El Teatre Lliure mira cap a l’Est

La nova programació inclou muntatges de la polonesa Anna Karasińska, el lituà Oskaras Koršunovas i els búlgars Proton Theatre

Redacció.- El Teatre Lliure acaba una de les temporades més difícils de la seva història, amb una pandèmia que ha fet tancar els teatres d’arreu del món. Al llarg d’aquests mesos, i malgrat les dificultats, “el Lliure ha treballat per repensar-se, arriscar-se i cercar noves realitats, fent costat al públic i els professionals per mantenir la flama de la creació”, ha afirmat Juan Carlos Martel Bayod, director del teatre.

Amb la voluntat de deixar constància de tot el que s’ha fet al llarg de la Temporada 20/21, el Lliure ha presentat Epíleg, una publicació impresa en català, castellà i anglès que reflexiona al voltant del paral·lelisme temporal artístic i social d’aquests darrers mesos, per valorar l’impacte i el retorn rebuts durant la pandèmia de la COVID-19.

El teatre ha fet també un avançament d’alguns dels espectacles que es podran veure la temporada vinent. La premissa El teatre que ens construeix definirà la nova programació, que posarà el focus en l’Europa de l’Est i abordarà el teatre com a espai de creació artística i de construcció personal i social.

 

Balanç Temporada 20/21
En una temporada en què els teatres han pogut obrir al 50% d’ocupació, amb 15 dies de tancament el passat novembre i mesos de confinament comarcal, el Lliure tanca amb un 80% d’ocupació mitjana a les seves tres sales, 441 funcions i un total de gairebé 34.800 espectadors, entre els quals hi ha més de 5.000 nous espectadors i més de 2.000 espectadors digitals al Lliure online de fins a 22 països de 4 continents diferents.

Cal destacar que el públic menor de 45 anys segueix representant més del 50% dels espectadors totals, una tendència que ha anat en augment des que Martel Bayod va arribar a la direcció del Lliure.

Malgrat les 76 funcions suspeses, les més de 6.500 entrades retornades i que la xifra total de públic assistent representa una davallada del 16% amb relació a la temporada passada, l’activitat programada ha aconseguit mantenir els mateixos ingressos, que se situen prop dels 440.000 euros.

La branca educativa del Lliure, potenciada aquesta temporada amb un nou Programa educatiu que té la caixa escènica com a concepte vertebrador, ha augmentat la seva activitat i ha arribat a desenes de centres escolars i més de 2.500 alumnes a través de diferents projectes.

També s’ha treballat en el compromís ambiental del teatre, que es visibilitza, entre d’altres accions, amb l’adhesió a la xarxa Barcelona + Sostenible; i en el compromís social, amb una aposta per augmentar les funcions accessibles i les col·laboracions amb diferents entitats socials.

Finalment cal destacar l’activitat cultural que duu a terme el Teatre Lliure en paral·lel a la programació d’espectacles, amb iniciatives com l’Escola de pensament, les exposicions i instal·lacions, els col·loquis i les iniciatives com La taula; així com la convocatòria dels Ajuts ordinaris i extraordinaris a la Creació Carlota Soldevila, als que s’ha destinat una dotació econòmica total de 235.000 euros.

Ajuts extraordinaris a la creació Carlota Soldevila 20/21
El Teatre Lliure ha donat a conèixer els guanyadors de la segona edició dels Ajuts extraordinaris a la creació Carlota Soldevila que va convocar el passat mes de març en col·laboració amb la Fundació Banc Sabadell, amb la voluntat de continuar incentivant el pensament creatiu i la producció teatral en situació d’excepcionalitat. Els projectes guanyadors rebran una dotació econòmica total de 46.000 euros i es desenvoluparan entre el juny i el setembre del 2021.

En la modalitat Disseny de projectes escènics, en complicitat amb Temporada Alta,  s’han premiat els projectes Cowboy Mouth, de Patti Smith i Sam Shepard, presentat per Blana García Lladó; Finitud: Pluja de pedres, d’El Eje; Cantus gestualis o who’s gonna reset the bones, de Ça Marche, i Don Joan i Faust, d’Héctor Mellinas.

Pel que fa a Disseny de textos dramàtics, s’ha premiat Ni temeré les feres, de Yaiza Berrocal Guevara; Washington, de Lars Von Trier, presentat per Matías Daporta; Weltschmerz (títol provisional), de Ferran Dordal Lalueza; El missioner, de La Virgueria, i A la vall, d’Oriol Morales i Pujolar.

Els projectes guanyadors en la modalitat Disseny de dramatúrgies en arts de carrer, en col·laboració amb Fira Tàrrega – Arts de Carrer, són Zona en obra, de Yaiza Ares i Santiago Cirugeda; Etemos profetes de la fatalidad, de Urati Laboratori / Albert Chamorro; El valor de res, de Companyia Pagans; I/O, de Cristina Cordero Crespo, i El perro cantautor, de hambriento a emperador, del Col·lectiu Pedant a Missa i Repicant.

I finalment, en la modalitat Ajuts per a l’escena 0-21, en complicitat amb la Mostra d’Igualada, s’han premiat Viatge a Dashkin Dinajpur, de cia. Vero Cendoya; Normal, de David Franch; Private, de Daniel J. Meyer, presentat per Martí Castellarnau i Cristina Fuentes; El lloc del desig, de Maria Jover i Clara Sáez; Entre aigües, de Carles Sala i Vila, i Amateur, de Produït per Hit.

Avançament Temporada 21/22
El Teatre Lliure ha avançat alguns dels títols que es podran veure al llarg de la temporada vinent, sota el lema El teatre que ens construeix. La nova programació posarà el focus en l’Europa de l’Est i girarà entorn quatre eixos temàtics: la tradició, la violència, la paradoxa i la família. Optarà per una imatge basada en l’arquitectura brutalista i en la concepció del teatre com un espai de construcció creativa, vital i de pensament.

A més de la reposició de Les tres germanes de Julio Manrique i Bonus Track de Carol López, que van cancel·lar funcions a causa de la pandèmia, es podrà veure Crim i càstig de Fiódor Dostoievski, adaptada i dirigida per Pau Carrió; Síndrome de gel de Clàudia Cedó, dirigida per Xicu Masó, i Aquell dia tèrbol que vaig sortir d’un cinema… Les verges suïcides, 20 anys després, amb dramatúrgia d’Eleonora Herder i direcció d’Alícia Gorina.

Entre les produccions convidades hi haurà L’oncle Vània de Txékhov dirigida pel director lituà Oskaras Koršunovas, en coproducció amb Temporada Alta; un nou muntatge de la creadora polonesa Anna Karasińska, i l’espectacle Imitation of Life de la companyia búlgara Proton Theatre.

Les entrades per aquests espectacles es posaran a la venda l’11 de juny per al públic abonat i a partir de l’1 de juliol per al públic general.

La mirada a l’Europa de l’Est de la nova temporada, que es presentarà completament el mes de setembre, coincideix també amb el trentè aniversari de la mort de Fabià Puigserver, fundador el Teatre Lliure que va formar-se i va desenvolupar part de la seva carrera com a escenògraf a Polònia.

Etiquetes: