El TNC acull ?El casament D’en Terregada?

L'obra és una adaptació D'una novel·la de Juli Vallmitjana

La sala petita del TNC acull del 15 D’octubre al 22 de novembre L’obra de Juli Vallmitjana ?El casament D’en Terregada?, adaptada per Albert Mestres i  dirigida per Joan Castells. Laura Auber, Xavier Capdet, Eva Cartañà, Clara Galí, Eugènia González, Míriam Iscla, Arnau Marín, Laia Martí, Xavier Mestres són alguns dels intèrprets.

Juli Vallmitjana (Barcelona, 1873-1937), noveL’lista, dramaturg, pintor i personatge polifacètic, sempre va interessar-se per les formes de vida marginals i va fugir de la branca literària més aburgesada, com ho demostra en textos com Rají, Sota Montjuïc o La Xava, la seva obra més coneguda, tots ells protagonitzats per prostitutes, lladregots i gent de mala vida.

Relegat a L’ostracisme literari durant més D’un segle, els últims anys s’ha anat recuperant la seva obra, i el TNC també vol fer justícia a una de les veus més interessants de la literatura catalana del segle passat.

?El casament D’en Terregada? parla D’una Barcelona que ja no existeix, la dels baixos fons de principis del segle XX. De fet, L’acció  consisteix en L’orgia delirant de la celebració del casament D’en Terregada amb la prostituta Patanda, la continuació de la farra pels carrers de Barcelona i la culminació apoteòsica en un xiringuito de la platja del Morrot, davant de Montjuïc.

En Terregada, un personatge transversal que recórrer bona part dels textos de Vallmitjana, protagonitza aquesta peça i esdevé un personatge de gran dimensió dramàtica i modernitat, un personatge que viu desplaçat de la realitat, en una mena de deliri que el porta a anar-se explicant sense parar perquè no s’ensorri tot allò que L’envolta.

Juli Vallmitjana rescata un català genuí, al caire de L’abisme, brillant i barroer alhora, i ens regala, a ?El casament D’en Terregada?, un retaule magnífic del món gitano dels baixos fons.

Etiquetes: