El Teatre de Salt, 25 anys de la primera programació municipal

Ha acollit més de 600 espectacles (350 durant Temporada Alta i 250 dins la programació estable) i ha superat els 160.000 espectadors

Redacció.- El Teatre de Salt està de celebració. El 2023 celebra el 25è aniversari de la primera programació municipal que va tenir l’equipament de la mà de Bitò, que des de l’inici n’ha assumit la gestió integral. Durant gairebé tres dècades, el teatre saltenc s’ha posicionat com un espai públic de referència acollint grans noms internacionals i de l’escena del país, així com estrenes que han assolit una gran popularitat, premis i funcions de llarg recorregut.

Coincidint amb l’aniversari, el Teatre de Salt presenta la programació que omplirà l’equipament de gener a juny del 2024. Aquesta inclou 26 propostes de teatre, circ, dansa i música i recull algunes de les millors propostes estrenades a les cartelleres del país.

 

25 anys de programa cultural amb segell propi

El Teatre de Salt va obrir les seves portes la tardor de l’any 1997, un cop remodelat i habilitat per a funcionar com a teatre municipal de la ciutat després d’haver tingut una primera vida com a ateneu sota el nom de Can Panxut.

Bitò va ser l’encarregada de la gestió integral del teatre des dels seus inicis, i l’any 1998 va presentar la primera programació estable. Això ho va aconseguir mitjançant un concurs públic que es convoca cada quatre anys i que ha garantit un programa cultural amb segell propi durant gairebé tres dècades.

L’equipament saltenc va iniciar la seva peripècia en el marc de Temporada Alta, que en aquell moment impulsava la seva sisena edició. Dins del festival, el tret de sortida del nou equipament el va donar l’espectacle Culpido, a càrrec de Cristina Cervià i Adrià Puntí i tot seguit, un concert del Núria Tomàs Sextet.

El Teatre de Salt va suposar un gran avenç a l’hora d’apropar els grans noms de la cultura a la població saltenca, a més d’ampliar el nombre de butaques de l’àrea metropolitana del moment: que va passar a 1.180 (sumant les 300 del Teatre de Salt a les 700 del Teatre Municipal de Girona i les 180 de La Planeta).

Al llarg dels 25 anys, sempre sota la gestió de Bitò, el Teatre de Salt ha adoptat tres trets distintius que l’han fet assolir una idiosincràsia molt particular.

Per una banda, malgrat no ser una gran capital europea, i gràcies a acollir part dels espectacles de Temporada Alta, el Teatre de Salt ha presentat grans noms de l’escena internacional que no passen mai pels escenaris de municipis de dimensions similars a les de Salt. Es tracta de figures de prestigi internacional com Peter Brook, Krystian Lupa, Jan Fabre, Milo Rau, Declan Donnellan, Oskaras Korsunovas, Cristiana Morganti, Patrice Chéreau, Guy Cassiers; dels iberoamericans Claudio Tolcachir, Gabriel Calderón, Daniel Veronese, Nelson Valente o Sergio Blanco; els catalans Àlex Rigola o Angélica Liddell; o grans actrius com Isabelle Huppert, entre molts altres.

Per altra banda tant en el marc de Temporada Alta com durant la programació estable, per l’equipament també han passat alguns dels noms més importants del panorama teatral del país. Parlem d’intèrprets com Anna Lizaran i Lluís Homar (que van estar presents en la programació inaugural), Núria Espert, Josep Maria Pou, Emma Vilarasau, Alberto San Juan, Àngels Gonyalons, Pere Arquillué, Rosa Maria Sardà, Carles Sans, Carmen Machi, Bruno Oro, Clara Segura, Joan Carreras, Blanca Portillo, Carme Elias, Ramon Madaula, Clara Sanchís, Jordi Oriol, Lolita, Pol López, Mercè Arànega, Míriam Iscla, Niño de Elche, Montserrat Carulla o Oriol Pla i una llarga llista d’artistes al que s’hi han de sumar també humoristes com Pepe Rubianes, Jango Edwards o Leo Bassi. També hi han presentat espectacles companyies com T de Teatre, La Calòrica, Mal Pelo o Agrupación Señor Serrano; directors com Joan Ollé, Carme Portaceli, Oriol Broggi, Sílvia Munt o Sergi Belbel i dramaturgs com Josep M. Miró o Jordi Galceran.

Finalment el Teatre de Salt ha tingut l’oportunitat d’acollir estrenes d’espectacles que, més endavant, han assolit una gran popularitat, han aconseguit premis i en alguns casos han tingut una trajectòria de funcions de llarg recorregut. Els casos més emblemàtics són Conillet (2015) i Cobertura (2020), protagonitzats per Clara Segura, i els encara en gira Non Solum (2005), de Sergi López, Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard) (2020), de Gabriel Calderón o El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc (2021), de Josep M. Miró.

Al llarg de tot aquest temps, el Teatre de Salt ha acollit més 600 espectacles (uns 350 durant Temporada Alta i uns 250 espectacles dins de la programació estable de gener a juny), superant els 160.000 espectadors (uns 110.000 durant Temporada Alta i uns 50.000 de la programació estable).

El Teatre de Salt es manté obert tot l’any acollint (a més d’espectacles professionals, amateurs, teatre local, estrenes i activitats) assajos de companyies, residències tècniques, actuacions d’alumnes de les escoles de Salt o com a espai de creació artística, entre moltes altres funcions a les quals l’espai dona servei.

Com a equipament municipal, sempre ha tingut present la importància de mantenir-se connectat amb el teatre local, les escoles, associacions benèfiques i altres activitats i esdeveniments organitzats per l’Ajuntament o entitats socials del municipi. Així per exemple, dins del projecte educatiu A Tempo – Arts i Formació de la Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta, ha acollit diferents accions formatives com Crea el teu projecte, Temporada Alta a l’aula, Obrint espais o SalTalent, entre altres, de les quals s’han beneficiat gratuïtament més de 1.000 alumnes de Salt, en les més de 80 sessions amb professionals de les arts i arribant a més de 1.400 participants en els últims set anys (des de la creació del projecte).

A més, cada any cedeix a l’Ajuntament l’espai per diferents usos que els ciutadans i les entitats de Salt poden sol·licitar de forma gratuïta, acumulant ja un total de prop de 3.000 dies des de la inauguració. El teatre també participa com a espai en els actes de la Festa Major o el dia de la independència de Salt, entre altres festivitats i celebracions locals. Finalment, incorpora periòdicament programació de l’escena local del municipi: obres de teatre de grups amateurs (Coral Rossinyol i Alimara, El Safareig, La cuca de llum, Teatre Montilivi), actes benèfics com el Dansem organitzat per Càritas o iniciatives com Salt somriu, entre moltes altres accions que beneficien el teixit cultural del territori i fa partícips de l’espai els seus veïns i ciutadans.

 

26 propostes del gener al juny del 2024

Per la nova temporada estable del Teatre de Salt, que s’iniciarà el mes de gener i finalitzarà el mes de juny, l’equipament ha programat grans noms de l’escena catalana, espectacles amb l’humor com a fil conductor, propostes musicals –ja siguin concerts com espectacles que donen un paper molt important a la música–, i muntatges de dansa i de circ.

 

Grans noms de l’escena i temàtiques d’actualitat social

El Teatre de Salt inaugurarà la temporada amb La pell fina, una comèdia signada per Carmen Marfà i Yago Alonso que a través d’una trobada entre dues parelles amigues parla de les veritats que ningú vol sentir. Amèrica, de Sergi Pompermayer i dirigida per Julio Manrique, que parla dels secrets familiars d’una família de l’alta burgesia barcelonina, també forma part de la programació juntament amb L’illa deserta, de Marc Artigau, amb Miki Esparbé i Maria Rodríguez com a intèrprets, sobre les casualitats que poden transformar la vida.

També s’hi veurà Uppgivenhet, l’obra de Daniel J. Meyer que reflexiona sobre el món global, la sort i la justícia; Els Buonaparte de Ramon Madaula amb direcció de Sílvia Munt, que representa una trobada entre els germans Napoleó i Josep Bonaparte; Miércoles que parecen jueves de Juan José Millás, dirigida per Mario Gas i interpretat per Clara Sanchis, que posa a escena temes com la realitat, el poder de la imaginació i el qüestionament de la pròpia identitat i Mivion, de la companyia La Conquesta del Pol Sud, sobre la convivència entre cultures i generacions.

Alguns dels temes d’actualitat social que es portaran a escena arribaran de la mà de Jo, travesti, de Josep Maria Miró, una alterficció sobre el transvestisme que reivindica l’art i cultura travesti i la figura de transformistes i imitadors d’estrelles; Res de tu d’Ivan F. Mula, que parla sobre la soledat, l’amor obsessiu i l’homofòbia interioritzada; La teoria King Kong, a partir d’un dels grans llibres del feminisme escrit per Virginie Despentes; i Bèsties dirigit per Pau Roca i interpretat per Marta Marco sobre la pornoficació i sexualitazació dels infants. També s’ha programat una versió intimista d’El quadern gris, l’espectacle original que va ser dirigit per Joan Ollé el 2009.

 

Espectacles amb humor

Entre aquests espectacles hi ha MACHO CRITA. Crónica de mi propia ignorancia sobre la historia de España d’Alberto San Juan, una comèdia musical que parteix del mite de Don Juan per a indagar en la història d’Espanya; Alícia al país dels mòbils, creada per Marta Buchaca a partir de l’obra original de Lewis Carroll per parlar dels canvis comunicatius que genera la tecnologia; Les mares, on el duet format per Fel Faixedas i Carles Xuriguera parlen de les seves mares, i els monòlegs Not Talent de la humorista Judit Martín i Crida als ocells de colors llampants d’Òscar Andreu.

 

Propostes musicals

A banda dels espectacles d’Alberto San Juan i Marta Buchaca ja presentats que incorporen la música a escena, al Teatre de Salt també s’hi podrà veure el concert íntim de cançons de Guillermina Motta titulat Guillermotta, creat i dirigit per Jordi Prat i Coll i interpretat per un alter ego molt particular encarnat per Jordi Vidal; el concert de Selva Big Band amb Helena Rosich i Sandra Fern a partir de la música de les pel·lícules de Woody Allen; Hansel i Gretel, el musical de Dani Cherta on es narra la història d’aquest popular conte infantil; i el concert del compositor i pianista saltenc Nito Figueras, que s’acompanya de Jordi Blanco i David Simó per formar Nito Figueras Project.

 

Dansa i circ

El Teatre de Salt programa les creacions d’algunes de les coreògrafes més reconegudes del país com Lali Ayguadé, que presenta Runa, la proposta sobre com avançar quan al voltant tot són ruïnes o Sol Picó, que porta Macarron Power i s’inspira en el món dels superherois. Completen la programació de dansa COWARDS d’Àngel Duran, una desconstrucció del comportament viril contemporani, i Hipstory, un espectacle lúdic i didàctic de Brodas Bros que barreja el hip-hop amb la història de la dansa i la música.

Finalment l’equipament municipal de Salt també acollirà l’espectacle circense C’est pas possible, que utilitza el llenguatge clown i l’acrobàcia aèria per narrar una història d’autosuperació combinant l’humor amb la tendresa i la complicitat amb el públic.