llum i foscor.

La gala d’aquesta nit es retransmetrà demà dimarts a partir de les 22 h per TV3.

Menció Honorífica Premis Catalunya Teatre 2023

En el decurs de la gala també s’ha lliurat la Menció Honorífica Premi Catalunya de Teatre, una iniciativa de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya que es va crear el 2018 amb la finalitat de reconèixer anualment a persones i/o entitats rellevants de les arts escèniques.

Enguany aquest guardó s’ha entregat a Joan Pera, per la seva trajectòria com a actor de teatre català. Ha treballat tota la seva vida per a l’espectacle, gran part d’ella per al teatre i gairebé sempre dins del gènere de la comèdia, tot i que també ha aparegut al cinema i ha fet de director i d’actor de doblatge.

Un balanç d’èxit i superació total de la crisi

Tal com s’augurava en el balanç de la temporada 2021-2022, després de la crisi més greu mai viscuda, que impedia la normal presència del públic a les sales, la temporada teatral s’anava recuperant i s’aconseguia quedar a un 6% de l’última temporada sense restriccions.

Els productors, companyies i teatres hi van tenir un paper molt destacat, i juntament amb un pressupost de cultura de la Generalitat de Catalunya camí del 2%, una millor presència de la cultura en els mitjans de comunicació, i unes polítiques públiques de reforç als creadors i empreses, sumat a una reforma laboral per dignificar els artistes i tècnics han aconseguit situar el teatre català com a model a estudiar i seguir.

En la passada temporada 2022-2023 es van programar un total de 1.072 espectacles (amb 12.503 funcions) i la xifra d’espectadors va arribar a 2.789.751, amb una recaptació de 84.899.466 € i una ocupació del 60% (6 punts per sobre de la temporada passada). Aquestes xifres s’acosten molt a la millor temporada mai viscuda, 2011-2012, en la qual es van aconseguir 2.890.713 espectadors.

A banda de la bona resposta del públic, aquesta temporada, com ja ve sent habitual, ha estat marcada per un clar predomini de la dramatúrgia catalana, que apropa continguts de primer nivell a la nostra realitat i actualitat. El 66% de produccions exhibides han estat catalanes. De la totalitat d’espectacles vistos, el 54% han estat d’autors catalans, el 20% de la resta de l’Estat i el 26% estrangeres.

El català s’ha representat en el 43 % de les produccions exhibides, davant del 30% produccions en llengua castellana i 28% en llengua estrangera. Així doncs, del total d’espectadors de la temporada 2022-2023, un 42% d’ells han vist obres en català.

El millor mes teatral ha estat el gener, amb 375.711 espectadors, i els espectacles més vistos (tenint en compte els espectadors de pagament) han estat Nada es impossible, del Mago Pop; Improshow, Grease, el musical, PrettyWoman i La trena.