El Temporada Alta més internacional aixecarà el teló el 3 d'octubre

La programació inclou 42 muntatges d’autoria catalana, una xifra mai assolida pel festival en les anteriors edicions

La vint-i-dosena edició de Temporada Alta – Festival de Tardor de Catalunya Girona / Salt, que organitza Bitò Produccions amb els Ajuntaments de Girona i Salt, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, donarà el tret de sortida el proper 3 d’octubre amb l’estrena de Degustació, de l’edat de pedra al Celler de Can Roca, una proposta sobre cuina i cultura dirigida per Joan Ollé que recorda el primer espectacle del Talleret de Salt el 1992, Degustació. Dues dècades després, Girona és reconeguda com a capital mundial de la cuina i com a factoria teatral de refèrencia a escala europea. En homenatge als seus arrels i a la ciutat, el festival convoca al Teatre Municipal grans cuiners, com els Germans Roca o Carme Ruscalleda… i actors amb afició per la cuina, com Montserrat Carulla, Àlex Casanovas, Eduard Farelo o Rosa Novell, entre molts altres. Aquesta serà la primera de les 88 propostes de teatre, dansa, circ, música i cinema que es podran veure a Girona i Salt en deu intenses setmanes de tardor.
 
La programació internacional més ambiciosa
Temporada Alta compta enguany amb una de les millors programacions internacionals de la seva història: 34 espectacles de fora del nostre país, dels quals 26 són de fora de l’Estat i 8 de la resta d’Espanya. Tornen a visitar-nos el lituà Oskaras Korsunovas, amb una aclamada versió d’Els baixos fons de Gorki; Guy Cassiers, amb Orlando de Virgina Wolf interpretat per Katelijne Damen; l’actor italià Toni Servillo amb Le voce di dentro (amb el Piccolo Teatro di Milano); Thomas Ostermeier amb Susn, protagonitzada per una de les joves actrius amb més repercussió a l’escena alemanya, Brigitte Hobmeier; Josef Nadj amb la seva mítica versió de Woyzeck; Edward Hall i la seva companyia Propeller, presentant un altre text de Shakespeare, El Somni d’una nit d’estiu; Philippe Genty i la seva darrera proposta que barreja en escena actors, ballarins i maniquís, Ne m’oublie pas; i els belgues Sidi Larbi Cherkaoui, amb el programa de duets 4D, i Fabrice Murgia, un dels valors més sòlids de l’escena europea que ve ara amb l’espectacle que el va llançar, Le Chagrin des ogres. El gran clown nord-americà Avner i la reina dels musicals al West End anglès, Maria Friedman, completen la nòmina d’artistes internacionals d’aquesta edició.
Sota el títol Connexió Iberoamèrica les produccions de l’altra riba de l’Atlàntic estaran més presents que mai en aquesta edició de Temporada Alta gràcies al suport del programa Iberescena, amb 5 espectacles de 4 països (Argentina, Brasil, Uruguai i Mèxic). Julia, la versió de La senyoreta Júlia de Strinberg de la directora brasilera Christiane Jatahy promet ser una de les sorpreses del festival; la directora i autora argentina Romina Paula, introduïda a Europa de la mà del festival, estrenarà el seu nou muntatge Fauna. Mariano Pensotti torna ara amb Cineastas, un espectacle que presenta a tot Europa ensenyant al mateix pla una proposta teatral i una cinematogràfica; Pequeño Teatro de Morondanga, dirigit per Roberto Suárez, mai no han estat a Europa i ens presentaran Bienvenido a casa, una tragicomèdia delirant que s’ha de veure en dues sessions diferents, la primera de forma frontal i la segona de forma lateral, mostrant el que passa fora d’escena. Lagartijas tiradas al sol es una comunitat d’artistes de pensament llibertari que torna amb Montserrat, on investiguen la vida de la mare d’un dels membres del col·lectiu, desapareguda fa 20 anys.
La companyia Els Joglars, dirigida per Ramon Fontseré, tornarà enguany a Catalunya després de més de set anys d’absència. Amb la producció de la Compañía Nacional de Teatro Clásico de Madrid presentarà la seva darrera producció El coloquio de los perros.
Temporada Alta, suport a l’autoria catalana i motor de creació escènica del país
Malgrat les dificultats econòmiques del moment, Temporada Alta creu que ha de seguir donant suport a la producció escènica del país. Enguany es col·labora en la producció de 18 espectacles d’alguns dels millors creadors catalans, veterans o emergents: Joan Ollé, Marta Carrasco, Àlex Rigola, Jordi Casanovas, Cristina Clemente, Camut Band, Roger Bernat, Ivan Benet i Blaï Mateu. Dins d’aquestes coproduccions n’hi ha dues amb participació internacional: El policía de las ratas dirigida per Àlex Rigola i RE-Presentació: Numax de Roger Bernat.
L’excel·lent nivell de la dramatúrgia contemporània al nostre país i la voluntat del festival de donar-li suport, fa que Temporada Alta incrementi el número d’espectacles d’autoria catalana a la seva programació arribant als 42 muntatges, el número més alt d’espectacles d’autoria catalana programats mai pel festival, i que inclou noms com Josep Maria Miró, Ivan Morales, Jordi Galí o Cristina Clemente.
El Torneig de dramatúrgia catalana arriba a la seva tercera edició amb nous reptes i consolidat com una de les propostes més esperades pel públic. Marc Artigau, Jordi Casanovas, Marc Crehuet, Carol López, Paco Mir, Jordi Oriol, Marc Rosich i Mercè Sarrias seran els autors participants. I un nou experiment teatral que ha triomfat a Londres i Nova York, Primera Plana, implicarà a quatre autors i a quatre directors per crear i presentar a partir de notícies d’actualitat quatre petites produccions teatrals en 24 hores.
També molts dels espectacles que ofereix Temporada Alta enguany per a públic familiar són de factura catalana. És el cas dels Concerts per a nadons, Consonant, Orelles de xocolata, Kafka i la nina viatgera, Tripula, Operetta i Matx de pallassos. A més, el festival para especial atenció als creadors que desenvolupan la seva activitat a les comarques de Girona, com La mentidera, la Planeta, Orella activa, Xicu Masó, l’equip de Migraland, Claret Papiol o Mal Pelo.
Internacionalització de l’escena catalana
L’aposta ferma del festival per la internacionalització de l’escena catalana es reflecteix a la Setmana de creació contemporània (Setmana dels programadors), una fòrmula d’èxit que compta amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull i facilita la vinguda de programadors estrangers concentrant del 21 al 24 de novembre 10 muntatges de creadors del país i també d’artistes internacionals, entre ells Roger Bernat, Àlex Rigola, Cabo SanRoque, Jordi Galí, Rodrigo García, Eva Yerbabuena, Romina Paula o Mariano Pensotti. Enguany ha guanyat en contingut, convida professionals de tot el món i compta amb una trobada internacional de productors. I per segon any i en les mateixes dates, el projecte #FF80 visibilitzarà en col·laboració amb El Graner la feina de la generació de joves coreògrafs que han arrencat la seva carrera amb un peu a Catalunya i l’altre en algun país estranger que els ha servit de pont.
 
Programació musical
La programació musical de la vint-i-dosena edició de Temporada Alta inclou grans artistes de fora de Catalunya, com el cubà Chucho Valdés acompanyat dels Afro-Cuban Messengers, el grup britànic Morcheeba, la diva dels musicals del West End, Maria Friedman, amb un repertori d’Stephen Sondheim i Leonard Bernstein o Melendi. També els catalans Manel, Gossos, Maria Coma, Andrea Motis i Joan Chamorro i The new Catalan ensemble, ens acostaran les seves darreres propostes. Completen la programació musical Paco Ibáñez cantant als poetes iberoamericans i dos espectacles amb un format teatral: “Bestiari”, la tornada al festival de Cabo Sanroque, i “Operetta”, de Cor de Teatre, l’espectacle que acosta l’òpera a públics més populars i que ja és el més vist de la història de Temporada Alta.
El teatre a la pantalla i el cinema a l’escenari
El teatre i el cinema són dos gèneres en diàleg permanent. Per primera vegada la programació de Temporada Alta inclou una proposta cinematogràfica en el seu programa principal. Es tracta d’Història de la meva mort, dirigida per l’Albert Serra, que serà un dels grans esdeveniments del festival. A més, en la programació complementària es presenten també dues propostes cinematogràfiques relacionades amb el món de les arts escèniques: El cuaderno de barro dirigida per Isaki Lacuesta, sobre la presentació a Mali de la performance Paso Doble de Miquel Barceló i Josef Nadj; i Pina, l’homenatge de Wim Wenders a la gran Pina Bausch.
 
El Club Ciutat del Teatre
Aquest any, sota el paraigües de la “Fundació la Ciutat Invisible”, ha nascut el Club Ciutat del Teatre que pretén ser no solament una associació d’espectadors i una nova manera de trobar recursos per a l’activitat escènica, sinó que pretén per sobre de tot trobar una nova fórmula de relació entre el públic, els artistes i els que programem que faci que el paper de l’espectador sigui cada vegada menys passiu i més actiu i condicionador.