Els Ai Ai Ai presenten el seu nou treball discogràfic D’estudi després de 10 anys

?Lo més gran del món?conté catorze temes de rumba maquinolandera

Ai Ai Ai editen aquest final de 2008 un nou disc titulat Lo més gran del món (Propaganda pel fet!, 2008), un treball vital, de retrobament, mestís, festiu i alegre que aposta per una rumba del s. XXI, unint el ventilador amb L’electrònica, fusió que que han batejat com a maquinolandera.
Nascuts L’any 1991 i després D’una aturada entre els anys 2000 i 2007, el grup es va retrobar L’any 2007 i actualment està integrat per Pep Lladó (teclats, veus i programacions) i Rafalito Salazar (guitarra i veu) -músics de Gato Pérez- i les incorporacions de David Torras (guitarra i veu) i Jordi Gas (veu). La banda va tornar a la activitat presentant el recopilatori de greatest hits ?Les millors cançons del miL’lenni passat’ (Ventilador Music, 2007) i durant la primer part del 2008 han estat girant intensament el seu nou espectacle, que combinava amb passió i disbauxa la seva trajectòria (amb hits de tota la vida) i la nova etapa (amb un format de sound system únic en el gènere de la rumba).
Lo més gran del món és el nou treball D’estudi del grup com a continuació natural de ?Les millors cançons…?, i apareix justament 10 anys després del darrer LP, Esperit de Vi (AZ Records, 1998). Com no podia ser D’una altra manera, la banda en presenta aquest disc de retrobament a la manera gitana: amb ?arte y alegria?.
Lo més gran del món és un compendi de cançons de rumba amb la constant presència D’elements perfectament combinats. Aquesta mescla es fa palesa de manera clara en el llenguatge, on el català es barreja sense miraments amb més D’una llengua (i que sobre tot es deixa influir per expressions gitanes), però també en la fusió D’estils i gèneres, amb un eclecticisme voluntari i decidit que abraça des dels sons balcànics a L’havanera, del reggae al funk i del garrotín a la salsa. Així, no és sorprenent que les col·laboracions D’aquest disc siguin noms com, entre D’altres, Massilia Sound System (Marsella), Larry McDonald (Jamaica ? NYC, percussionista emèrit de clàssics com ?Funky Kingston? o ?Rivers of Babylon?), Quino Béjar, Xavi Ciurans i Edu Acedo (de Gertrudis), Papa Dee (de Brooklyn Funk Essentials), Joan Garriga (La Troba Kung-Fu), L’Empordanet (grup D’Havaneres de Palafrugell) i evidentment ?lo més gran? dels gitanets catalans (Paco Pubill, Johnny Salazar, Francisco ?Rambo? Batista…).
Cal destacar que el disc, editat gairebé en plenes festes nadalenques, inclou un tema molt especial: una nadala rumbera que du per nom ?no podia ser D’una altra manera- Caganer.
Tot plegat es tradueix en un potent directe ben farcit de programacions disparant riddims i seqüències en un format de sound system, teclats, guitarres ventilant la rumba amb L’armonia i la percussió plegades, veus de descontrol i melodia popular, palmes per repicar, alguna percussió (que sempre va bé) i -si tenim sort- els balls de la Tia Pepi.

Etiquetes: