El vaixell Winnipeg atraca al Poliorama aquest gener

Un exercici de memòria històrica que ha captivat milers d'espectadors

Redacció.- El Teatre Poliorama presenta 6 úniques funcions de Winnipeg, el vaixell de Neruda, un exercici de memòria històrica que ha captivat milers d’espectadors arreu de Catalunya i l’estat. Ara, els dilluns i dimarts del 9 al 23 de gener, el públic barceloní tindrà una nova oportunitat per veure l’espectacle, després que s’estrenés en plena pandèmia al Teatre Akadèmia en el marc del Grec.

L’obra explica la història del Winnipeg, el vaixell que Pablo Neruda va noliejar, com a cònsol de Xile a França, per salvar més de 2.000 exiliats republicans espanyols de la guerra civil espanyola. Vuitanta anys després, aquesta història de foscor, horror i crueltat, però també d’esperança i solidaritat, constitueix un episodi gairebé ignorat de la història de la guerra civil.

L’any 2014, la dramaturga i guionista de cinema Laura Martel va relatar els fets en una novel·la gràfica que després va convertir en muntatge teatral. La peça mostra a l’espectador les diferents fases d’aquest episodi: la Guerra Civil, el pas de la frontera i l’exili, els camps de refugiats a Argelès-sur-Mer i el Winnipeg i l’exili a Xile, i ho fa través de tècniques de live cinema, testimonis en primera persona, objectes i cançons de trinxera interpretades a capella pels quatre intèrprets.

Winnipeg, el vaixell de Neruda està dirigida per Norbert Martínez (director de Llibert -Premi Butaca i finalista als Premis MAX-, ¿La vida es sueño? o #gwenismürfila) i interpretada per Laia Alberch, Laura María González, Martí Salvat i Edu Tudela.