El Temporada Alta 2023 tindrà el cartell internacional de més pes dels últims anys

El festival programarà 99 espectacles, amb prop de 160 representacions inicials, gairebé 40 estrenes i 20 muntatges internacionals

Redacció.- L’inici de la temporada teatral del país torna a estar marcat per la programació del Festival Temporada Alta, que aixecarà el teló el proper 30 de setembre i s’allargarà fins el 10 de desembre. En total 11 setmanes de programació repartides entre 9 poblacions gironines i catalanes i 22 escenaris amb un cartell ambiciós que proposa un centenar d’espectacles, 36 dels quals són estrenes, 20 internacionals i 25 produccions o coproduccions. En total, prop de 160 representacions amb més de 60.000 entrades a la venda, la qual s’obrirà el proper 5 i 6 de setembre – en compra preferent – i el 7 en taquilla oberta.

Un any més, Temporada Alta diversifica la seva oferta cultural i complementa les propostes de teatre, dansa, circ i familiar amb una ambiciosa programació musical – amb algunes estrenes i concerts singulars -, de cinema i altres formats, pensant en tots els públics i edats.

 

Programació internacional

Un any més Temporada Alta fa una especial atenció en la programació internacional presentant una selecció de 20 espectacles de 10 països de la mà de grans noms de l’escena, combinats amb noms menys coneguts o que fins ara no s’han presentat mai a casa nostra, però amb el convenciment que marcaran el teatre de les properes dècades.

Enguany n’és un bon exemple Vudú (3318) Blixen, l’estrena absoluta que Angélica Liddell protagonitzarà aquesta tardor a Temporada Alta gràcies a la col·laboració amb el Festival de Montemor a Portugal i altres socis internacionals. L’obra promet un viatge poètic entre l’horror i la bellesa de la vida.

També és una coproducció internacional -amb 12 socis- Face T(W)O, l’espectacle d’estrena del festival que és resultat del projecte europeu col·laboratiu People Power Partnership (PPP). Es tracta d’una proposta de dansa que va néixer el 2021 a Girona i ha crescut i evolucionat, presentant diferents espectacles arreu, fins a arribar a aquest muntatge final amb 32 joves ballarins de quatre països diferents, 8 de Catalunya.

Altres espectacles que compten amb la producció conjunta entre el festival i altres teatres i festivals internacionals són Euforia y desazón (coproduït amb el festival FIBA de Buenos Aires i que compta amb actors de la companyia catalana El Eje), Cristo está en Tinder (coproduït amb els festivals Actoral, Next Festival, els Teatres Municipals de Praga i la Bonlieu Scène Internationale Annecey), Double Infinite: The Bluebird Call (coproduït amb el Teatre de la Ville de França i diversos coproductors nacionals) i Firmamento (coproduït amb diversos socis internacionals entre els quals els Théâtres de la Ville de Luxemburg, el Théâtre National de Chaillot de París o la Fondazione Musica per Roma).

Espectacles internacionals

D’entre totes les propostes d’autoria internacional destaca Drive Your Plow Over the Bones of the Dead, l’espectacle que serà estrena a l’Estat i signa Simon McBurney, un dels grans directors europeus que arriba per primera vegada a Girona. El Théâtre de Complicité portarà a Catalunya un thriller ecologista basat en la novel·la de la premi Nobel polonesa Olga Tokarczuk.

Milo Rau, el director suís contemporani més prestigiós d’Europa, estarà per segona vegada a Temporada Alta -després de la celebrada Mitleid– amb l’estrena a Catalunya de Familie, una història real sobre la vida d’una família belga que després de passar un cap de setmana a una casa de camp van decidir posar fi a les seves vides.

El festival gironí tornarà a rebre Thomas Ostermeier, un dels directors habituals de Temporada Alta, on ha presentat tant textos clàssics com La Gavina de Txèkhov com propostes contemporànies com Retour a Reïms. Ara el director alemany aprofundeix en el món d’Édouard Louis, el reconegut escriptor francès, presenta l’estrena a Catalunya de Qui a tué mon père, basat en la relació de l’autor amb el seu pare.

Temporada Alta acollirà aquesta tardor una nova versió de La Gavina de Txèkhov -estrena a l’Estat- de la mà del jove director lituà Jokūbas Brazys. Deixeble de Korsunovas, un dels directors habituals del festival, recull la forma de fer teatre del seu mestre però amb una mirada més jove i contemporània.

Continuant amb la programació contemporània, el festival tindrà enguany espectacles com La Scelta, l’obra de Roger Bernat que escenifica els processos de decisió i selecció que s’amaguen darrere la feina d’una direcció artística, o Cristo está en Tinder, la proposta de l’argentí Rodrigo García sobre les interaccions humanes en l’època de les xarxes socials.

La dansa internacional també tindrà un espai destacat en aquesta edició que acollirà The Goldberg Variations, BWV 988, amb Anne-Teresa de De Keersmaeker, la coreògrafa més influent de finals del segle XX juntament amb Pina Bausch. Fundadora de la companyia Rosas i de la prestigiosa escola de dansa PARTS, visita per primera vegada Temporada Alta, on pujarà dalt l’escenari per ballar les Variacions Goldberg de Johann Sebastian Bach amb el gran pianista Alain Franco. Aquesta serà la primera vegada que es veurà a Catalunya.

També Cristiana Morganti, que ha desenvolupat gran part de la seva carrera amb Pina Bausch, portarà per primera vegada a Catalunya Jessica and Me, on explora el llenguatge de la dansa-teatre amb la poesia, el moviment límpid i el sentit de l’humor que la caracteritzen.

La programació musical també compta amb tres concerts internacionals: el del grup Molforts amb Ingrid Caven i el creador Albert Serra; el que farà Sophie Auster en el marc de la seva gira europea; i finalment el del DJ i productor francès Vitalic. I pel que fa a circ trobem Carrousel des Moutons, l’espectacle que Irque & Fien fan girar per tot el món des de fa 10 anys.

En la llarga llista d’espectacles internacionals també hi ha La Douleur, l’espectacle que el director de teatre i cinema Patrice Chéreau va estrenar fa 15 anys a Temporada Alta i que ara, després de la seva mort, torna al festival. Aquest es farà fora de les seus habituals de Temporada Alta: al Teatre Romea de Barcelona. També Diptych: The missing door and The last room, l’espectacle internacional de Peeping Tom, i servirà com a carta de presentació del festival a Figueres, que enguany és nova seu de Temporada Alta.

Connexió Iberoamèrica

Des del 2013, el festival programa el cicle Connexió Iberoamèrica, un punt de trobada entre les arts escèniques i la cultura de les dues bandes de l’Atlàntic que permeten conèixer el que es cuina a l’escena sudamericana. Enguany formen part d’aquesta proposta 4 espectacles, entre els quals es troba l’estrena d’Euforia y desazón, on el director argentí Sergio Boris parla de la idea del fracàs i les relacions de poder.

Gabriel Calderón serà un dels noms que repeteix al festival amb Ana contra la muerte, amb la qual fa una reflexió del que és capaç de fer una mare per evitar la mort del seu fill. Un altre dels artistes que han visitat Temporada Alta amb regularitat és l’argentí Mariano Pensotti, que en aquesta ocasió presenta La obra, una peça sobre la ficció i la realitat. I finalment Marina Otero, una de les creadores argentines que va debutar l’any passat al festival torna amb Love me, un solo on es despulla en escena per explicar el seu periple vital i amorós des de la fragilitat i l’autoqüestionament. Aquesta serà la primera vegada que les tres obres es veuran a Catalunya.

Setmana de Programadors Internacionals

Des de l’inici Temporada Alta ha destacat per ser un espai d’exhibició i descoberta de propostes de creació contemporània i un dels grans aparadors és la Setmana de Programadors Internacionals, que enguany se celebrarà del 16 al 19 de novembre. Amb l’objectiu d’ensenyar al món una mostra de la creació a casa nostra, el festival reuneix durant aquests dies un centenar de programadors nacionals i internacionals.

La programació, amb 9 espectacles, manté la seva estructura i combina produccions d’alguns dels artistes del país reconeguts internacionalment, com Marcos Morau amb La Veronal (Firmamento), cabosanroque (Sous les Violons, La Plage!), Roger Bernat (La Scelta), amb altres propostes d’artistes i companyies del país que estan actualment prenent embranzida internacional o que pensem que poden funcionar internacionalment com Lorena Nogal amb Hotel Col·lectiu Escènic (Habitació 444: AQUÍ), Nao Albet i Marcel Borras (De Nao Albet i Marcel Borras) i amb altres companyies i artistes internacionals de fora de Catalunya com Angélica Liddell (Vudú (3318) Blixen), Rodrigo García (Cristo está en Tinder), Marina Otero (Love me), perquè es produeixi un intercanvi artístic entre tots ells, els professionals que visita Temporada Alta aquells dies i el públic assistent.

 

Suport a la dramatúrgia i creació catalana

Una de les tasques principal com a festival de país és donar suport als dramaturgs catalans en tant com a porta d’entrada a Catalunya de propostes i programadors internacionals, així com un espai de visibilitat de les companyies de casa nostra. Les dates en què se celebra el festival i la seva projecció converteixen Temporada Alta en el marc idoni per estrenar els principals espectacles.

La creació catalana es veu representada amb uns 65 espectacles, on a més de les produccions i coproduccions, es poden veure textos de Joan Yago, Carme Marfà, Sergi Belbel, Jordi Galceran, David Martínez, Sergi Buka o Roser López Espinosa, així com de companyies com Cascai Teatre o Las chatis de Montalbán.

Entre les estrenes catalanes hi trobem, Els ossos de l’irlandès, el text guanyador del Premi Quim Masó 2022 que signa Teatre Nu i que ara arriba a l’escenari en forma d’una comèdia negra; Cos(i)ficades, de Las Chicas del Barro, una proposta multidisciplinar per reflexionar sobre els cossos sense tabús, i Com qui sent ploure, el muntatge en forma de teatre documental i poètic que estrena David Martínez a Temporada Alta. Nodi: de gossos i malditos és una autoficció documental de l’actor Joan Sentís i La Moukhles a partir d’experiències reals d’aquells que van viure l’època de la contracultura llibertària dels anys 70 a Catalunya i que també s’estrenarà al festival. Albert Pla estrenarà RumbaGENARIOS, un concert molt festiu, amb una il·luminació cuidada, coreografies i unes projeccions que faran parlar; i Sergi Buka ha ideat El caçador d’imatges, amb el qual commemorarà els 25 anys del Museu del Cinema i l’Il·lusionisme.

Una de les novetats de l’edició 2023 és el nou cicle d’humor que se celebrarà cada dijous al Centre Cultural La Mercè. Sota el nom Dijous de comèdia a TA, el festival vol ampliar el ventall de propostes d’entreteniment, abraçant l’stand-up comedy com un gènere escènic més. Alta flipamenta, de Marc Sarrats, Not talent, de Judit Martín, Oye Polo (un xou inspirat en el seu podcast) i els monologuistes d’El soterrani seran els participants del cicle enguany.

 

Produccions i coproduccions

Un dels eixos principals de Temporada Alta és la col·laboració amb companyies, productores i equipaments, que permet presentar espectacles gràcies a la suma d’esforços amb les companyies i altres agents culturals.

Cada any el festival assumeix la producció executiva en alguns dels muntatges que s’estrenen. Aquest és el cas de Casares – Camus: una història d’amor dirigit per Mario Gas i interpretat per Rosa Renom i Jordi Boixaderas i es tracta d’un espectacle epistolar basat en la correspondència entre l’actriu espanyola i el filòsof existencialista francès. També és una producció del festivali la lectura de textos de Simone Weil de la mà de Míriam Iscla.

Temporada Alta torna a col·laborar amb institucions públiques i privades de Catalunya tals com el Teatre Lliure, amb Sísif fa no fa, el nou espectacle de Jordi Oriol en el qual fixa la mirada en la mitologia grega; el Mercat de les Flors -així com Teatros del Canal- a La materia. De la leona a la invencible, l’espectacle de flamenc d’Olga Pericet i Daniel Abreu; o la Sala Beckett a De l’amistat, on el Col·lectiu Las Huecas parlen dels límits entre la biografia i la ficció.

V7: el problema sigue en pie serà un work in progress sobre la violència i el poder que presentarà Susanna Barranco i Juan Navarro al festival gironí. Ada Vilaró portarà, en coproducció amb el Festival Escena Poblenou, La memòria del gel, un espectacle que indaga en els murs emocionals que s’intenten enderrocar mentre el món es descongela.

A banda de la lectura de textos de Simone Weil, el format es repetirà amb Pol López, que interpretarà L’anticrist de Friederich Nietzsche. Les dues propostes són coproduïdes amb el Festival Clàssics, on es veuran després d’estrenar-se a Girona.

Nao Albet i Marcel Borràs presenten De Nao Albet i Marcel Borràs, una antologia de l’obra passada, present i futura dels dos creadors que serveix per narrar la història de la seva amistat, i Lali Aguadé porta el seu darrer treball amb Akira Yoshida, Together to get there, una peça de format llarg sobre l’acolliment, la col·laboració i els acords d’una relació de qualsevol tipus.

Una de les coproduccions de Temporada Alta d’enguany no serà presentada al festival fins a l’edició de 2024. Es tracta de Paisatges Compartits, una producció que compta amb el suport del programa Europa Creativa de la Comissió Europea i que per tant, es coprodueix amb més antelació per complir amb els terminis europeus. Stefan Kaegi, de Rimini Protokoll, i Caroline Barneaud del Theâtre Vidy-Lausanne, l’han creat a partir de la idea que les arts escèniques poden dialogar amb la natura i el paisatge.

Enguany també destaca la producció de la petiTA, el petit festival familiar que proposa una divertida jornada per grans i petits amb una variada oferta de teatre, dansa, música i circ.

I per últim la producció del curt de Temporada Alta 23 que enguany dirigeix el internacionalment reconegut creador cinematogràfic Albert Serra.

Torneig de Dramatúrgia i dramatúrgia catalana

A banda de les dues produccions anteriorment esmentades, el festival també assumeix el rol de productor de la tretzena edició del Torneig de Dramatúrgia Catalana en el que hi participaran un total de 8 dramaturgs: Lali Álvarez Garriga, Sergio Baos, Frank Baier, Pau Coya -guanyador del darrer torneig de les Illes Balears-, Aleix Fauró, Isis Martin, Gemma Rodríguez i Amparo Vayà -guanyadora del darrer torneig del País Valencià-. El torneig es presentarà exclusivament en format presencial des de la Sala La Planeta.

 

Projecte Artèria

El projecte Artèria, creat per facilitar l’accés del públic jove a la programació del festival, continua cercant noves formes d’arribar als als menors de 30 anys.

Artèria proposa aquest any 7 espectacles: Cos(i)ficades de Las chicas del barro, Drive Your Plow Over the Bones of the Dead de Simon Mcburney, De Nao Albet i Marcel Borràs de Nao Albet i Marcel Borràs, De l’amistat del Col·lectiu Las Huecas, Sísif fa no fa de Jordi Oriol, Nodi: de gossos i malditos de La Moukhles & Joan Sentís i Derecho a pataleta. La missió més trepidant de les Espies de veritat de Las chatis de Montalbán. El festival oferirà un paquet per poder veure 4 d’aquets 7 espectacles a un preu total de 40 euros.

Repetint la fórmula de la passada edició, enguany els joves que disposin del carnet gratuït d’Artèria podran comprar entrades d’espectacles el mateix dia de la funció per 10€, sempre i quan quedin entrades disponibles.

 

La Fundació La Ciutat Invisible: A Tempo i altres projectes socials

Durant els mesos del festival, la Fundació La Ciutat Invisible juntament amb Temporada Alta impulsa la setena edició del projecte educatiu A Tempo – Arts i Formació, que compta amb el suport de la Fundació Banc Sabadell.

Aquest curs la Fundació La Ciutat Invisible estrena una nova plataforma audiovisual d’accés gratuït amb previ registre que inclou recursos educatius i eines de formació artística adreçats a docents, artistes, integradors socials, agents culturals i equipaments. En aquesta plataforma s’hi trobarà Artistes a l’aula, propostes de treball amb actors i creadors per donar a conèixer diferents professions artístiques des de la pràctica; i Formació en arts i educació, masterclasses basades en diferents disciplines artístiques impartides per professionals de la cultura i artistes locals, nacionals i internacionals.

Durant aquests mesos el projecte A Tempo – Arts i Formació programa espectacles dins de les aules i organitza el Torneig de Dramatúrgia per a instituts a través del qual alumnes de 4 instituts de Girona i Salt coneixen el procés de creació i representació d’una peça de dramatúrgia que ells mateixos escriuran acompanyats d’un equip de dramaturgs, actors i directors.

Foto: Espectacle “Face T(W)O”

 

 

Etiquetes: