El Trapezi de Reus celebra 25 anys

La 25à edició del Festival Internacional de Circ, aposta plenament pel talent nacional

Redacció.- La 25a edició de la Fira Trapezi, és el mercat estratègic de circ, arribarà el proper maig i convertirà novament la ciutat de Reus en l’epicentre del món del circ. La Fira Internacional de Circ de Catalunya es retrobarà amb el públic, entre el 12 i el 16 de maig, sempre que l’evolució de la pandèmia així ho permeti i després d’haver hagut de suspendre l’edició del “Trapezi en Viu” el passat octubre, a causa de la Covid-19.

Enguany, el Trapezi torna apostant pel talent de casa nostra, amb una programació formada exclusivament per companyies catalanes i espanyoles. La Fira portarà a Reus més d’una trentena de companyies catalanes i espanyoles per mostrar el talent del millor circ contemporani actual. La programació s’ha adaptat a les circumstàncies vetllant sempre per l’excel·lència i la promoció del talent. L’edició d’enguany presentarà diversos nous espectacles i re-estrenes.

En aquest sentit, el director artístic de la Fira Trapezi, Leandro Mendoza, ha explicat a la presentació d’aquest mati que “volem aprofitar la celebració d’aquest quart de segle del Trapezi per recolzar més que mai al sector professional del circ de casa nostra, les noves creacions i impulsar la creativitat i la connexió amb el públic”.

De la mateixa manera, el regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, ha explicat que “l’Ajuntament del Reus treballa des del compromís per oferir una programació cultural de qualitat durant tot l’any, adaptada a les circumstàncies. En aquest sentit, com no podia ser d’altra manera, enguany tornem a fer de Reus el punt de trobada del Circ a Catalunya, bolcant-nos en la celebració del 25è aniversari del Trapezi”.

Per la seva banda, el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Miquel Curanta, ha volgut posar en valor “el paper com a motor del sector del circ a Catalunya de Trapezi, un mercat estratègic que permet que totes les baules de la cadena de les arts del circ convergeixin amb l‘objectiu comú de fer créixer i consolidar el sector al nostre territori i arreu del món, especialment també a través de les activitats professionals, que coorganitzem amb la nostra marca Catalan Arts. És aquest paper de foment de la producció, d’estímul de l’exhibició i la contractació i d’atracció de públics que possibiliten el compromís del Departament de Cultura amb Trapezi”.

La Fira Trapezi esdevé el perfecte aparador per mostrar el millor talent del circ contemporani actual, amb espais de creació i projecció i trobades que conviden a la reflexió, el debat i el diàleg de la professió entre programadors i artistes. Una fira ja consolidada i reconeguda com la Fira per excel·lència dels millors espectacles de circ. En aquest sentit, les jornades professionals repetiran el format híbrid de l’any passat amb xerrades presencials que es podran seguir presencialment i virtual.


Cartell de la 25a edició

El cartell d’aquesta 25a edició ha estat encarregat a Marc Sardà, un il·lustrador de Reus format professionalment en el camp de la il·lustració publicitària. La seva feina més personal gira al voltant de la investigació en el món de les joguines, els objectes enginyosos i les matemàtiques recreatives. La imatge del cartell de la 25a Fira Trapezi mostra un torrent de situacions i objectes abstractes que envaeixen l’espai gràfic, mentre graviten al voltant de l’emblema de la Fira: L’Elefant del Trapezi. L’autor ens explica que la imatge és producte de l’encreuament de dues sensacions: “Per una part la sensació de “ciutat envaïda de Circ”. Per l’altra, és el reflex d’una sensació prou contemporània, la sensació d’estar contínuament bombardejats per conceptes dispars, que reclamen la nostra atenció de manera sorollosa, absurda i constant.” Els colors triats són llaminers, intensos i optimistes. Busquen funcionar com un element catàrtic i volen donar resposta a la necessitat d’alegria.”

 

La programació de la 25a edició

La Fira es prepara per celebrar la seva 25ena edició amb actuacions presencials complint totes les mesures sanitàries del moment i, per aquest motiu, també s’ha decidit allargar-la en el temps amb un dia més de festival, per tal d’espaiar més les actuacions. Alhora, també es repetirà el format audiovisual amb memòries poètiques.

Durant cinc dies, la Fira Trapezi portarà a Reus més d’una trentena de companyies catalanes i espanyoles per mostrar el talent del millor circ contemporani actual. La programació s’ha adaptat a les circumstàncies vetllant sempre per l’excel·lència i la promoció del talent. L’edició d’enguany presentarà diversos nous espectacles i re-estrenes.

Enguany, la Fira Trapezi continua apostant per les coproduccions i presenta, en aquesta 25a edició, el segon episodi de l’última producció de la companyia Psirc ‘Després de tot’. Es tracta d’un espectacle concebut com un conjunt de relats traduïts en diversos episodis de diferents formats i suports que seran estrenats en diferents contextos al llarg del 2021 i conclourà l’any 2022 en una gran obra escènica. La investigació i la proposta dramatúrgica de la peça explora el gènere literari de les sagues i es planteja com una epopeia sobre la quotidianitat d’existències concebudes des del marge en un espai/temps actual on la vida es replanteja a diari. En aquest sentit, cada episodi és concebut com un spin-off no consecutiu que excava en l’interior de cada personatge de la saga per explorar la seva dimensió tràgica i mitològica. A la Fira Trapezi d’enguany Psirc interpretarà ‘Episodi 1: Any 2020 ( any 0). De quan Zeus es va fer vegà‘ i estrenarà ‘Episodi 2: Any 2023 ( any 3 d.T). De quan Alexa va comprar la seva roba a Humana‘.

Un altre dels plats forts serà l’espectacle ‘Desdèmona‘, d’Alba Sarraute i les Ofèlies, una coproducció del Grec 2020 Festival de Barcelona i Camaleònica Produccions que presenta una reformulació en clau femenina del clàssic Shakespearià Otel·lo a través del cos, la música i, especialment les tècniques de circ.

La 25a edició del Trapezi també serà escenari de dues estrenes de nivell en l’àmbit del circ català. En primer lloc, el pallasso Leandre presenta el seu nou espectacle ‘Fly Me to the Moon’, en el que conjuntament amb Laura Miralbés ens portarà un tàndem de bicicleta per a dues persones i interpretaran un viatge possible de dos pallassos cap a la lluna. Per altra banda, els mítics Los Galindos estrenaran ‘Mort de Riure‘ un espectacle on tres pallassos s’enfronten a un gir inesperat i fugint de la justícia buscaran complicitat amb el públic i fer que tothom s’arrisqui a morir de riure.

El Trapezi, també celebrarà el seu quart de segle amb molt de Rock&Roll. De la mà de la companyia Rolabola, que presenta l’espectale ‘Rock Cirk‘, circ i rock es fusionaran en un espectacle que es desenvolupa amb un llenguatge corporal, expressiu i musical, ple d’humor, on la sorpresa i el risc ens mantindran captivats en tot moment. D’altra banda, un altre espectacle d’allò més dinàmic és “Aureo” de la companyia Uparte, un col·lectiu d’acrobàcies d’alt nivell tècnic en un espai en el qual les relacions entre objectes i persones van ser calculades amb precisió i argument.

La clausura d’aquesta 25a edició de la Fira Trapezi anirà a càrrec de la Cia Pistacatro i la seva Orquestra de Malabares, un espectacle d’allò més especial que relaciona música i circ amb sis malabaristes i una banda municipal. Un concert on els malabaristes formen un ballet aeri i els músics de la banda, fora de la seva zona de confort, participen gairebé com a actors en un espectacle teatral tocant temes i estils fora del comú.

Les entrades es podran adquirir a partir del 10 d’octubre a través del web www.trapezi.cat.


Els premis Trapezi Peces Audiovisuals

Enguany, per celebrar els 25 anys, el Trapezi, conjuntament amb l’Institut Municipal Reus Cultura, ha llançat una nova activitat en forma de concurs i fa una crida internacional per participar als “Premis Trapezi Peces Audiovisuals” amb la voluntat d’incentivar la producció de noves narratives de circ en aquest format a través de peces originals de petit format, d’entre 4 i 10 minuts. La convocatòria romandrà oberta fins el 30 d’abril inclòs. La finalitat dels premis és donar visibilitat, a través de l’espai audiovisual i digital, a qualsevol experiència vinculada al circ i que sigui, a més, una exploració sobre com mostrar el circ en l’audiovisual. Els premis comptaran amb dues categories: “Experiències de Circ” i “L’Art del Circ”. El veredicte es farà públic durant la 25a edició de la Fira del Circ Trapezi, assignant un guanyador per cada categoria que s’emportarà una dotació econòmica de 2.000€.