El Tradicionàrius proposa 3 concerts que juguen amb la gralla i l’acordió diatònic

La gralla amb els projectes de la Sònia Arias i el Roger Andorrà i l’acordió diatònic o la trikitixa amb el veterà Joseba Tapia

Redacció.- El Festival Tradicionàrius és altaveu de propostes de tradició, emergents i de fusió. Artistes que juguen amb tots els ventalls que els ofereix la música tradicional tenen cabuda a la sala del CAT Tradicionàrius i és per això que la riquesa del festival és il·limitada.

Per aquest mes de març, el Tradicionàrius dona veu a tres propostes encapçalades per artistes que proposen una lectura a fons d’instruments que formen part de la cultura més arrelada: la gralla amb els projectes de la Sònia Arias i el Roger Andorrà i l’acordió diatònic o la trikitixa amb el veterà Joseba Tapia.

SÒNIA ARIAS I MERCÈ CATALÀ JUGUEN AMB LA GRALLA I LA DANSA
El dijous 10 de març a les 20.30 h al CAT, en un format de concerts Arran d’escenari, Sònia Arias i Mercè Català, Cia Hara, proposen una performance de gralla i dansa a través de la multidisciplinarietat artística. Amb Esvoranc, busquen reivindicar la importància del creixement personal dins els processos creatius i visibilitzar el cicle menstrual des d’una vessant social, tenint en compte el tabú que l’acompanya. El projecte gira al voltant de la ferida profunda que una víctima del masclisme arrossega durant tota la vida i posa en manifest la importància del cicle de les persones menstruants com a mitjà de lluita, i per viure d’una manera més orgànica, conscient i conseqüent. Cia Hara ens proposa un viatge inspirat en l’esvoranc provocat per una vivència crua i dolorosa entre música, dansa i poesia.

El concert s’emmarca dins la setmana de les dones.

ROGER ANDORRÀ, ELECTRÒNICA D’ARREL A TRAVÉS DE LA GRALLA
ElectroGralla és el projecte personal de Roger Andorrà, graller, músic, musicòleg i compositor sallentí que innova proposant-nos l’electrònica d’arrel, el maridatge entre el so tradicional de la gralla i l’univers dels sons digitals. El divendres 18 de març a les 20.30 h, estrenarà de manera inèdita el seu primer disc Empelt (Segell Microscopi, 2022), que just avui 3 de març ha sortit del forn. El disc té el privilegi de comptar amb la primera incursió de Llibert Fortuny en la producció musical. Electrònica d’arrel. Gralla i electrònica. O electrònica i gralla. Tant se val. Aquest maridatge no té una veu predominant: són dues parts d’un tot unides en una aventura transgresora, intensa, sorprenent, inaudita… El projecte parteix d’un plantejament tan inesperat com pioner, on les bases musicals electròniques es fusionen amb l’instrument orgànic, amb reminiscències de jazz, groove, funky, dance, techno, dubstep…

L’ACORDIÓ I LA TRIKITIXA DE JOSEBA TAPIA TORNEN ALS ESCENARIS
El divendres 25 de març a les 20.30 h, l’escenari del CAT Tradicionàrius rebrà amb els braços oberts a l’acordionista basc Joseba Tapia (Tapia Eta Leturia). Presentarà el seu novè disc en solitari Egon edo ez egon de manera inèdita a Catalunya. Aquest treball és una nova proposta tant musical com artística, plagada d’ingredients i novetats, que beu dels sons més populars i ballables. Tots els temes són inèdits i s’inspiren en els textos de Koldo Izaguirre, els arranjaments són del mateix Tapia i en aquesta ocasió ha comptat amb una orquestra, veus i una banda de metalls: Joseba Tapia: acordió, trikitixa i veu, Olaia Intziarte: veu, Leire Berasaluze: veum Kristina Aranzabe: veu, Ion Celestino: trompeta, Ibon Irixoa: saxo, Amets Aznarez: trombó, Txus Aranburu: teclat, Iñigo Telletxea: baix i Iker Uriarte: jazpana.