Elisava reuneix als dissenyadors gràfics més importants del món a la mostra 'Voces en libertad'

La prestigiosa escola de disseny celebra aquest any mig segle de vida

L’Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona Elisava inicia el curs 2011-2012 en el marc de la celebració del seu cinquantè aniversari, amb Mèxic com a país convidat. L’Escola ha inaugurat la mostra ‘Voces en libertad’, una col·lecció de cent cartells dels més destacats dissenyadors internacionals resultat de la convocatòria especial realitzada amb motiu de la 11a Biennal Internacional del Cartell a Mèxic (BICM).

L’alemany Helmut Langer, Istvan Orosz, d’Hongria, el japonès Takashi Akiyama, Mehdi Saïdi, de l’Iran, Germán Montalvo i Eric Olivares, de Mèxic, el danès Finn Nygaard i Gitte Kath, Rebeca Méndez i Luba Lukova, dels Estats Units, són alguns dels participants que doten de contingut el concepte de llibertat, eix temàtic de la mostra; llibertat d’esperit i pensament entesa en totes les seves facetes, a la qual aporten la seva empremta personal. Les seves veus es transformen en expressions de l’art postmodern amb un format ?el cartelL’ quotidià, pràctic i manejable.

“La vocació internacional D’Elisava és la raó per la qual hem apostat per aquesta exposició que és un referent del panorama actual en l’àmbit de l’expressió gràfica”, explica Ramon Benedito, director general de l’Escola.

Aquesta mostra arriba a Barcelona de la mà del Consolat General de Mèxic, coincidint amb el Dia de la Independència del país, després d’haver recorregut una gran part de Llatinoamèrica, així com les principals biennals internacionals de disseny gràfic del món.

Comissariada a Barcelona pel dissenyador mexicà Eric Olivares i el director de la Biennal Internacional del Cartell a Mèxic (BICM) Xavier Bermúdez, va servir el 2010 per commemorar el Bicentenari de la Independència i el Centenari de la Revolució Mexicana. La Biennal Internacional del Cartell, avalada pel Consell Internacional d’Associacions de Disseny Gràfic (ICOGRADA), és una de les més importants i prestigioses trobades de disseny gràfic a nivell mundial.

‘Voces en libertad’ està organitzada per diverses institucions mexicanes: el Consell Nacional per a la Cultura i les Arts, l’Institut Nacional d’Antropologia i Història, l’Associació de Dissenyadors Gràfics Trama Visual A.C. i la BICM. L’exposició es pot visitar a la sala Àgora d’Elisava de dilluns a divendres.

L’escola degana en l’ensenyament de disseny a Barcelona

Enguany Elisava compleix 50 anys de la seva fundació, fet que la converteix en la primera escola d’Espanya a impartir ensenyament específic de disseny, tota una trajectòria com a escola pionera que segueix contribuint a la formació de professionals del disseny i L’enginyeria.

Al llarg de l’any han tingut lloc diverses activitats relacionades amb la celebració del 50 aniversari de l’Escola, un programa d’actes que s’intensificarà en l’últim trimestre del 2011 i s’estendrà fins a finals de curs, al juny de 2012.

El nou curs 2011-2012 s’inicia amb aquestes dues mostres i amb la nova vitrina de l’excel·lència que, ubicada a l’entrada de l’Escola, mostrarà fins al juny del 2012 els millors treballs desenvolupats per alumnes D’Elisava en els últims 50 anys. El programa d’activitats del 50 aniversari D’Elisava inclou, entre altres, un cinefòrum i un cicle de conferències sobre casos d’èxit en què participaran alguns ex alumnes de l’escola com el dissenyador Javier Mariscal o el fotògraf David Ruiz.

Foto: Eric Olivares, comissari de la mostra; Daniel Cid, director acadèmic D’Elisava; Ramon Benedito, director general D’Elisava; i Arturo Domínguez, comissari de la mostra ’25 años del logo y el símbolo en México (1985-2010)’.