El XII Black Music Festival frega els 11.000 espectadors en la seva edició més extensa i equilibrada

L'edició més equilibrada

El festival manté fidel el seu públic i consolida la seva oferta com a festival temàtic de referència de la música negra, amb gairebé dos mesos d’actes concentrats a comarques Gironines, però també amb presència a Barcelona i Perpinyà.
El Black Music Festival creix
El Black Music Festival ha tancat la seva dotzena edició amb una xifra rècord d’assistents que frega per primera vegada els 11.000 espectadors, concretament 10.962, en un moment en el qual el consum cultural està més penalitzat que mai.
Aquesta xifra ve donada per diversos factors: El primer és que s’han programat més actes que mai i això ha fet augmentar les localitats que s’han posat a la venda. Per altra banda, no s’ha repercutit la pujada de 13 punts de l’IVA al preu de les entrades, sinó que els preus s’han mantingut. Ambdues coses han contribuït a mantenir i, fins i tot augmentar, el públic en un 9,2%. Jordi Planagumà, director del BMF: “La nostra particularitat com a festival temàtic, és que programem artistes que no són habituals: The Brand New Heavies, Keny Arkana, Mick Taylor o The Impressions no són bandes habituals de programacions de sala de concerts, ni de festa major ni de festivals generalistes… i, tot i que no són pel gran públic comercial, arrosseguen a molta gent que es desplaça expressament per a venir-los a veure.”
El BMF2013 ha aconseguit també batre récords en repercussió mediàtica amb un increment de visites al web d’un 12% respecte a l’edició anterior, d’on també destaca que la major procedència de visites provenen de la demarcació de Barcelona, fet que demostra que el festival es consolida com una oferta que va molt més enllà de les comarques gironines.
El tòxic augment de l’IVA
No obstant això, no tot són notícies positives: la recaptació neta per vendad’entrades del festival ha baixat. Aquest increment de públic no compensa l’increment del 13% d’IVA. Segons Jordi Planagumà “aquest era un fet que teníem força clar a l’hora de plantejar aquesta edició del festival: si apujàvem el preu de les entrades hauríem patit una davallada de públic, així que vàrem preferir assumir-lo i mirar de mantenir públic o incrementar-ne. Aquesta menor recaptació s’ha compensat en part amb un increment del 6,2% d’aportacions de patrocinadors, però no és suficient. Aquest IVA es pot mantenir en una o dues edicions més, en les que podrem assumir petites pèrdues, però si no es famarxa enrere, al final s’haurà de repercutir en el preu de les entrades i l’assistència de públic se’n ressentirà.
L’edició més equilibrada
Una de les claus del Black Music Festival 2013 ha estat l’equilibri entre els diversos estils de la música negra. “A l’hora de dissenyar el cartell sempre he buscat l’equilibri entre soul, funk, jazz, blues… Però no sempre ha estat possible i en cada edició hi ha hagut un gènere que ha predominat. Enguany, hem aconseguit aquest equilibri i això ha ajudat a no saturar el públic, en un moment en què aquest és molt selectiu”. El que si s’ha observat és que davant la crisis econòmica, els concerts que se’n ressenteixen més son els de grups menys coneguts. “La gent no pot assistir a tots els concerts i prefereix triar el de l’artista conegut, que paradoxalment és més car. Una llàstima, ja que les apostes del BMF són d’altíssima qualitat, però menys mediàtiques”. Enguany els concerts de caps de cartell han estat els més multitudinaris i, en canvi, ha costat més atraure públic a propostes de petit format. Aquesta tendència pot ser un greu obstacle per les bandes emergents actuals.
Grans Nits de Black Music
Artísticament l’edició d’enguany ha viscut moments dignes de menció: El concert espectacular dels The Brand New Heavies en què van desgranar grans èxits de la seva carrera; la comunió musical de The Impressions i The Pepper Pots o l’espectacular i multitudinària nit de Keny Arkana amb At-Versaris … També l’intens moment musical protagonitzat per Raynald Colom & The Re-Fugees a l’Auditori de Girona, que va acabar amb tot el públic de peu, i que passarà a la història del BMF com una de les produccions pròpies més especials i de més qualitat.

L’èxit de les novetats
En aquesta edició, el BMF ha ofert força novetats. La més destacada ha estat la gran acollida del Petit Black Music que ha exhaurit totes les entrades dels dos espectacles del Teatre de Sant Narcís i que va convocar a 150 persones a participar al taller de gospel T’encantarà. Sense dubte, aquesta aposta pel públic jove s’incrementarà en les edicions futures.
També es valora molt positivament la presència del BMF al carrer, amb accions com les ballades de Lindy hop o la performance de Pau Morales. També cal destacar la col·laboració del festival amb Perpinyà, que també representa un petit avenç. “Enguany hem fet un primer pas amb Perpinyà, però hi ha molt de camí per córrer. Caldrà aprofundir en aquesta relació.”
A nivell de les noves tecnologies, també s’ha de destacar l’èxit de l’aplicació per a smartphones del festival, que ha estat molt ben rebut i l’increment significatiu de seguidors a les xarxes socials, amb èxit rotund del concurs #bmf2013 a Instagram.

Projectes de futur
Els projectes de futur del Black Music Festival passen per aprofundir precisament en les línies que s’han obert enguany: Potenciar el Petit Black Music, incrementar els actes populars participatius al carrer i les activitats, seguir ampliant els ponts amb França i Barcelona, i alhora buscar alternatives per tal de fer més atractives les propostes de grups emergents.