El Timbaler del Bruc es transforma en musical

L'obra explica amb una banda sonora una de les llegendes més significatives de la història de Catalunya

El SAT! estrenarà a partir D’avui i fins al 25 D’abril el musical Timbals a la nit, L’últim espectacle de la companyia i productora Pròleg. L’obra, escrita en clau èpica i romàntica, explica amb una banda sonora i unes veus emocionats una de les llegendes més singulars i significatives de la història de Catalunya, la del Timbaler del Bruc.

Timbals a la nit es situa al 1808, quan les tropes napoleòniques van envair a Catalunya amb el general Phillipe Guillaume al capdavant. Els francesos van ocupar Barcelona al febrer, però quatre mesos després, van rebre ordres de castigar Manresa i Igualada per diversos episodis de desobediència als invasors. El 6 de juny va començar la Batalla del Bruc. Les tropes napoleòniques pensaven que podrien vèncer els soldats catalans i espanyols, però el 14 de juny van retirar-se del front esperonats. Segons la llegenda, un jove va tocar el seu tambor, el so va rebotar en les muntanyes de Montserrat i els francesos van marxar espantats, en creure el nombre de rivals era superior i que perdrien.

Dos-cents anys després de la gesta, la llegenda del Timbaler del Bruc no ha perdut vigència i s’ha convertit en tot un símbol de la identitat catalana. Timbals a la nit posa de relleu la importància de L’episodi i planteja la història a partir de la figura D’un misteriós monjo que farà de mestre iniciàtic del timbaler, la identitat del qual s’atribueix Isidre Lluçà i Casanoves (Santpedor, 1791- 1809).

La companyia Pròleg dóna forma a la llegenda en aquesta producció catalana que ara, coincidint amb la Diada de Sant Jordi i amb la pròxima estrena de ?Bruc? (la peL’lícula), s’estrena al SAT! i que compta amb veus consagrades del musical en català com Oscar Mas i Miquel Cobos, i amb D’altres de noves, com Lluis Canet i Vicky Albelo. Edu Pericas s’encarrega de la direcció escènica; Leo Khoras, de la música i Bernat Oliveras, de les lletres i el guió.