El Théâtre de L’Archipel de Perpinyà presenta 78 espectacles amb un ambiciós programa en la seva primera temporada de funcionament

Un espectacle multidisciplinar amb artistes i creadors de les dues bandes dels Pirineus inauguren el nou teatre

El Théâtre de L’Archipel de Perpinyà es prepara el proper 10 D’octubre per iniciar la seva nova aventura de la mà de Domènec Reixach, el seu director. Espectacles de teatre, circ, dansa, música i òpera són les propostes artístiques que s’estan preparant per tal que el Théâtre de L’Archipel esdevingui un centre de difusió i de creació artística clau a L’eix Llenguadoc-Rosselló i també en xarxa amb els teatres públics francesos i amb El Canal-Centre D’Arts Escèniques de Salt/Girona a Catalunya
 

L’espectacle inaugural: ‘La Cantate de L’Archipel’

El tret de sortida de la primera temporada del Théâtre de L’Archipel és una proposta de luxe: L’estrena absoluta de ‘La Cantate de L’Archipe’l, una creació feta a mida per a la inauguració: musica clàssica, contemporània, rock, barroc lírica i dansa al servei del mite D’Orfeu i Euridice. Un espectacle que agrupa artistes i creadors D’ambdues bandes dels Pirineus, entre ells Carles Santos, Sol Picó i Sergi López, creat per Daniel Tosi i amb una posada en escena D’Ariel Garcia Valdés.
 

La programació

En aquesta primera temporada, el Théâtre de L’Archipel inaugura alhora un projecte arquitectònic i artístic ric, novedós, construït al voltant de la transversalitat de les disciplines, dels públics i dels territoris. Amb una programació de 78 espectacles, els pilars de la programació del Théâtre de L’Archipel en aquesta primera temporada són el teatre contemporani, la reinterpretació de la tradició clàssica i la programació coreogràfica, amb clar accent sobre la dansa contemporània, i amb directors i companyies com Peeping Tom i el seu ‘A louer’, Eric Lacascade amb ‘Tartuffe’, Philippe Adrien amb ‘Le dindon’ (4 nominacions als Molières 2011), Nicolai Erdman amb ‘Le suicide’ (un dels èxits D’Avinyó 2011) i un ‘Hamlet’ de la mà de David Bobee.

D’altra banda, el primer curs del Théâtre de L’Archipel compta també, entre les seves propostes, amb òperes com Rigoletto, Didon &Enée i la Flute enchanté, grans concerts de música clàssica i de música de cambra, així com una programació de músiques actuals durant tot L’any. El circ actual amb tres espectacles i dotze propostes de teatre per a públic familiar i infantil també tenen el seu espai en aquest nou equipament, on les noves creacions són L’eix fonamental entorn del qual s’articularà tota L’activitat.
 

El Teatre

El Teatre de l’Archipel de Perpinyà és un complex escènic que tot just acaba de finalitzar les obres. Dissenyat per Jean Nouvel (autor de la torre Agbar de Barcelona), comprèn quatre edificis independents i connectats: Le Granat (la sala gran, amb un aforament modulable de fins a mil cent localitats), Le Carré (El Quadrat o sala petita, tipus Black Box, amb quatre grades desmuntables que permet múltiples possibilitats escenogràfiques), el Teatre Municipal (per espectacles de format més petit, de teatre de text, solos de dansa, arts digitals i concerts) i el Mediator (que continuarà acollint espectacles de músiques actuals i D’arts digitals, com des de fa 10 anys). Una sala D’assajos amb una cinquantena de seients destinats a la premsa i als programadors, a més D’un taller de fabricació de decorats i vestuari. En total, més de deu mil metres quadrats de construcció.
 

Escena Catalana Transfronterera

El Teatre de l’Archipel de Perpinyà forma part del projecte Escena Catalana Transfronterera, organitzat per les viles de Perpinyà i Salt. Gràcies a L’ajut financer de la Unió Europea, atorgat a principis del 2009, s’ha treballat durant 3 anys per establir un centre de creació escènica marcat per la identitat catalana i mediterrània. Els eixos principals del projecte ECT-SCT han estat la creació D’una temporada D’espectacles comuna, la coproducció D’espectacles entre el Théâtre de L’Archipel de Perpinyà i EL CANAL Centre D’Arts Escèniques de Salt, i la vehiculació de públics a banda i banda de la frontera política, en base a un mateix territori cultural.

L’Escena Catalana Transfronterera, és un projecte únic a Europa, una eina transfronterera de producció i programació D’espectacles escènics i un organisme capaç de generar una dinàmica econòmica, tant a nivell de les indústries culturals com a nivell turístic. Perpinyà i Salt/Girona han fet de la cultura el lligam social privilegiat entre diferents grups socials, i es doten D’una eina de producció teatral que dóna compte de la identitat pròpia i de la de les poblacions presents.

Etiquetes: