Els 100 millors discos del jazz català

La revista JAÇ 25 presenta la primera llista dels 100 àlbums essencials de la història del jazz del nostre país

JAÇ us convida a la presentació del número 25 de la revista, un especial sobre els 100 millors discos del jazz dels Països Catalans, que tindrà lloc avui dilluns a dos quarts de nou del vespre a l’Auditori de la Casa de Cultura de Girona.
Vampyria (Basf, 1974), de Tete Montoliu i Jordi Sabatés, és el disc més valorat D’aquesta llista de cent referències discogràfiques elaborada per vint-i-cinc crítics i especialistes en la matèria de diverses generacions i procedències.

A l’acte, el pianista Jordi Sabatés interpretarà en concert algunes de les peces del Vampyria. Una ocasió única per escoltar, 35 anys després, en directe aquesta obra excepcional i controvertida al mateix temps, de la discografia jazzística catalana. Un treball intens i de culte per als heterodoxos i una pura blasfèmia per als aficionats més puristes que uneix la tradició del jazz nord-americà més depurat (Montoliu) amb la mentalitat lliure D’un pianista adscrit a L’ona laietana (Sabatés).

Coincidint amb el 5è aniversari, JAÇ ha proposat per primera vegada a la història la discoteca essencial del jazz català. Una selecció que defineix un panorama del què ha significat la música improvisada en L’àmbit cultural dels Països Catalans i que documenta els diferents períodes, etapes i corrents estilístics que han donat una entitat pròpia al jazz de casa nostra.

En total, s’ha editat més de dues mil referències D’aquesta escena pionera a l’Estat espanyol -el primer elapé de jazz es va editar a Catalunya-, i que lidera el mercat estatal en produccions pel que fa a la qualitat, la diversitat i la quantitat. La capçalera també documenta fotogràficament la història del jazz a Catalunya, amb una acurada selecció D’imatges que abasta des D’inicis del segle XX fins a L’actualitat.

El número es complementa amb el DVD El gran XiBarri, una producció del Taller de Músics de Barcelona realitzada per L’equip de Pelai de la Frontera, que amb motiu dels trenta anys D’història D’aquesta escola de música moderna, ofereix un testimoni essencial per conèixer l’ampli ventall de grans formacions i diferents big bands que han vertebrat tant l’eix educatiu com L’artístic que han forjat la llegenda del Taller.

Etiquetes: