El xilè Ignacio Achurra reivindica el dret a la resistència cultural dels pobles a La Ira dels Peixos, espectacle inaugural de FiraTàrrega 2014

L’espectacle, amb 10 artistes i 4 músics en escena, va iniciar els assajos el passat 11 d’agost a Tàrrega

Ignacio Achurra, director i dramaturg xilè, és l’encarregat d’inaugurar la 34a edició de FiraTàrrega el proper divendres 12 de setembre a l’Hort del Barceloní (Tàrrega). La seva proposta és un espectacle de carrer amb música en directe que compta amb la participació de 10 artistes i 4 músics, els quals estan en residència a la ciutat de Tàrrega des del passat 11 d’agost. FiraTàrrega assumeix íntegrament la producció d’aquest projecte per primera vegada en la seva història, una aposta que reafirma l’impuls de la Fira a la creació d’espectacles en l’espai públic i la voluntat de generar mercat.

La ira dels peixos ofereix un passi per premsa en format d’assaig el proper dilluns 25 d’agost a les 11h al col·legi Sant Josep (accés per C/ Dr. Flèming, s/n. Tàrrega) – imprescindible confirmar assistència per accedir al recinte – on podrem veure part del procés de creació d’aquest espectacle i comptarem amb la presència del director, Ignacio Achurra; i de Jordi Duran, director artístic de FiraTàrrega. El proper dia 6 de setembre sobre les 21h, pocs dies abans de la inauguració, també es convocarà a l’assaig general que la companyia oferirà a l’Hort del Barceloní, el mateix emplaçament on es realitzaran les funcions durant la Fira.

Achurra, un dels creadors llatins amb més projecció internacional actualment, i director de la companyia de teatre de carrer La Patriótico Interesante, planteja, en aquesta producció, un enfrontament entre dues cultures, una representada pels residents d’un vaixell que viuen de la recollida d’escombraries del mar i l’altra pels visitants, que arriben per conèixer les particulars condicions de vida i els costums dels anomenats “homes peixos”. En definitiva, un cant a la diversitat cultural i a la resistència dels pobles, nacions i cultures del món amenaçades que lluiten per sobreviure.

La ira dels peixos forma part del programa d’actes commemoratius del Tricentenari dels fets de 1714, impulsat per la Generalitat de Catalunya

 

Ignacio Achurra, director artístic i guionista

Nascut a Santiago de Chile el 1979, Ignacio Achurra és llicenciat en Arts, actor, docent, dramaturg i director teatral. Membre fundador i actual director artístic de la companyia La Patriótico Interesante, amb la qual realitza, des de 2002, un intens treball d’investigació i creació en l’àmbit de les arts de carrer, amb 6 espectacles produïts que s’han presentat en els festivals més importants de Chile, França, Equador, Colòmbia, Espanya i Alemanya. El 2011 va visitar FiraTàrrega amb l’espectacle Kadogo, niño soldado i l’any passat va participar com a professor en el Màster de Creació en Arts de Carrer organitzat per FiraTàrrega i la Universitat de Lleida. Actualment és codirector artístic del Festival Internacional de Teatro Callejero de Santiago de Chile, codirector de Achurra Entrenadores (consultora especialitzada en Comunicació efectiva) i actor a la Televisión Nacional de Chile (TVN).